İSİG Meclisi: Eylül ayında en az 175 işçi öldü
İSİG Meclisi’nin açıkladığı verilere göre eylül ayında en az 175, yılın ilk dokuz ayında ise en az 1674 işçi, iş cinayetlerinde öldü.
DUVAR - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi İSİG, eylül ayında en az 175 işçinin iş cinayetlerinde öldüğünü açıkladı. Ölümlerin 53'ünün sebebinin korona virüsü salgını olduğu belirtildi. ISİG verilerine göre 2021 yılında iş cinayetlerinde ölen işçi sayısı 1674'e ulaştı.
ISİG tarafından yapılan açıklamada “Bir yanda iktidarın dünyanın en çok büyüyen ikinci ülkesi, şahlanan ekonomi söylemleri varken diğer yanda yüzlerce liralık faturalar, el yakan gıda fiyatları, her gün zam üstüne zam, her evde bir işsiz, yoğun çalışma temposu ve hemen herkesin bir tanıdığının işyerinde yaralandığı veya öldüğü bir ülke gerçeği...” ifadeleri yer aldı.
2021 yılı başından bu yana iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin dağılımı şöyle:
- Ocak ayında en az 203 işçi,
- Şubat ayında en az 142 işçi,
- Mart ayında en az 144 işçi,
- Nisan ayında en az 258 işçi,
- Mayıs ayında en az 239 işçi,
- Haziran ayında en az 180 işçi,
- Temmuz ayında en az 155 işçi,
- Ağustos ayında en az 178 işçi,
- Eylül ayında en az 175 işçi hayatını kaybetti.
ISİG'in açıkladığı verilere göre yaşamını yitiren 175 emekçinin 153’ü ücretli (işçi ve memur), 22’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu. İş cinayetlerinde ölenlerin 18’i kadın işçi, 157’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, basın, eğitim, büro, taşımacılık, sağlık, konaklama ve güvenlik işkollarında meydana geldi.
3’ü Suriyeli, 1’i Macaristanlı ve 1’i Türkmenistanlı 5 göçmen/mülteci işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Ölümler en çok tarım/orman, ticaret/büro/eğitim, inşaat/yol, sağlık, taşımacılık, tekstil, belediye/genel işler, metal, madencilik, konaklama, güvenlik, gemi/tersane ve kimya işkollarında meydana geldi.
Covid-19 nedenli ölümlerin sayısı 53 oldu. En fazla ölüm nedenleri Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, intihar, elektrik çarpması, zehirlenme/boğulma, nesne çarpması/düşmesi, patlama/yanma ve kesilme/kopma. 5 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçiler tarım, inşaat ve konaklama işkollarında çalışıyordu. (HABER MERKEZİ)