İskoçya enerjisini rüzgardan alıyor
İskoçya'da rüzgar elektrik ihtiyacının yüzde 136'sını karşılayabilecek hale geldi. 9 yaşındaki bir kız neden hükümete dava açtı? Avrupalı üreticiler kömüre sırtını dönüyor. Peki Türkiye'yi ne bekliyor? Hepsi Yeşil Gündem'de...
DUVAR - Geçen ay İskoçya rüzgar enerjisiyle ülkede 3,3 milyon evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek hâle geldi. Bu İskoçya'nın genel elektrik ihtiyacının yüzde 136'sına denk geliyor.
The Independent'ın haberine göre Doğa Koruma Derneği İskoçya'nın analiz ettiği (WWF İskoçya) Weaather Energy (Hava Enerji kurumu verilerine göre İskoçya'da şebeke içindeki rüzgar türbinleri saatte 1,2 milyon megawatt elektrik üretiyor. Bu rakam geçtiğimiz yıla göre yüzde 81'lik enerji üretim artışı anlamına geliyor. İskoçya'nın aylık elektrik ihtiyacının yüzde 58'i rüzgar yoluyla karşılanıyor. Türbinler, iki günde bütün ülkenin bir günlük enerji ihtiyacını depolayabiliyor.
İNGİLİZ HÜKÜMETİNE UYARI
İngiltere'nin sahil boyu rüzgar türbinlerine yönelik teşvik uygulamasını durdurmasının ardından WWF İskoçya hükümete rüzgar enerjisinin ardında durmaya devam etme çağrısı yaptı. WWF iskoçya direktörü Lang Banks, İngiliz hükümetini teşvikten vazgeçme kararının karbon azaltım yükümlülüklerini yerine getirmeyi zora sokabileceği konusunda uyardı.
Dokuz yaşındaki çocuk hükümete iklim davası açtı
Hindistan'da dokuz yaşındaki Ridhima Pandey iklim değişikliğiyle mücadelede yetersiz kaldığı için hükümete dava açtı. The Guardian'ın haberine göre 52 sayfalık dava dilekçesiyle dikkatleri üzerine çeken Pandey, Hindistan'ın sera fosil yakıt kullanımını azaltabilecek potansiyele sahip olduğu halde yetersiz kaldığını belirterek bu yüzden Ulusal Yeşil Mahkeme'ye başvurduğunu söyledi.
'HÜKÜMET YETERSİZ VE BAŞARISIZ'
Devletin sera gazı azaltımında gereken hukuki düzenlemeleri yürürlüğe koymakta başarısız olduğunu vurgulayan Pandey bu durumun da ekstrem iklim koşullarına sebebiyet verdiğini ifade etti. Pandey, ekstrem hava koşullarının da gelecek kuşakları olumsuz etkilendiğini hatırlattı.
Hindistan Çevre Orman ve İkim Değişikliği Bakanlığı ile Merkez Kirlilik Kontrol Kurulu dilekçeye iki hafta içinde cevap vermek zorunda. Babası da bir iklim aktivisti olan küçük kızın dava dilekçesinde karbon emisyonlarını azaltabilmek için bir karbon bütçesi hazırlama ve ulusal bir iklim ıslah planı oluşturma gibi maddeler var.
Avrupalı elektrik üreticileri: Kömürlü termik santral yapmayacağız
Eurelectric (Avrupa Elektrik Üreticileri Derneği), 2020 yılından itibaren yeni kurulacak olan termik santrallere yatırım yapmayacağını ve Paris Anlaşması hedeflerine destek verdiğini açıkladı. Derneğin 3500 üyesi arasında Türkiye’den Enerjisa, EÜAŞ, Çalık ve Bereket Enerji gibi kuruluşlar da bulunuyor.
Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe), Eurelectric’in bu kararını önemli bir başlangıç olarak görüyor ama iklim değişikliği ile etkin mücadele için, bu adımın mevcut kömürlü termik santralleri de kapsayacak bir biçimde genişletilmesi gerektiğini savunuyor. CAN, Eurelectric'in var olan termik santralleri de aşamalı olarak devre dışı bırakmayı hedefleyen planlar ortaya koyması gerektiğini söylüyor.
MEVCUT TERMİK SANTRALLER 2030'A KADAR DEVRE DIŞI BIRAKILMALI
Şubat 2017 ayında Climate Analytics tarafından yayınlanan Avrupa'da Kömür İçin Bir Stres Testi başlıklı rapora göre, Paris Anlaşması’nın ortaya koyduğu uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi için, Avrupa Birliği’ndeki kömürlü termik santrallerin 2030’a kadar kapatılması gerekiyor. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde halihazırda faaliyet gösteren toplam 280 kömürlü termik santral bulunuyor.Rapora göre, açıklamasında iklim değişikliğine ve Paris Anlaşması’na vurgu yapan Eurelectric’in sürdürülebilir bir gelecek için mevcut santralleri kapatmanın yanı sıra yenilenebilir enerjiye geçme taahhüdü vermesi de gerekiyor.
TAAHHÜTLER TÜRKİYE'Yİ DE KAPSAMALI
Eurelectric tarafından verilecek olan taahhüdün, iklim değişikliği ile etkin mücadele için Türkiye, Polonya, Yunanistan ve Batı Balkan ülkelerinde yapılması planlanan ve faaliyette bulunan santralleri de kapsaması gerekiyor. Raporda bu bölgelerde yapılması planlanan kömürlü termik santral projeleri, Paris Anlaşması’nın hedeflerini tehdit ettiği de hatırlatılıyor.
CAN Europe adına açıklamayı değerlendiren Elif Gündüzyeli, "Avrupalı elektrik üreticilerinin kömür kaynaklı enerji üretiminde gelecek görmüyor olması, artık herkesin küresel yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinin bir parçası olmak istediğini açıkça ortaya koyuyor. Avrupa Birliği menşeli, ileri görüşlü elektrik üreticisi firmalar, Paris Anlaşması patikasından giderek uzun vadede kârlı kalmak istiyorlarsa 2030 itibariyle mevcut santralleri de kapatmak durumunda kalacaklar. Ancak Eurelectric'in açıklaması, üyesi olan Türkiye, Balkanlar, Polonya ve Yunanistan gibi küresel enerji dönüşümü trendini yakalayamamış ülkelerde planlanan yeni kömürlü termik santralleri de kapsamalı. Çünkü bu ülkeler dışındaki diğer Avrupa ülkeleri, halihazırda yeni kömür yatırımlarından vazgeçmiş durumdalar ve hatta mevcut santralleri de kapatmaya başladılar" diyor.
Eurelectric üyesi olan Türkiye Eletrik Sanayi Birliği (TESAB)’ın üyeleri arasında Türkiye’de kömürlü termik santral yatırımları olan Enerjisa, EÜAŞ, Çalık, Limak, Bereket Enerji, Park Elektrik gibi şirketler de bulunuyor.