Işıkhan’ın ‘tuvalet teklifi’ iddiasına ABB’den yanıt: ‘572 taşınmaz sunduk görmezden gelindi’
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın SGK borç yapılandırma sürecine ilişkin açıklamalarına yanıt verdi.
DUVAR - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) SGK borçlarına karşı önerdiği taşınmazların bir tanesi dışında tamamının hacizli ve ipotekli olduğunu, listede tuvalet, bankamatik ve depolar bulunduğunu öne sürdü. ABB, bu iddiaları reddederek Anafartalar Çarşısı gibi 572 kıymetli taşınmaz sunduklarını, ancak bu tekliflerin görmezden gelindiğini belirtti. ABB, 33 taşınmazın toplam değerinin 1,19 milyar lira olduğunu ve iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın SGK borç yapılandırma sürecine ilişkin açıklamalarına sert yanıt verdi.
Bakan Işıkhan, bir televizyon programında yaptığı konuşmada, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin SGK borçlarına karşı önerdiği gayrimenkullerin bir tanesi dışında tamamı hacizli ve ipotekli. Bize önerdikleri listede tuvaletler, bankamatikler ve depolar var. Bunların üzerinde de şerh ve ipotek var. ABB, SGK borçlarına karşı tuvaletler teklif etti ve bu teklif edilen taşınmazların üzerinde şerh olduğu ortaya çıktı” ifadelerini kullanmıştı.
ABB, bu açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirtti ve Anafartalar Çarşısı gibi satılabilir nitelikte 572 taşınmaz sundukları sosyal medya hesabından bir açıklama yayımladı.
'TUVALET TEKLİF EDİLDİ' ÇARPITMA'
ABB’nin açıklamasında, Işıkhan’ın iddialarına şu ifadelerle yanıt verildi:
“SGK’ya borçlarımızın yapılandırılması için Anafartalar Çarşısı gibi kıymetli ve satılabilir nitelikte 572 taşınmaz sunduk. Ancak, bu taşınmazlar görmezden gelinmiş ve tamamen gerçek dışı iddialarla 'tuvalet teklif edildi' şeklinde çarpıtılmıştır. Ulus’ta bulunan 525 bağımsız bölümlü, içerisinde tuvalet ve deposu da olan Anafartalar Çarşısı, 2016 yılında SGK’dan protokolle alınmıştır. 2 Eylül 2024 tarihinde 30 adet arsa ve 525 bağımsız bölümlü Anafartalar Çarşısı’nın tamamı SGK’ya teminat olarak bildirilmiştir. Bu çarşıyı SGK’dan protokolle alırken nasıl tuvaletler tapu kaydından çıkarılmadan teslim alınmışsa, aynı şekilde tuvaleti, deposu ve bankamatik yerleriyle birlikte teminat olarak gösterilmiştir.”
'BU TAŞINMAZLARI KABUL ETMEMEK Mİ İŞİNİZE GELDİ?'
Bakan Işıkhan’ın “ABB hacizli arsayı teminat gösterdi” açıklamasına ilişkin ABB şu yanıtı verdi:
“SGK’ya toplam değeri 1 milyar 193 milyon 350 bin lira olan 33 kalem arsa bildirilmiştir. Bu arsaların üzerindeki toplam haciz tutarı yaklaşık 3 milyon liradır. Değerinden haciz tutarını düşüp kabul etmek mi zor geldi, yoksa 'silkeleyin' talimatı doğrultusunda bu taşınmazları kabul etmemek mi işinize geldi? Sayın Bakan ya yanlış bilgilendiriliyor ya da bilerek kamuoyunu yanıltıyor. Her iki durumda da bu tutum kabul edilemez.”
SGK'DEN AÇIKLAMA: KAMUOYUNU ALDATMA ÇABASI
Sosyal Güvenlik Kurumu, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin SGK'ya teminat olarak bildirdiği arsalara ilişkin açıklamasına yanıt verdi. Üzerinde haciz, şerh veya ipotek bulunan bir gayrimenkulün devralmasının mümkün olmadığı savunuldu ve "Borçlarını kapatmak isteyen Belediyelere SGK olarak her türlü konuda yol gösterilmiştir" iddiasında bulunuldu.
SGK'nın keyfi uygulamalarla değil, kanunlar ve diğer mevzuat çerçevesinde yönetildiğinin savunulduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"SGK'nın üzerinde haciz, şerh veya ipotek bulunan bir gayrimenkulü devralması mevzuat gereği 'satış kabiliyeti olmadığı için' mümkün değildir. Bu konu, kamu yararı gözetmek adına büyük bir hassasiyetle uygulanmaktadır. SGK'nın uygulamalarında herhangi bir ayrımcılık veya keyfi işlem yapmadığını açıkça ortaya koymak adına ifade etmek isteriz ki bugüne kadar, SGK'ya birçok farklı siyasi partiye mensup belediyelerden bin 200'den fazla gayrimenkul devri gerçekleştirilmiştir ve bu devirlerin hiçbirinde haciz, şerh veya ipotek bulunmamaktadır.
Üzerinde haciz, şerh ve ipotek bulunan taşınmazların SGK'ya devri için teklif edilmesi, ya sürece dair bilgi eksikliğinden ya da teklif edenin kamuoyunu aldatma çabasından kaynaklanmaktadır. Her iki durumda da bu yaklaşım, devlet ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır.
Üzerinde haciz, ipotek ve şerh olmayan; satış kabiliyetine sahip gayrimenkul teklif ettiklerinde ne kadar şeffaf bir süreç yönetildiğine tüm belediyeler şahittir. Meseleyi siyasi bir zemine çekerek üzerinde tartışma oluşturmak yerine gerçekten borçlarını kapatmak isteyen Belediyelere SGK olarak her türlü konuda yol gösterilmiştir ve bundan sonra da gösterilmeye devam edilecektir."
(HABER MERKEZİ)