İsrail, 30 kişinin öldürüldüğü Han Yunus saldırısında ABD yapımı bomba kullanmış

İsrail'in Han Yunus’ta yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı okula düzenlediği saldırıda, ABD yapımı mühimmat kullandığı belirtildi.

Abone ol

DUVAR - İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırıları kapsamında gece boyunca Gazze Şeridi'nin birçok bölgesini hava saldırıları ve topçu atışlarıyla bombaladı. Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberinde, İsrail'in, halkı zorla aç ve susuz bırakarak büyük bir insani felakete yol açtığı Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını 279'uncu gününde de sürdürdüğü belirtildi.

İsrail'in gece boyunca Gazze Şeridi'ni hem hava saldırıları hem topçu atışlarıyla hedef aldığı aktarılan haberde, Gazze'nin orta kesimindeki El-Megazi Mülteci Kampı'nda bir eve hava saldırısı düzenlendiği ifade edildi. Orta kesimdeki Nusayrat Mülteci Kampı'na insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlendiği vurgulanan haberde, Nusayrat Mülteci Kampı ve Ez-Zehra bölgesinin ayrıca hem denizden hem karadan hedef alındığı kaydedildi.

İsrail savaş uçaklarının da Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusuna saldırılar düzenlediği belirtilen haberde, "İşgal güçleri, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinin merkezinde de bazı binaları bombaladı ve Şabura Mahallesi'ni topçu atışları ve havan toplarıyla hedef aldı." ifadeleri kullanıldı.

Haberde, İsrail ordusuna ait İHA'ların Gazze kentine de saldırılar düzenlediğine işaret edildi. Gazze Şeridi'nin kuzey bölgelerine su sağlayan arıtma tesislerinin de yakıt sıkıntısı nedeniyle durduğu bilgisine haberde yer verildi.

'ABD YAPIMI BOMBA KALINTILARI AÇIKÇA GÖRÜNÜYOR'

İsrail ordusunun salı günü Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus’ta yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı okula düzenlediği, 30 kişinin hayatını kaybettiği, en az 53 kişinin yaralandığı saldırıda ABD yapımı mühimmat kullandığı bildirildi. Amerikan CNN kanalının haberine göre, saldırının yaşandığı yerden alınan görüntülerde, ABD yapımı GBU-39 küçük çaplı bombanın kalıntılarının açıkça görüldüğü belirtildi.

Haberde, İsrail’in Gazze’de son aylardaki iki saldırısında da GBU-39 küçük çaplı bomba kalıntılarının tespit edildiğine dikkat çekildi.

CNN’in 6 Haziran tarihli haberinde, İsrail'in Gazze'de Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait okula düzenlediği saldırıda ABD yapımı en az iki GBU-39 küçük çaplı bomba kullandığı belirtilmişti. İsrail ordusunun, söz konusu saldırısında 14'ü çocuk, 9'u kadın 40 kişi hayatını kaybetmişti.

'İSRAİL'İN TAHLİYE TALEBİ PSİKOLOJİK TERÖR'

Öte yandan Gazze Şeridi'ndeki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze kentinin tahliye edilmesi yönündeki çağrılarını "baskı ve psikolojik terör" olarak değerlendirdi. Bakanlıktan İsrail'in Gazze kentindeki Filistinlilerden bölgeyi terk etmelerini istemesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

AA'nın aktardığına göre açıklamada, İsrail ordusunun sabah saatlerinde Gazze'deki Filistinlilerden evlerini terk ederek güneye gitmelerini isteyen broşürler dağıtmasının, ordunun Filistinlilere uyguladığı baskı ve psikolojik terör kapsamında yer aldığı belirtildi. İsrail'in Filistinliler için "güvenli koridorların varlığı" konusundaki iddialarının, daha önceki aylarda yaşandığı gibi "ölüm koridorları" olduğuna dikkati çekildi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine hiçbir ilinde güvenli bir alan bulunmadığına vurgu yapılan açıklamada, Filistinlilere, "Hayati tehlike durumunda tehlike geçinceye kadar ikamet ettiğiniz yere yakın bir yere gidin" çağrısında bulundu.

İsrail ordusu bu sabah Gazze kentine havadan attığı broşürlerde, kentin "tehlikeli çatışma bölgesi" olacağı uyarısında bulunmuş ve bölgedeki Filistinlilerden Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Deyr el-Belah'a göç etmelerini istemişti. Atılan broşürlerde yer alan ifadelere göre İsrail güçlerince boşaltılması istenen bölgelerin Gazze kentinin tamamını kapsadığı görülüyor.

İsrail ordusu, geçen hafta da Gazze kentindeki bazı mahallelerde yaşayan Filistinlilerin bölgeden ayrılmaları için duyurular yayımlamıştı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki Filistinlilerin yaklaşık 1,9 milyonu zorla yerinden edildi. İsrail ordusunun saldırıları nedeniyle milyonlarca Filistinli, defalarca göç etmek zorunda kaldı. Daha önce Gazze'nin güneyindeki Han Yunus ve Refah'a sığınan Filistinlileri defalarca yerinden eden İsrail, bölge halkını zorunlu göçe sürüklemeye devam ediyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)