İspanya'da Baskça, Katalanca ve Galiçyaca ilk kez mecliste

İspanya'nın resmi ortak dilleri Baskça, Katalanca ve Galiçyaca ülke tarihinde bugün ilk kez mecliste konuşuldu.

Abone ol

DUVAR - İspanya'da ortak diller Katalanca, Baskça ve Galiçyaca ülke tarihinde ilk kez mecliste konuşuldu. Meclis Divanı'nın aldığı karar gereği, şimdiye kadar sadece bulundukları bölgelerin yerel parlamentolarında, resmi kurumlarında ve okullarında kullanılan İspanya'nın resmi ortak dilleri Baskça, Katalanca ve Galiçyaca bugün meclise girdi.

AA'nın aktardığına göre, ortak dillerin mecliste kullanımının daimi olması için sunulan önerinin görüşüldüğü Genel Kurul'da, ayrılıkçı siyasi partilerin vekillerinden Katalanlar (ERC ve Junts partileri) ve Galisyalılar (BNG partisi) sadece kendi dillerinde, Basklılar (Eh Bildu ve PNV partileri) ise hem Baskça hem İspanyolca konuşma yaptı. Meclisteki 350 vekil ilk kez kendilerine dağıtılan kulaklıkları takarak konuşmaları dinledi.

12 TERCÜMAN GÖREV YAPIYOR

Ortak dillerin kullanımından dolayı İspanya meclisine 12 tercüman ve yeni teknik ekipman alınırken, bu uygulamanın yıl sonuna kadar maliyetinin 280 bin euro olacağı bilgisi verildi. Diğer yandan, ortak dillerin mecliste kullanılmasının, 'fikir birliği olmadan ve zorlamayla alınan bir karar olduğunu, zaman kaybına, ek maliyete ve kargaşaya yol açacağını' savunan sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ve faşist Vox duruma tepki gösterdi. Vox milletvekilleri, konuşmaların başlamasıyla Genel Kurul salonunu terk etti.

Meclisteki konuşmalarda uygulamayı destekleyen partiler, 'tarihi bir gün yaşandığını, İspanya'nın çok ulusluluğunu tanıyan normalleşme sürecinde bir adım atıldığını' belirtti.

Bask, Katalonya, Galisya, Balear Adaları, Valensiya gibi özerk yönetimlerin meclislerinde veya bu bölgelerin kendi eğitim sistemlerinde ortak diller kullanılıyor. Ortak dillerin mecliste daimi olarak kullanılmasıyla ilgili önerinin bu hafta kabul edilmesi öngörülüyor.

'KATALANCA AB'DEKİ BİRÇOK DİLDEN DAHA YAYGIN'

Bu arada İspanya hükümeti, Katalanca, Baskça ve Galiçyaca dillerinin Avrupa Birliği (AB) kurumları içinde resmi diller olarak kabul edilip kullanılması için girişim başlattı. Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, yaptığı basın açıklamasında, İspanya'nın ortak dillerinin AB'de kullanılması için hükümet olarak her şeyi yapacaklarını belirtti. Albares, "Burada azınlık dillerden bahsetmiyoruz. Bunlar, milyonlarca kişinin konuştuğu diller. Katalancayı 10 milyondan fazla kişi konuşuyor. Yani, AB'deki birçok resmi dilden daha yaygın" dedi. AB, İspanya'nın ortak dillerinin AB'de resmi statü ile kullanılmasına ilişkin kararını erteledi.

FEİJOO MECLİSTEN GÜVENOYU İSTEYECEK

İspanya'da 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerden birinci parti çıkan ve Kral 6'ncı Felipe tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen PP lideri Alberto Nunez Feijoo, 26-27 Eylül'deki oturumlarda meclisten güven oyu isteyecek. Gerekli olan meclis çoğunluğunu (176) yakalayamayan ve 172'de kalan Feijoo'nun güven oyu alması beklenmiyor.

Siyasi süreç gereği Feijoo'dan sonra hükümet kurma görevini alacak PSOE lideri ve şimdiki Başbakan Pedro Sanchez ise son 3,5 yılda olduğu gibi Sumar partisiyle bir koalisyon hükümeti kurmaya çalışacak. PSOE ve Sumar'ın hükümet kurabilmesi için ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partilerin dışarıdan destek vermesi gerekiyor.

Olası bir sol koalisyon hükümeti kurulması için mevcut durumda en çok tartışılan konu ise 1 Ekim 2017'de Katalonya'daki yasa dışı bağımsızlık referandumu sonrasında ceza alan ya da haklarında yasal süreç başlatılan ayrılıkçı Katalan siyasetçilerin ve STK liderlerinin affedilmesiyle ilgili Katalan siyasi partilerin getirdiği şart oldu.

Junts'un lideri olan, Avrupa Parlamentosu milletvekili ve İspanyol yargısından kaçan eski Katalonya özerk hükümet başkanı Carles Puigdemont, af yasasının çıkarılmaması halinde İspanya'nın yeniden sandık başına gideceğini söylemişti. İspanya'da 27 Kasım'a kadar hükümet kurulamaması halinde 14 Ocak'ta yeniden seçim yapılacak. (DIŞ HABERLER)