İspanya'dan Ukrayna'ya 'Leopard' gönderilmesine yeşil ışık

Madrid'in Batılı müttefikleriyle koordinasyon içinde hareket edeceğini aktaran İspanya Savunma Bakanı Robles, Ukrayna'ya Leopard 2 tankları sağlamaya 'açık olduklarını' bildirdi.

Abone ol

DUVAR - Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, Ukrayna’ya Leopard tankı gönderileceğin duyurmasının ardından İspanya'dan da yeşil ışık geldi. İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, Madrid'in Ukrayna'ya Leopard 2 tankları sağlamaya 'açık olduğunu' söyledi. Madrid'in Batılı müttefikleriyle koordinasyon içinde hareket edeceğini aktaran Robles, "İspanya tankların gönderilmesi, bu tankların kullanımı konusunda eğitim verilmesi de dahil olmak üzere gerekli olan her şeyi yapmak için müttefiklerle birlikte çalışmaya isteklidir" ifadelerini kullandı.

FİNLANDİYA: KATKI SINIRLI OLACAK AMA TANK GÖNDERECEĞİZ

Daha önce tankları göndermeye hazır olduklarını ve Berlin'in onayını beklediklerini bildiren Helsinki yönetiminden de benzer bir açıklama geldi. Savunma Bakanı Mikko Savola, Ukrayna'ya tank göndermeyi planladıklarını ancak katkılarının çok büyük olamayacağını söyledi. Savola, katkının kapsamı sınırlı olsa da Finlandiya'nın Ukrayna'ya tank gönderen ülkeler arasına katılacağını dile getirdi. Savola, "Ukrayna'ya Leopard göndermek için uluslararası iş birliği büyüyor ve Finlandiya buna katılacak" dedi.

Geçtiğimiz saatlerde benzer bir açıklama yapan Hollanda Başbakanı Mark Rutte de, Ukrayna'ya muharebe tankları teslim etmeye hazır olduklarını söylemişti. RTL'ye konuşan Rutte, "Hollanda'dan bir katkı olması gerekirse, bunu yapmaya hazırız" demişti.

ALMANYA'NIN ONAYI GEREKİYOR

Almanya'nın ürettiği Leopard tankları, Danimarka, Finlandiya, Yunanistan, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İsveç, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Türkiye ve Macaristan gibi AB ve NATO ülkelerinde bulunuyor. Dünya çapında çeşitli ordularda hizmet veren yaklaşık 2 bin 670 Leopard 2 tankı mevcut. Yaklaşık 64 ton ağırlığındaki Leopard tankları, saatte 70 kilometre hıza ulaşabiliyor ve 120 milimetrelik yivsiz top namlusuyla 5 bin metreye kadar hedefleri vurabiliyor.

Leopard tankları Almanya'da üretildiği için Ukrayna gibi başka ülkelerde kullanılması için Almanya'nın onayının alınması gerekiyor. (DIŞ HABERLER)