İspanya'da Pablo Hasel protestoları: Mesele 'bir rapçi'den çok daha fazlası

İspanya yüzde 16'lara gelen işsizlik oranına sahip bir ülke. Avrupa'da Covid-19 salgınından en fazla yara alan yerler listesinin ilk sıralarında yer alıyor. Tüm bunlar bölgesel olarak Katalonya kriziyle birleşse de ortaya tüm ülkeyi etkisi altına alan bir öfke çıkıyor. Rapçi Hasel'in tutuklanması, henüz emekli kralın yolsuzluktan kaçan firarı hazmedilmeden gerçekleşince olayın daha farklı gündemleri de içine alması zor olmuyor.

Kavel Alpaslan

DUVAR - İspanya'da rapçi Pablo Hasel'in (fotoğrafta) monarşi karşıtı ve kraliyet ailesine yönelik ağır ifadeler içeren paylaşımları nedeniyle tutuklanmasının ardından Barselona, Madrid, Valensiya gibi ülkenin büyük şehirlerinde protesto gösterileri düzenleniyor. Tutukluluğun kesinleşmesinin ardından Lleida Üniversitesi'ne sığınan rapçiyi, burada öğrenciler savunurken polisin müdahalesi gelmişti. Hasel yakalanıp tutuklansa da üniversitedeki çatışmalar kısa sürede kampüsün dışına taşındı. Yaklaşık iki hafta önce yaşanan olaydan bu yana İspanya kentleri sokak gösterilerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Türkiye'de ise 'yandaş kanallar'da birileri, İspanya'nın Hasel'e yönelik tutumunu buradaki uygulamalara örnek göstermeye çalışıyor. Bambaşka bir ülkede bambaşka koşullarda gerçekleşen bir olay eğilip bükülerek okunmak istenildiği gibi okunuyor. Hal böyleyken önümüze konulan da bir 'haber' olmaktan çıkıp bir başlığın altının o anın ihtiyacına göre doldurulmasıyla sonuçlanıyor: “İspanya devleti kararlı, kendini üniversiteye kitleyen bu rapçiyi evine gönderdi”, “Zaten İspanya'da da sokağa çok kişi çıkmadı”, “Hani terörü övmek suç değildi”, “AİHM nerede” gibi yorumlarla kendilerince bir 'iki yüzlülük' ifşa ediliyor. Bir de kalkıp diyorlar ki: “Gelin İspanya'daki yasaları bire bir buraya uyarlayalım.”

Haberin Devamı
İslam Memiş'ten dolar ve altın uyarısı: Cuma gününe hazır olun Demiral’ın 'bozkurt selamına' tepki: 'Taraftarı, takımı, ülkeyi böldü' Makas açıldı: Bankalar ne kadar faiz veriyor? Rakamlar belli oldu: Meslek meslek zamlı memur maaşları Kredi kartınızdan para çeken telefon uygulamaları açıklandı Bedelli askerlik, engelli aylığı, kıdem tazminatı: Maaşlar değişti