İşçilerin uyardığı madende göçük: 1 madenci yaralandı

Yenice’de NESKO Madencilik’e ait madende sabah vardiyası sırasında yaşanan göçükte bir işçi yaralandı. 2020 yılında işçiler, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusundaki sıkıntılara dikkat çekmişti.

Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Yenice’de kurulu bulunan ve ilçeye 17 kilometre uzaklıktaki NESKO Madencilik’e ait bakır-kurşun madeninde göçük meydana geldi. Sabah vardiyası sırasında yerin 120 metre altında meydana gelen göçükte, İbrahim Cengiz adlı işçi yaralandı.

Kaburgasında altı kırık olduğu öğrenilen Cengiz, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Nesko Madenciilik işçileri iki yıl önce hakları için eylem yapmıştı. 

İŞÇİLER, İŞ GÜVENLİĞİ İÇİN EYLEM YAPMIŞLARDI

Göçüğün meydana geldiği madende işçiler daha önce iş güvenliği sorunlarının giderilmesi için eylem yapmıştı. Bu kapsamda 2020 yılı şubat ayında işçiler, kendilerini maden ocağına kapatmıştı. 2020 yılındaki eylemlerinde işçiler, sendikal ve ekonomik haklarının yanı sıra ‘iş güvenliği ve işçi sağlığı’ konularında da taleplerde bulunmuşlardı. Ambulansın yetersiz olduğu dile getirilen eylem yedinci gününde son bulmuştu.

‘AMBULANS BİLE BİZİM GİRİŞİMLERİMİZ SONUCU ALINMIŞTI’

DİSK’e bağlı Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, işçinin durumu ve söz konusu maden ocağı ile ilgili bilgiler verdi. Görgün, “Şu anda, işçi arkadaşımızın hayati tehlikesi olduğuna dair bir olumsuzluk olmaması sevindirici bir durum. Ancak biz, buradaki eksiklikleri daha önce Çalışma Bakanlığı’na bildirdik. Buradaki ambulans faal durumda değildi. Defalarca başvuruda bulunduk ve bizim girişimlerimiz sonucunda ambulans faal duruma geldi. Bugün de o ambulansın faydasını gördük. 2020 yılındaki işçi arkadaşlarımızın direnişinde de bu işçi sağlığı ve iş güvenliği gibi konular gündeme gelmişti” diye konuştu.

‘ÖNLEMLER YA ALINMIYOR YA DA ÇOK YETERSİZ’

Göçük sonrası süreci ve işçi İbrahim Cengiz’in durumunu yakından takip ettiklerini dile getiren Görgün, maden ocaklarındaki iş güvenliği tedbirlerinin denetimlerinin artırılması gerektiğini söyledi. İş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda ya eksik tedbirler alındığını ya da güvencesiz çalışma ortamı olduğunu söyleyen Görgün, örgütlü olmanın önemine değindi. Görgün, “Bu iş yerlerinde, tepeden tırnağa işçi sağlığı-iş güvenliği önlemleri ya alınmıyor ya da çok yetersiz. İşverenler, kanunen alınması gereken önlemleri de bir gider kalemi olarak gördükleri için kaçınmaya çalışıyor. Dolayısıyla ilgili bakanlıklar ve kamu kurumlarınca maden ocaklarının sık sık denetlenmesi gerekiyor” dedi.

‘İŞÇİLER ÖLÜMLE BURUN BURUNA’

Bakır ve kurşun gibi maden işletmelerinin çok karlı işletmeler olduğunu belirten Görgün, bu karlı işletmelerde üretimi sağlayan işçilerin ise, asgari ücretle ve iş güvenliği tedbirlerinden yoksun bir şekilde ölümle burun buruna çalıştıklarını ifade etti. Görgün, şunları söyledi: “Bu durumun en önemli sebepleri ise kamu kurumlarının denetim eksikliği ve işçilerin örgütlenmemeleri. İşçiler ekonomik, sosyal ve iş güvenliği gibi haklarını ancak örgütlü mücadeleyle, sendikal mücadele ile elde edebilirler.”