İsrail güçleri, 2 yaralı Filistinliyi daha askeri araca bağlamış: 'Ölümü bekliyordum'

İki Filistinli, kendilerinin de 23 yaşındaki Mücahid Abadi Balas gibi İsrail askerleri tarafından yaralı halde askeri bir aracın kaputuna bağlandıklarını, ardından araçların hareket ettiğini anlattı.

Abone ol

DUVAR - İşgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir Filistinlinin askeri aracın önüne bağlanarak taşındığının ortaya çıkması sonrası iki kişi daha İsrail askerlerini benzer muameleyle suçladı. BBC’ye konuşan Filistinli erkekler, 23 yaşındaki Mücahid Abadi Balas gibi askeri cipin kaputuna bağlanarak taşındıklarını anlattı.

Balas’ın kaputa bağlandığı görüntünün ortaya çıkması sonrası İsrail ordusu, askerlerinin protokolü ihlal ettiklerini açıklamıştı. Aynı suçlamayı dile getiren Samir Dabaya isimli 25 yaşındaki Filistinli, Cibaliye mülteci kampına yapılan baskında sırtından vurulduğunu söyledi. Dabaya, saatlerce yüzü koyun yattıktan ve kan kaybettikten sonra İsrail askerlerinin kendisine bakmaya geldiğini anlattı. Bu inceleme sırasında darp edildiğini anlatan Dabaya sonrasında aracın üzerine atıldığını söyledi.

'DAHA SONRA ARABAYI SÜRMEYE BAŞLADI'

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Dabaya, yaşadıklarına ilişkin olarak, “(Pantolonumu) çıkardılar. Arabaya tutunmak istedim ama (bir asker) yüzüme vurdu ve yapmamamı söyledi. Daha sonra arabayı sürmeye başladı. Ölümü bekliyordum" diye konuştu. 

Samir Dabaya BBC’ye bir güvenlik kamerasından alınan görüntülerini de gösterdi. Bu görüntülerde yarı çıplak bir şekilde, yanında açıkça 1 rakamı bulunan ve hızla giden bir cipin üzerinde yatarken görülüyordu. Bu çekilen görüntünün konumu, İsrail’in operasyonunun yapıldığı yerle eşleşiyordu. Ancak kayıtta tarih veya saat bulunmuyordu.

'ÖLMEK İSTEMİYORSAN BUNU YAPMAM GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİLER'

Samir Dabaya gibi Hesham Isleit isimli Filistinli de Cibaliye’deki operasyon sırasında iki kez vurulduğunu ve aynı askeri cipe zorla bindirildiğini anlattı. “Ayağa kalkmamızı emrettiler ve bizi soydular. Sonra da cipin ön kısmına binmemizi istediler. Arabanın üzeri ateş gibi sıcaktı" diye konuşan Isleit, yaşadıklarını, “Yalınayaktım ve kıyafetsizdim. Elimi cipin üzerine koymaya çalıştım ama başaramadım, yanıyordu sıcaktan. Onlara havanın çok sıcak olduğunu söylüyordum, onlar da beni binmeye zorluyorlardı; eğer ölmek istemiyorsam bunu yapmam gerektiğini söylüyorlardı" sözleriyle tarif etti.

Bu iddiaların sorulduğu İsrail ordusu ise davaların incelenmekte olduğu bilgisini verdi. Ordu, Abadi Balas'ın görüntülerinin ortaya çıkması sonrası protokollerin ihlal edildiğini, olayının soruşturulacağını kaydetmişti. Yapılan açıklamada “Olayın videosunda yer alan askerlerin davranışları ordunun değerlerine uymamaktadır” denildi.

'YARALARIMIN OLDUĞU YERLERE VURMAYA BAŞLADILAR'

Hastane yatağında BBC'ye konuşan Balas, hareket halindeki aracın üzerinde yatarken son duasını ettiğini ve sağ kalmayı beklemediğini anlattı. Mücahid Abadi Balas, aracın üzerine atılışına ait olduğunu söylediği ikinci bir videoyu da BBC’ye gösterdi.

Balas, "Üzerimde hiçbir şey olmadığına inandıktan sonra beni cipten indirdiler ve yüzüme, başıma ve yaralarımın olduğu yerlere vurmaya başladılar. Bileklerimden tutup havaya fırlatmadan önce sağa sola salladılar" diye konuştu. Balas yere düştükten sonra tekrar kaldırıldığını ve tekrar aynı şekilde sallandığını da anlattı. Ardından cipe atıldığını ve yakındaki bir eve götürüldüğünü belirtti.

BTSELEM: 7 EKİM'DEN SONRA ŞİDDET REKOR SEVİYELERE ULAŞTI

İsrail ordusu ise söz konusu operasyonda birliklerine ateş açıldığını ve bu ateşe karşılık verildiğini açıkladı. İsrailli insan hakları örgütü Btselem bu tür vakaları inceliyor. Örgütün sözcüsü Shai Parnes, 7 Ekim’deki Hamas saldırılarından bu yana Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik şiddetin rekor seviyelere ulaştığını söyledi. Parnes, 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da 100'den fazlası reşit olmayan 500'den fazla Filistinlinin, İsrail askerleri ve yerleşimciler tarafından öldürüldüğünü kaydetti.

İsrail güçlerinin sık sık baskın ve operasyon düzenlediği Cenin mülteci kampında, 120'den fazla Filistinli İsrail askerleri tarafından öldürüldü. Kampa ulaşan yollara tuzaklanan bombalardan birinin patlatılması sonucu bir İsrail askeri öldü, 16 asker yaralandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)