İsrail resmen duyurdu: Lübnan'a 'Kuzey Okları' kara harekatı başladı

İsrail ordu sözcüsü, Lübnan'ın bazı noktalarına yönelik “Kuzey Okları Harekatı" adıyla "sınırlı, yerel ve hedefli" kara harekatına başladıklarını resmen duyurdu.

Abone ol

DUVAR- Başkent Beyrut'u havadan, Lübnan'ın güneyini de topçu atışlarıyla vuran İsrail ordusu, 'Kuzey Okları' isimli kara harekatının başladığını resmen duyurdu.

Akşam saatlerinde İsrail askeri araçlarının Lübnan sınırına hareket etmeye başladığı aktarılmıştı. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, İsrail ordusunun topçu atışlarıyla vurmaya başladığı Lübnan'ın güneyinde el Vezzani sınır bölgesinin karşısındaki Abel el Kamh beldesi yönünde hareket eden askeri araç sesleri duyuldu.

Tanıklar, çok sayıda askeri araç uğultusunu duyduklarını anlatıp İsrail topçularının da el-Vezzani sınır bölgesini vurduğunu ifade etti.

'LÜBNAN ORDUSU GERİ ÇEKİLDİ' İDDİASI

Öte yandan Reuters'a konuşan Lübnanlı bir güvenlik kaynağı, Lübnan birliklerinin İsrail ile olan sınırdaki mevzilerden en az 5 beş kilometre kuzeye çekildiğini aktardı. Konuyla ilgili Lübnanlı yetkililerden henüz resmi bir açıklama gelmedi.

İSRAİL ORDUSUNDAN BEYRUT'A TAHLİYE UYARISI

Reuters, İsrail ordusundan Beyrut'un güneyine 'tahliye' uyarısı geldiğini de bildirdi. Haberde, "İsrail ordusu, Beyrut'un güney banliyölerinde yaşayanlara bölgeyi tahliye etmeleri yönünde acil bir uyarıda bulundu" denildi. 

LÜBNAN SINIRINDA 'ASKERİ YASAK BÖLGE' İLANI

Ayrıca, Lübnan sınırındaki bazı bölgelere 'kısıtlı' baskınları sürdüren İsrail'in Lübnan sınırındaki üç yerleşim yerini 'askeri yasak bölge' ilan ettiği belirtildi. İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Lübnan sınır hattının sıfır noktasındaki Metula (Matalla), çevresindeki Misgav Am ve Kfar Giladi yerleşimleri "kapalı askeri bölge" ilan edildi. Bu bölgelere girişin yasaklandığı duyuruldu.

'BOŞALTIN' UYARISININ HEMEN ARDINDAN DAHİYE'Yİ VURMAYA BAŞLADI 

İsrail ordusunun kısa süre önce yaptığı Beyrut'un Dahiye bölgesindeki bazı yerleri 'boşaltın' çağrısının hemen ardından savaş uçakları bölgeyi bombalamaya başladı. İsrail savaş uçakları başkent Beyrut'un güneyinde "Hizbullah'ın kalesi" olarak görülen Dahiye mahallesindeki El-Leyleki, Haret Hireyk ve Burc el-Baracine mahallelerini hedef aldı.

Lübnan Sağlık bakanlığı son saldırılarda en az 4 kişinin öldüğünü, 4 kişinin de yaralandığını duyurdu. 

KARA HAREKATI BAŞLADI: KUZEY OKLARI

Gece saatlerinde İsrail'den harekata ilişkin resmi açıklama geldi. İsrail ordusu; siyasi kademenin kararına uygun olarak, birkaç saat önce Güney Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine ve altyapısına yönelik “sınırlı, yerel ve hedefli” kara saldırılarına başlandığını duyurdu. 

Son aylarda alınan özel eğitimle hazırlanan plana göre hareket edildiği ifade edilen açıklamada, İsrail Hava Kuvvetleri ve İsrail Savunma Kuvvetleri'ne bağlı topçu birliklerinin saldırılarla kara kuvvetlerine destek sağladığı vurgulandı. Açıklamada savaş kabinesinin kararına uygun olarak yürütülen “Kuzey Okları” Harekatı'nın Gazze’de ve diğer alanlardaki duruma paralel olarak devam edeceği ifade edildi.

İSRAİL VE HİZBULLAH'TAN 'KARA HAREKATI' AÇIKLAMALARI

CNN'e konuşan ve adı açıklanmayan ABD'li bir yetkili, "İsrail'in, Lübnan'ın güneyine yönelik ilk başta planlanandan daha sınırlı bir kara saldırısı düzenleyeceğine ve bunun her an başlayabileceğine inandıklarını" söylemişti.

Geçtiğimiz saatlerde Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde, Lübnan'ın güneyine baskınlar düzenleyen İsrail askerlerinin Hizbullah tünellerine girdiği aktarılmıştı. Haberde, olası kara saldırısına hazırlanan İsrail ordusunun istihbarat topladığı belirtilmişti. 

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım ise, grubun lideri Hasan Nasrallah'ın ölümünün ardından İsrail'in Lübnan'a yönelik olası kara saldırısına hazır olduklarını söylemiş ve şu ifadeleri kullanmıştı: "Savaşın daha uzun süreceğini kabul ediyoruz ancak her türlü olasılığa hazırız. Eğer kara saldırısı gerçekleştirilecekse buna da hazırız. Direniş güçleri kara saldırısına hazırdır. Eminiz ki düşman İsrail, asla hedeflerine ulaşamayacak."

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, ülkenin kuzeyindeki zırhlı birlikleri ziyaret ederek Lübnan'a kara saldırısı imasında bulunmuştu. Askerlere hitap eden Gallant, şöyle konuşmuştu: "(Hizbullah Genel Sekreteri Hasan) Nasrallah'ın ortadan kaldırılması son değil. (İsrail'in) Kuzey sakinlerini evleri geri getirmek için siz de (zırhlı birlik askerleri) dahil tüm yeteneklerimizi harekete geçireceğiz."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)