'İşinden olmamak için sağlam raporu isteyen var'
TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Filiz Ünsal, korona virüsü vakalarının ortaya çıkmasının ardından rapor almaya gelenler için, "Hastalar işten izin almak için değil, işinden olmamak için sağlam raporu yazdırmaya geliyor. Yurttaşların çoğunluğu özel sektörde çalışıyor ve işten çıkarılma korkusu ile sağlam raporu talep ediyor. Bu kaos anı bize geçmişte yaşamadığımız hekimliği yaşatıyor” dedi.
ANKARA - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid–19 İzleme Grubu üyesi ve Aile Hekimliği Kolu Başkanı Filiz Ünsal, korona virüsüne karşı alınan önlemleri aile sağlığı merkezleri (ASM) çerçevesinde değerlendirdi. Halk sağlığı açısından uyarılarda bulunan Ünsal, ilk vakanın tespit edilmesinden bu güne karşılaştıkları sorunları anlattı.
ASM'LERDE ELDİVEN, MASKE YOK
ASM'lerde eldiven, maske ve dezenfektan gibi malzemelerin yeterli sayıda bulunmadığını ifade eden Ünsal, “Bir süreçte gece gündüz çalışan sağlık çalışanları yorulacaklar, ekipman vermezseniz de enfekte olacaklar. Bu duruma çare bulunması gerekiyor. Sağlık çalışanlarının hasta olması demek hastaları da riske atacaktır” dedi.
'AŞILARI SABAH SAATLERİNDE YAPIYORUZ'
Aile sağlığı merkezlerinde sadece doktorların inisiyatifleri ile bazı tedbirler alındığını belirten Ünsal, ilk etapta alınan önlemleri şu şekilde sıraladı:
“İlk tanının konmasıyla aile hekimleri olarak izleyeceğimiz yol haritasını hazırladık. Risk grubunda olan yaşlıları diğer nüfustan ayırarak, gebe ve bebekler için önlem aldık. Gebe ve bebeklerin aşılarını zorunluluk durumunda yapmaya devam ediyoruz. Çocuklarda aşılar acil değilse 3 hafta erteleme yoluna gidiyoruz. Ama acil ise yapıyoruz. Çocuklarda aşıları dezenfekte edilmiş, henüz korona virüs şüphesi olan kişilerin ASM'lere girmediği sabah saatlerinde yapıyoruz. Sabahtan aşıları tamamlamaya çalışıyoruz. Kan alma işlemlerini yavaşlattık. Kontrollü hastaların acil durumları yoksa evden çıkmamaları gerektiğini söylüyoruz. Bu süreçte yapabileceğimizin en iyisini yapıyoruz.”
'BOĞAZIM AĞRIYOR, KORONA MIYIM DİYE GELENLER OLUYOR'
Bu süreçte aile sağlık merkezlerinin yoğunluk durumunda azalma olduğunu ifade eden Ünsal, “Korona virüsü şikâyetiyle gelenler, boğazım ağrıyor, korona olabilir miyim diye tedirgin olanlar oluyor. Ama sadece ağrı kesici yazdırmak için 80 yaşındaki yurttaş da geliyor. Ama ehliyet için başvuruya gelenler oluyor, onları da 3 hafta sonrası için yönlendiriyoruz. Yüksek yaş grubuna en büyük risk grubu olduklarını, asıl onların dışarı çıkmaması gerektiğini anlatamamışız. Poliklinik ilk iki gün çok yoğundu. Bütün hekimler acil olmadığı sürece gelmeyin, diyerek süreci anlattı. Şimdi daha sakin. İnsanlar bilinçlenmeye başladı” dedi.
'YURTTAŞLAR, İŞE GİTMEMEK İÇİN DEĞİL, İŞİNDEN OLMAMAK İÇİN SAĞLAM RAPORU İSTİYOR'
Sağlık Bakanlığı, aile hekimleri tarafından korona virüsü şüphesiyle yapılan başvurularda rapor verileceğini açıklamıştı. Rapora ilişkin yoğunluğun normal seyrettiğini dile getiren Filiz Ünsal, rapor almaya gelenler için, "Hastalar işten izin için rapor yazdırmaya gelmiyor. İşinden olmamak için sağlam raporu yazdırmaya geliyor" dedi.
Ünsal, “Yurttaşların çoğunluğu özel sektörde çalışıyor ve işten çıkarılma korkusu ile sağlam raporu talep ediyor. Bu kaos anı bize geçmişte yaşamadığımız hekimliği yaşatıyor. Bize genelde 'Hastayım, rapor ver' diye gelirler. Ama şimdi 'Bana rapor vermeyin, hatta iyi olduğumu içeren bir yazı yazın, yoksa beni ücretsiz izne ayıracaklar' diye geliyorlar. Bu süreçte işsizlik kaygısı ve onun getirdiği karantinadan kaçma isteği bu virüsün yayılmasını ve ölümlerin çoğalmasını kolaylaştıracak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
'12 GÜN ÖNCE İSVİÇRE'DEN GELEN KİŞİ İŞ YERİNDE'
Sağlık Bakanlığı tarafından aile hekimlerine son dönemde yurt dışına gidenlerin listesinin yolladığını, hekimlerin bir yandan da bunun kontrolünü de yaptığına dikkat çeken Ünsal, şöyle konuştu:
“Yurt dışından gelip de karantinaya alınmayanların bir kısmını toplum sağlığı merkezleri tespit ederek karantinaya almış. Aradığımız bazı kişiler karantinada olduklarını söylüyor. Ama kaçak da çok fazla. Mesela bugün 12 gün önce İsviçre'den gelen hastam aradığımda iş yerinde çalıştığını söyledi. Öksürüğü, ateşi yokmuş. Ama olsaydı 12 gündür temas ettiği herkese bulaştıracaktı. Umreden gelenlerde de kaçaklar var. Keşke baştan sıkı tutsaydık da burada kaçak aramak yerine farklı tedbirler alsaydık.”