İSO Raporu açıklandı: Türkiye 2023 başından bu yana en belirgin bozulmayı gördü
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksine göre, Türkiye 3 aydır 50,0 eşik değerin altında kaldı, dış talep koşullarında yıl başından bu yana en belirgin bozulma kaydedildi.
DUVAR - İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Ekim’de üst üste üçüncü ay 50,0 eşik değerinin altında gerçekleşti. Eylül’de 49,0 olan endeks 48,5’e gerileyerek dış talep koşullarında yıl başından bu yana en belirgin bozulmaya işaret etti.
İSO'nun Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nde eşik değer 50'nin altında kaldı. S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, rakamları değerlendirdi ve iklimdeki kötüye gidişe dikkat çekti.
Kuruluştan yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi eşik değer 50,0’nin altında kalarak Ekim 2023’te 48,5 olarak gerçekleşti. Söz konusu oran eylül ayında 49,0’dı. İhracat ikliminde 2023 başından bu yana en belirgin bozulma kaydedilirken, zayıflığın ana kaynağı Avrupa olmaya devam etti.
Türkiye imalat sektörü ihracatının en büyük 10 pazarından yedisinin bulunduğu Avrupa'da söz konusu pazarlardan İspanya hariç tümü ekim ayında daralma kaydetti.
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Ekim 2023 dönemi sonuçlarına göre, eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:
“Türk imalat sanayi ihracatçıları, ekim ayında da Avrupa ekonomisinin içinde bulunduğu zor durumdan etkilenmeye devam etti. İktisadi faaliyetin birçok önemli ihracat pazarlarında gerilemesi, genel iklimin bozulmasına yol açtı. ABD ekonomisindeki dayanıklılık belirtilerinin yanı sıra Asya ve Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde gözlenen büyüme ise genel tablodaki bozulmaya engel olamadı. Bu nedenle, yeni ticaret arayışlarına yönelen imalatçılar dünyada ekonomik durumun daha güçlü seyrettiği bölgelere odaklanmaya karar verebilirler." (HABER MERKEZİ)