İspanya'nın Hitler mirası saat dilimi değişiyor

İspanya'da eski diktatör Franco'dan kalan 'Almanya saati' değişiyor. Uygulama Hitler'le olan ilişkiler çerçevesinde başlamıştı.

Abone ol

DUVAR - İspanya hükümeti, ülkenin eski diktatörü Francisco Franco döneminde kullanılan saat dilimini değiştirmeye hazırlanıyor. İspanya, Franco döneminden beri, Adolf Hitler ile ilişkilerinden dolayı Almanya ile aynı saat dilimini kullanıyor.

İspanya Çalışma Bakanı Fátima Báñez parlamentoda yaptığı açıklamada diğer Avrupa ülkeleriyle de uyumlu bir saat dilimi getirmek istediklerini, "Biz iş günlerini saat altıda bitirmek istiyoruz ve bunu başarmak için sendika temsilcileriyle görüşmeye hazırız" sözleri ile belirtti.

HİTLER MİRASI SAAT DİLİMİ

Greenwich çizgisinde bulunan İspanya, coğrafi olarak İngiltere ve Portekiz ile aynı saat diliminde bulunuyor. Franko, ülkenin saatini askeri ilişkiler başta olmak üzere ekonomik ve ticari konularda Almanya ile organizasyon kolaylığı sağlaması için bir saat ileri almıştı.

Dünya'daki saat dilimlerine bakıldığında da İspanya'nın diğer Avrupa ülkelerine göre uyumsuzluğu dikkat çekiyor.

İspanya'da, Franco'nun ölümünden Katalunya ve Bask Ülkesi'ne özerklik verilmesi gibi bir takım demokratikleşme adımları atılmış olsa da Portekiz'de olduğu gibi köklü bir reform gerçekleşmedi. Bu nedenle İspanya'da ordunun işleyişi başta olmak üzere hâlâ faşist dönem yönetiminden izler bulunuyor. (DIŞ HABERLER)