İsrail: Gazze'de 6 rehinenin cansız bedenine ulaşıldı

İsrail ordusu, Han Yunus kentinde yapılan bir operasyonla, aralarında daha önce öldüğü açıklanan beş kişinin de olduğu altı rehinenin cansız bedenlerine ulaşıldığını açıkladı.

Abone ol

DUVAR - İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve Başbakanlık Ofisi, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde altı İsrailli rehinenin cansız bedenlerine ulaşıldığını açıkladı. Hayatını kaybeden rehinelerin isimleri Yagev Buchshtab, Alexander Dancyg, Avraham Munder, Yoram Metzger, Nadav Popplewell ve Chaim Perry olarak açıklanırken, rehinelerin ailelerinin durum hakkında bilgilendirildiği belirtildi. 

The Times of Israel haber sitesinin aktardığına göre, IDF, İsrailli rehinelerin cansız bedenlerine gece düzenlenen bir operasyonla ulaşıldığını açıkladı. IDF, temmuz ayında Dancyg ve Buchshtab'ın, haziran ayında ise Perry, Metzger ve Popplewell'in öldüğünü duyurmuştu. IDF daha önce yaptığı açıklamalarda Munder'in öldüğünü belirtmemişti. IDF, bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırılarında ölmüş olma ihtimali de dahil olmak üzere rehinelerin ölüm sebeplerini araştıracaklarını bildirdi. 

REHİNE AİLELERİ FORUMUNDAN HÜKÜMETE ANLAŞMA ÇAĞRISI

Ordu ve Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamaların ardından, Rehine Aileleri Forumu'ndan da konuya ilişkin açıklama yapıldı. Forum, Hamas ile rehine takası anlaşmasına varılması yönünde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hükümetine yaptığı çağrıyı yineledi. 

Açıklamada, "Geri kalan 109 rehinenin geri getirilmesi sadece müzakere edilmiş bir anlaşma yoluyla gerçekleştirilebilir. İsrail hükümeti arabulucuların yardımıyla halihazırda masada olan anlaşmayı neticelendirmek için elinden gelen her şeyi yapmalıdır" denildi.

'BABAM VE TÜM REHİNELER GERİ GETİRİLEBİLİRDİ'

Han Yunus kentinde cansız bedeni bulunan isimlerden Alexander Dancyg'in oğlu Mati Dancyg de yaptığı açıklamada Netanyahu hükümetine tepki gösterdi, hükümeti 'hayatta kalmak için rehineleri terk etmeyi seçmekle' suçladı. İsrail kamu yayıncısı Kan'a açıklamada bulunan Mati Dancyg, daha önce serbest bırakılan rehinelerin anlatımlarına atıfla, babasının rehin alındıktan sonraki ilk aylarda durumunun iyi olduğuna dikkat çekerek, "O ve tüm rehineler geri getirilebilirdi. Netanyahu, rehineleri feda etmeyi seçti. Karma onu yargılayacak; o bunun bedelini ödeyecek" ifadelerini kullandı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023'te düzenlediği 'Aksa Tufanı' saldırısı sırasında 250'yi aşkın kişiyi rehin almıştı. Hamas ve İsrail arasında Kasım 2023'te varılan geçici ateşkes ve rehine takası anlaşması kapsamında bazı rehineler serbest bırakılırken, şu anda 109 kişinin daha rehin tutulduğu düşünülüyor. Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde ise bugüne kadar  40 bin 173 Filistinli hayatını kaybetti, 92 bin 857 Filistinli ise yaralandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)