İSO Başkanı: Sanayiciler finansal dar boğaza sürüklendi
Merkez Bankası ve BDDK'ye eleştirilerde bulunan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Bahçıvan, ihracatçı sanayicilerin finansmana erişim sorunuyla karşı karşıya bırakıldığını söyledi.
DUVAR - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) son uygulamalarının ihracatçıların 'kaliteli finansman'a erişimi noktasında problemler oluşturmaya başladığını söyledi.
Sanayi sektörünün finansmana erişimindeki sıkıntılar hakkında açıklama yapan Bahçıvan, "Son uygulanan ekonomi politikalarıyla ekonomimizin, üretimimizin ve cari açığa dönük en güçlü destek ve can suyu olan ihracatçı sanayicilerimizin en önemli finansal destek kalemi olan Türk Eximbank kredi kaynaklarında ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Türk Eximbank'ın bütün iyi niyetine rağmen kendi dışında kaynaklanan bu sorunlar, banka yönetimine de sıkıntı yaşatmaktadır" dedi.
'EKONOMİ YANSIMALARI OLUR'
Firmaların finansal dar boğaza sürüklendiğini vurgulayan Bahçıvan, şu değerlendirmede bulundu: "Öncelikli olarak Merkez Bankası kaynaklı farklı sorunlardan kaynaklanan son BDDK uygulamaları ile de iyice kangren haline gelen gelişmelerin, ihracatçı sanayicilerimizin kaliteli finansmana erişimi noktasında çok ciddi problemler oluşturmaya başladığını müşahede ediyor ve izliyoruz. Özellikle bayram öncesi gibi hassas bir dönemde bu konu, üretim ve ihracat dünyamızı hak etmediği bir finans dar boğazıyla karşı karşıya bırakıyor. İhracat ve sanayi sektörümüzün bu tür tatsız sürprizleri hiç hak etmediklerine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
'İHRACAT RAKAMLARINI DOĞRUDAN ETKİLEYECEK'
Bu konunun ekonomik yansımalarının olabileceği uyarısında bulunan Bahçıvan "Bırakın önümüzdeki günleri, en kısa sürede kalıcı bir çözüm getirilmediği takdirde yakın gelecekteki ihracat rakamlarında da üretim rakamlarında da ekonomimizi olumsuz etkileyecek birtakım gelişmelerin arifesinde olduğumuzu üzülerek gözlemliyoruz" diye konuştu.
YÜKSEK FAİZLİ KREDİYE MECBUR KALINIYOR
Merkez Bankası'nın ihracatçılara kullandırdığı reeskont kredilerinde haziran ayında yaptığı son düzenleme, firmaların finansmana erişimini kısıtladı. Söz konusu düzenlemeyle, ihracatçı firmalara gelirlerinin yüzde 40’ını Merkez Bankası'na, yüzde 30’unu bir bankaya satmayı ve satışın ardından 1 ay süreyle de döviz almamayı taahhüt etme şartı getirildi. Düzenlemenin habersiz hayata geçirilmesinin firmaları hazırlıksız yakaladığı belirtilirken, üretimde kullanılan ara malı ithalatı için elindeki dövizi bozmak istemeyen firmaların yüksek faizli kredi almak zorunda kaldığı vurgulanıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)