İspanya'da eski krala yolsuzluk soruşturması

Bir yüksek hızlı tren projesi için Suudi Arabistan'dan 100 milyon dolar rüşvet aldığı iddia edilen eski İspanya kralı Juan Carlos'a yolsuzluk soruşturması açıldı. Juan Carlos'un oğlu olan Kral Felipe, babasının gizli offshore hesaplarının ortaya çıkması sonrası "Ondan kalan mirası kabul etmeyeceğim" demişti.

Abone ol

DUVAR - İspanya’da Yüksek Mahkeme, altı yıl önce tahttan feragat eden eski kral Juan Carlos hakkında yolsuzluk soruşturması başlattı. Eski kralın, Suudi Arabistan'da İspanyol firmalarına verilen bir yüksek hızlı tren ihalesinde 100 milyon dolar rüşvet aldığı iddia ediliyor.

İDDİALAR NE?

Juan Carlos hakkındaki soruşturma, 2011'de Mekke ile Medine'yi birbirine bağlayacak yüksek hızlı tren projesiyle ilgili bir diğer soruşturmaya dayanıyor. Bu tren projesinde ihalenin bir kısmı 6.7 milyar euro karşılığında bir İspanyol konsorsiyumuna verilmişken, Juan Carlos'un sözleşme imzalanmadan üç yıl önce dönemin Suudi Arabistan kralı Abdullah'tan 100 milyon dolar rüşvet aldığı öne sürülüyor. Carlos'un, ilişkisi olduğu iş kadını Corinna zu Sayn-Wittgenstein'a da 65 milyon dolar verdiği iddia ediliyor.

Yüksek Mahkeme, tahtı 2014'te oğlu Felipe'ye bırakarak dokunulmazlık hakkından da vazgeçen eski kral Juan Carlos'un yasal olarak soruşturmaya dahil edilip edilemeyeceğinin araştırılacağını açıkladı.

FRANCO SONRASININ POPÜLER KRALI, YOLSUZLUKLA GÖZDEN DÜŞTÜ

İspanya'nın 1970'lerin sonunda demokrasiye geçişinde oynadığı rol sayesinde bir zamanlar kamuoyunda popüler olan Juan Carlos, son 10 yılda patlak veren skandallar sonucunda desteğini kaybetmiş ve tahtı oğluna bırakmak zorunda kalmıştı. Kral Felipe de geçtiğimiz mart ayında, gizli offshore hesapların ortaya çıkması sonrasında, babasından kalacak herhangi bir maddi mirası reddettiğini açıklamış, saraydan ödenek almamaya karar vermişti. (DIŞ HABERLER)