İspanya'da cinsiyet kimliğini beyanla değiştirme hakkı yolda

İspanya'da 16 yaş ve üstü kişilerin cinsiyet kimliğini beyan esasıyla yasal olarak değiştirmesine izin verecek tasarı kabul edildi. Tasarı, bir sonraki aşamada Parlamento'nun onayına sunulacak.

Abone ol

DUVAR - İspanya hükümeti, 16 yaş ve üstü kişilerin cinsiyet kimliğini beyan esasıyla yasal olarak değiştirmesine izin verecek tasarıyı onayladı. Yasa tasarısı Parlamento'da kabul edilirse, resmi evraklarda cinsiyet değişikliği için herhangi bir tıbbi teşhis veya hormon tedavisi şartı aranmayacak. 14 ve 15 yaşındaki çocuklar ise yasal cinsiyet kimliği değişikliğini ebeveynlerinin onayıyla yapabilecek. 

İspanya Eşitlik Bakanlığı Irene Montero, değişikliklerin 'trans bireylerin korku, suçluluk duygusu ve ayrımcılık olmadan mutlu yaşayabilmelerini sağlayacağını' söyledi. Reuters ajansının bir hükümet kaynağına dayandırdığı habere göre, yasa tasarısı için kabineden ikinci defa görüşülmeden önce kamu duruşması yapılacak. Taslak daha sonra parlamentonun alt kanadında oylanacak. Tasarıda ayrıca, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin terapi yoluyla 'değiştirilebileceği' iddiasıyla uygulanan 'onarım terapilerinin' de yasaklanması öngörülüyor. 

Bazı aktivistler yasa tasarısının yeterli olmadığını savundu. Euforia isimli sivil toplum kuruluşundan Saida Garcia, yasal süreç için mahkeme onayına ihtiyaç duyan 12 ve 13 yaşlarındaki çocukların yasaya dahil edilmediğini ve dışlandıklarını söyledi. "Eğer yaş sınırı varsa, bu gerçekten kendi kaderini tayin hakkı değildir" diyen Garcia, ikili cinsiyet yapısını reddeden non-binary bireylerin de kapsam dışı bırakıldığına dikkat çekti. 

Bazı feminist dernekler ise tasarıya karşı çıkıp, Nüfus Müdürlüğü'nde trans birey olduklarına dair kanıt göstermeden cinsiyetlerini değiştirebilecek olmalarının 'kadın haklarına tehdit oluşturabileceğini' ileri sürdü. 

Mayıs ayında bir grup siyasi parti çocuklara cinsiyet kimliklerini belirlemeleri için tam özgürlük tanınması çağrısında bulunmuş ama parlamento reddetmişti. (DIŞ HABERLER/BBC Türkçe)