IŞİD stratejik toprakları kaybediyor

İngiltere merkezli araştırma kuruluşu IHS'nin araştırmasına göre IŞİD elindeki topraklarını yüzde 28'den fazlasını kaybetti. Kaybedilen topraklar stratejik önem arz ediyor.

Abone ol

DUVAR - İngiltere merkezli araştırma kuruluşu IHS'nin yayımladığı yeni bir araştırmaya göre, IŞİD Ocak 2015'ten bu yana kontrolündeki toprakların yüzde 28'inden fazlasını kaybetti.

2016 yılının ilk dokuz ayında IŞİD'in kontrolündeki toprakların yüz ölçümü 78 bin kilometrekareden 65 bin 500 kilometrekareye düştü.

IHS'nin analizine göre örgütün şu anda kontrolünde bulunan bu alan Sri Lanka'nın yüz ölçümüyle aynı.

RUSYA'NIN ÖNCELİĞİ ESAD'A ASKERİ DESTEK

IHS bunun, Rusya'nın IŞİD hedeflerine yönelik saldırılarının azalmasıyla aynı döneme denk geldiğini belirtti.

IHS'nin Rusya uzmanı Alex Kokcharov, "Geçen Eylül ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın görevinin uluslararası terörizmle ve özellikle de IŞİD'le mücadele olduğunu söylediğini hatırlatarak eldeki verilerin bunu göstermediğini iddia etti. Kokcharov, Rusya'nın esas önceliğinin

Esad yönetimine askeri destek sağlamak olduğunu vurgulayarak Rusya'nın büyük ihtimalle Suriye iç savaşını çok taraflı bir çatışmadan, sadece Suriye yönetimi ve IŞİD gibi cihatçı grupların olduğu iki taraflı bir çatışmaya dönüştürmek; dolayısıyla da muhalefete uluslararası desteği zayıflatmak olduğunu belirtti.

IHS kurumunun uzmanları örgütün son aylardaki kayıplarının da önemli olduğunun da altını çiziyor. IŞİD, Türkiye tarafından düzenlenen operasyonla Cerablus bölgesinde güneye doğru geriletildi.

Irak güçleri ise örgütün bu ülkedeki kalesi Musul'un 60 kim güneyindeki, stratejik bir konumdaki Kayyarah Hava Üssü'nde denetimi ele geçirdi.

Çatışmanın Suriye cephesinde ise Suriye Demokratik Güçleri (SDF) Menbic kasabasını ve çevresindeki yolları ele geçirerek IŞİD'in 'fiili başkenti' Rakka ile Türkiye sınırı arasındaki bağlantıyı kesti.

STRATEJİK AÇIDAN ÖNEMLİ 

IHS'nin kıdemli uzmanı Columb Strack, "IŞİD'in Temmuz ayından bu yana yaşadığı toprak kayıpları ölçek anlamında nispeten az ancak stratejik önem açısından benzersiz" dedi.

IŞİD'le mücadelenin son safhasında Irak'ta Musul operasyonun bu ayın sonunda başlaması bekleniyor.Iraklı yetkililer Musul'un alınmasıyla ülkede IŞİD'in kontrolünün tamamen bertaraf edileceğini söylüyor IŞİD, Musul'u 2014 yazında ele geçirmişti. (BBC Türkçe)