İşkence iddialarına yanıt: Kademeli müdahale

HDP’nin parti üyesi Sevil Rojbin Çetin’in gözaltına alındığı sırasında köpekli işkenceye maruz bırakılması Meclis gündemine taşındı. Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, ' kademeli olarak müdahale edildiğini' söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise “Orantılı güç kullanıldı. Her şey açık, her şey hukuka uygun” dedi. HDP’li milletvekilleri açıklamalara “İşkenceyi çok iyi savundunuz, tebrikler!” sözleriyle tepki gösterdi.

Abone ol

ANKARA - Meclis Genel Kurulu’nda, HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç’un, son dönemde artan işkence vakalarının araştırılmasını için verdiği araştırma önergesi görüşüldü.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Türkiye’de işkence vakalarının giderek artığına dikkat çekti, Türkiye’deki işkence ve kötü muamelenin son örneğinin Diyarbakır'da gözaltına alınırken evinde 3 buçuk saat köpekli işkenceye maruz kalan HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi Sevil Rojbin Çetin olduğunu ifade etti. Tiryaki, “Türkiye’nin 40 yıl sonra geldiği nokta 12 Eylül darbecileri ile aynı noktadır. İşkence iddiasını valilik inkar ediyor, savcılık da bunun üzerine bir araştırma yapmadı. İşkencenin resmini mi görmek istiyorsunuz? "İşkenceye sıfır tolerans" diyerek iktidara gelen ve her değeri bir tarafa bırakan Adalet ve Kalkınma Partisine bakın diyorum” dedi. Tiryaki, Çetin’in fotoğraflarını gösterdi.

'KAÇMA ESNASINDA KADEMELİ MÜDAHALE…'

AK Parti gubu adına konuşan Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, HDP’nin işkence iddialarına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan bireysel başvurular ile cevap verdi. Çavuşoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne 2012 yılından 2019 yılının sonuna kadar Türkiye aleyhine toplam 71 bin 257 başvuru yapıldığını, bunların sadece 820'si hakkında Türkiye aleyhinde karar çıktığını, ancak hiçbirinin işkence ve kötü muamele başvuruları olmadığını öne sürdü. Sevil Rojbin Çetin'le ilgili terör örgütü üyeliği suçlaması olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “İkametinde yapılan arama neticesinde, kaçmak üzere olduğu ve kaçma esnasında kademeli olarak ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ve Anayasa Mahkememizin de o anda kademeli olarak… Kendisine ve olaya müdahale eden memurlara herhangi bir zarar vermemesi için yapılan bir eylemle derdest edildi ve iş mahkemeye intikal etti” dedi.

'İŞKENCEYİ ÇOK İYİ SAVUNDUNUZ'

HDP’li Dirayet Taşdemir, Çetin’in 50 kiloda bir kadın olduğunu belirterek “İşkenceyi çok iyi savundunuz, tebrikler!” derken, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, “İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanını tebrik ediyorum! İşkenceyi savunanlar kervanına kendisi de katıldı. Bu, Türkiye Büyük Millet Meclisi için bir utanç anıdır” diye konuştu.

'KADEMELİ ZOR, BİR İNSANIN GÖZÜNÜ PATLATMAK MIDIR?'

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Çavuşoğlu, “Türkiye işkence konusunda gerçekten tavizsizdir” derken, HDP Grup Başkanvekili Beştaş, tekrar Çetin’in fotoğraflarını gösterdi, ellerinde ses kaydı ve görüntüler de olduğunu söyledi. Beştaş, Çavuşoğlu’nun konuşmasına dikkat çekerek, “Kademeli zor nedir ya? Kademeli zor, bir insanın gözünü patlamak mıdır, dudağını patlatmak mıdır?” diye sorarken, AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, “Kademeli zor, orantılılıktır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni tam okusaydın. Kademeli demek orantılılıktır” yanıtı verdi. Beştaş bu yanıta, “Biz kademeli işkence yaptık, diyor” yanıtı verirken Özkan, “Orantılı güç kullanıldı. Her şey açık, her şey hukuka uygun” dedi.

''KEŞKE 5. KATTA OLSAYDIN, ATLARDIN' DEMİŞLER'

İktidar partisinden gelen açıklamaları eleştiren Beştaş şunları söyledi: “Üç buçuk saat, eve -bir kadına üstelik- bir orduyla, 100 kişilik bir kolluk gücüyle gidip üst tarafının hepsini çırılçıplak soymuşlar, cinsel içerikli küfürler etmişler, istismarda bulunmuşlar, hatta şu cümleyi kurmuşlar -konuştum- demişler ki: 'Keşke 5'inci katta olsaydın, atlardın o zaman. Burası 2'nci kat, atlasan da ölmezsin.' Bunların hepsini iktidar partisi biliyor, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı da biliyor; diğer üyeleri -AKP dışındakiler- bilmiyor olabilir. AKP, Türkiye'de işkenceyi tekrar görünür kılarak, yaptırarak, arkasında durarak AKP'nin bir işkence iktidarını devam ettirdiğini göstermektedir.”

HDP’nin işkenceyle ilgili araştırma komisyonu kurulması önergesi yapılan oylamada reddedildi.

(DUVAR)