İsrail, Batı Şeria'daki yabancılardan 'romantik ilişki' bildirimi istemekten vazgeçti

Batı Şeria'yı ziyaret eden yabancıların Filistinlilerle 'romantik ilişkilerini' 30 gün içinde bildirmesini öngören düzenlemeden vazgeçildi.

Abone ol

DUVAR - İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'yı ziyaret eden yabancıların, Filistinlilerle "romantik ilişkilerini" 30 gün içinde bildirmesini öngören tartışmalı düzenlemeden vazgeçti. Batı Şeria'da yaşayan, yaşamak ya da ziyaret etmek isteyen yabancıların tabi olduğu kurallarda yapılan son değişikliklerle ayrıca ülke dışından üniversite öğretim üyeleri ve öğrencilere konulan kota da kaldırıldı. Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed İştiyye, İsrail'in güvenlik gerekçelerine dayandırdığı yeni seyahat kısıtlamalarını "ırkçı adımlar" diye niteledi.

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Tom Nides da Twitter mesajında açıklanan protokollerle ilgili kaygıları olduğunu ve İsrail hükümetiyle "kıran kırana müzakere" yürüttüğünü yazdı. Daha önce Avrupalı diplomatlar da kaygılarını en üst düzeyde İsrail makamlarına ilettiklerini açıklamışlardı. İştiyye, ABD ve Avrupa Birliği'ni yeni seyahat kurallarının daha da değişmesi için baskı yapmaya çağırdı.

Yeni kurallar Filistinlilerle evli binlerce yabancıyı, ülke dışında yaşayan Filistinlileri, iş insanları, akademisyenler ve gönüllü kuruluşların mensuplarının seyahat özgürlüğünü etkiliyor. İsrail Savunma Bakanlığı'nın Batı Şeria'daki sivil düzenlemelerle ilgilenen Filistin İşleri Dairesi'nden adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili bana yeni düzenlemelerin "yabancıların rahat etmesi için" yapıldığını ve daha uzun süreli vizeler verilmesine imkan tanıyacağını söyledi.

Şubat ayında, İsrail Savunma Bakanlığı'nın Filistin İşleri Dairesi, işgal altındaki Batı Şeria'ya yabancıların giriş çıkışlarını düzenleyen dört sayfalık kuralların yerini almak üzere uzun bir yeni protokol yayımladı. Belge İsrail'in İncil'de geçen adıyla "Yahudiye ve Samiriye" diye bahsettiği Batı Şeria'ya "Yabancıların giriş ve kalma işlemleri" adını taşıyordu. Fakat İsrail Yüksek Mahkemesi'ne verilen itiraz dilekçeleri nedeniyle kuralların yürürlüğe girişi gecikti. Güncellenen en son halinde belge taslağından, Batı Şeria'da bir Filistinli ile 'gönül ilişkisi geliştiren' yabancıların bunu bir ay içinde İsrail makamlarına yazılı olarak bildirmesi kuralı çıkarıldı. Gözden geçirilmiş yeni taslak belgede öğretmenler ve doktorların çalışma ve kalma izinleri için yeni kategoriler eklenirken, Batı Şeria'ya girebilecek öğretim üyesi sayısına getirilen 100, üniversite öğrencisi sayısına konulan 150 limiti kaldırıldı. Son taslak ayrıca yabancılara verilen vize süresinin 90 günden 180 güne uzatılmasına imkan veriyor.

Bunların dışında -artık tümü İsrail ile diplomatik ilişkisi bulunan- Ürdün, Mısır, Bahreyn, Güney Sudan ve Fas vatandaşlarına da Batı Şeria'ya giriş başvurusu imkanı veriyor. Bu ülkelerin vatandaşları daha önce işgal altındaki bölgelere giremiyordu. (BBC Türkçe)