IŞİD'in Deyrül Zor kuşatması kırıldı

Suriye ordusu, stratejik Deyrül Zor kentinde üç yıldır devam eden IŞİD kuşatmasını kırdı. Ordu ile kuşatma altındaki kışlada bulunan askerler arasında bağlantı kuruldu. Deyr ez Zor Valisi Muhammed İbrahim Samra, kentin bir kaç gün içinde IŞİDden alınacağını söyledi.

Abone ol

DUVAR - Suriye ordusunun 2014'ten bu yana IŞİD kuşatması altındaki Deyrül Zor kentindeki operasyonunda kritik eşik aşıldı. Suriye devlet televizyonu ve sahada Suriye ordusuyla birlikte savaşan Hizbullah, kuşatmanın kırıldığını duyurdu.

Suriye devlet televizyonu, ordunun kuşatma altında bulunan askerlerle bağlantı kurduğunu, IŞİD mevzilerinin delindiğini açıkladı. Stratejik Deyrül Zor kenti, büyük bir kışlaya ev sahipliği yapıyor.

Kentte, yaklaşık 93 bin sivilin 2014'ten bu yana IŞİD'in kuşatması altında yaşadığı biliniyor. Suriye yönetimi, son operasyondan önce kente uzun süredir havadan gıda ve silah yardımı yapıyordu.

Rusya IŞİD'i denizden vurdu

DEYR EZ ZOR VALİSİ: KENT BİR KAÇ GÜN İÇİNDE KURTARILACAK

Suriye ordusunun kente sadece 2-3 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Deyr ez Zor Valisi Muhammed İbrahim Samra, kentin birkaç gün içinde kurtarılacağını söyledi.

Sputnik'e Deyr ez Zor'u kurtarma operasyonu hakkında bilgi veren Samra, dün kentteki gaz rafinerisi yakınında yaşanan çatışmalar sonucunda onlarca IŞİD'linin öldürüldüğünü, 7 bomba ve ağır silahların imha edildiğini kaydetti.

Samra, "Suriye ve Rusya uçaklarının yüksek hassasiyetli atımları, IŞİD'e ait çok sayıda karargahı imha etti. Önümüzdeki birkaç saat içinde Suriye ordusu birlikleri bir araya gelerek kuşatma altındaki askeri havalimanıyla Harabuş, el Cafra ve el Sinaa mahallelerini kurtarma operasyonuna başlayacak. Havalimanı önümüzdeki saatlerde düşmandan temizlenecek" dedi.

'KENTİN YÜZDE 50-60'I IŞİD'İN KONTROLÜNDE'

Şu anda kentin yüzde 50-60'ının IŞİD'in kontrolünde bulunduğunu aktaran Samra, Suriye ordusunun teyakkuz durumuyla Rus uçaklarının desteği göz önünde bulundurulduğunda kentin bir kaç gün içinde kurtulacağını söyleyebileceklerinin altını çizdi.

Samra, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun Deyr ez Zor'daki IŞİD'le mücadele faaliyetlerinde olumsuz bir rol oynadığını da ifade etti.

Koalisyon güçlerinin çok sayıda binayı, okulu, köprüyü, üniversiteyi, elektrik santralini ve diğer önemli tesisleri imha ettiğini anımsatan Samra, "Bu eylemler, teröristlere destek oldu. Koalisyon güçlerinin sivillere açtığı ateş sonucunda el Salihiye, el Mayadin ve el Bukamal kasabalarında çok sayıda kişi hayatını kaybetti" diye konuştu.

Suriye ordusu, Deyr ez Zor'daki IŞİD kuşatmasını kırmak üzere