İsrail-Hamas geçici ateşkesine dünyadan tepkiler: 'Tam riayet bekliyoruz'

İsrail ve Hamas arasında varılan 4 günlük ateşkes ve rehine takası anlaşması hakkında aralarında Türkiye, ABD ve AB'nin de olduğu ülke ve kurumlardan açıklama yapıldı, anlaşma memnuniyetle karşılandı.

Abone ol

DUVAR - İsrail ve Hamas, Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler sonucunda, Gazze'deki 50 rehine ve İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılması ve 4 günlük ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya vardı. Hamas, ateşkes anlaşmasının 23 Kasım Perşembe günü saat 10.00'da yürürlüğe gireceğini bildirdi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: OLUMLU BİR GELİŞME OLARAK GÖRÜYORUZ

Anlaşmaya ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, "İsrail güçlerinin altı haftadan uzun süredir saldırılarının devam ettiği Gazze’de çatışmalara 4 günlük insani ara ilanı konusunda taraflar arasında mutabakata varılmasını, akan kanın bir nebze olsun hafifletilmesi bakımından olumlu bir gelişme olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Rehine ve tutukluların bir kısmının serbest bırakılmasını ve Gazze’ye girişine izin verilen insani yardım miktarının artırılmasını da kapsayan mutabakata tam riayet edilmesini bekliyoruz" denilen açıklamada, "Bu insani aranın, çatışmaların bir an önce tamamen sona erdirilmesine yardımcı olmasını ve iki devletli çözüm temelinde, adil ve kalıcı bir barışa yönelik bir süreci başlatmasını temenni ediyor, Katar’ın bu mutabakata varılmasını sağlayan çabalarını takdirle karşılıyoruz" ifadelerine yer verildi.

FİLİSTİN: GENİŞLETİLMİŞ BİR ATEŞKES TALEP EDİYORUZ

Anlaşmayla ilgili olarak sosyal medya hesabından açıklama yapan Filistin Yönetimi Sivil İşler Bakanı Hussein al-Sheikh, Mahmud Abbas yönetiminin anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını bildirdi. İsrail'le genişletilmiş bir ateşkes anlaşması talep edilen açıklamada, Katar ve Mısır'ın arabuluculuk çabalarının takdir edildiği belirtildi. açıklamada, Filistin'in 'uluslararası meşruiyete dayalı bir siyasi çözümün uygulanmasına yönelik isteği de ifade edildi.

PUTİN: DURUM KRİTİK SINIRI ÇOKTAN GEÇTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazze'de mahsur kalan vatandaşlarına yardımcı olacaklarını belirterek, "Oradaki (Gazze'deki) durum çoktan kritik sınırı geçti" dedi. Putin, başkent Moskova'da hükümet üyeleriyle çevrim içi yaptığı toplantıda, gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Gazze Şeridi'ndeki duruma değinen Putin, "Oradaki durum çoktan kritik sınırı geçti" ifadesini kullandı.

Putin, 900'ün üzerinde tahliye başvurusu aldıklarını belirterek, "Bunların 639'u Rus vatandaşı, 271'i de bu vatandaşların akrabaları" diye konuştu. Vatandaşların tahliyesine önem verdiklerini vurgulayan Putin, "Bu çok önemli insani, asil bir görevdir. Gerçekleşen olaylardan mağdur durumda kalan insanlara yardımcı olmamız gerekiyor. Orada nelerin olup bittiğini görüyoruz. Bu nedenle özellikle vatandaşlarımıza yardım etmek kutsal görevimizdir" dedi.

BM: DOĞRU YÖNDE BİR ADIM AMA ÇOK DAHA FAZLASI YAPILMALI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland de varılan geçici ateşkesi ‘doğru yönde bir adım’ olarak niteledi. “Bu ara, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze’deki Filistinlilerin ihtiyaçlarının karşılanması için tam manasıyla uygulanmalı” diyen Wennesland, “Bu, doğru yönde atılmış bir adım ama çok daha fazlasının yapılması gerekiyor” diye konuştu.

BIDEN: NETANYAHU'YU TAKDİR EDİYORUM

Anlaşmaya ilişkin X hesabından açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, 'Hamas'ın rehin aldığı kişilerin serbest bırakılması için varılan anlaşmadan' duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Anlaşmaya varılmasındaki katkılarından dolayı Katar Emiri Temim bin Hamed es-San ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi'ye teşekkür eden Biden, "Başbakan Netanyahu'nun bu anlaşmanın tam anlamıyla uygulanabilmesinin sağlanması için genişletilmiş bir arayı desteklemeye olan bağlılığını takdir ediyorum" dedi.

'ANLAŞMA AMERİKALI REHİNELERİ DE EVİNE GETİRECEK'

Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısının ilk anlarından bu yana 'ekibinin ve kendisinin ABD vatandaşlarının serbest bırakılmasını sağlamak üzere mümkün olan her şeyi yapmak için bölgesel ortaklarla yakın çalışma içinde olduğunu' anlatan Biden, "Bugün varılan anlaşma daha fazla Amerikalı rehineyi de evlerine getirecek" bilgisini paylaştı. 

ABD Başkanı Biden, paylaşımında, "Benim devlet başkanı olarak tüm dünyada rehin tutulan Amerikalıların güvenliğini sağlamaktan daha büyük bir önceliğim yok. Tamamı serbest bırakılana kadar da durmayacağım" ifadelerini kullandı.

BLINKEN: ABD HÜKÜMETİNİN KESİNTİSİZ ÇABASININ SONUCU

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün varılan sonuç, Birleşik Devletler hükümetinin yorulmak bilmez diplomasisi ve kesintisiz çabasının sonucu. Bu anlaşma önemli bir ilerlemeye işaret ederken, Hamas Gazze'de insanları rehin tutmaya devam ettiği sürece dinlenmeyeceğiz" diye konuştu.

Bir diğer paylaşımında aralarından ABD vatandaşlarının da olduğu 50 rehinenin serbest bırakılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Blinken, "Katar ve Mısır'a ortaklıklarından ötürü teşekkür ediyor, İsrail'in ilave insani yardımın Gazze'deki Filistinlilere ulaşmasına izin verecek insani araya olan desteğini takdir ediyorum" dedi.

AB KOMİSYONU: ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Avrupa Birliği (AB), İsrail ile Hamas arasında Gazze'de çatışmalara 4 günlük insani ara verilmesi için sağlanan uzlaşmayı ve esir takası anlaşmasını memnuniyetle karşıladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili açıklamasında, "Rehin tutulan 50 kişinin serbest bırakılması ve çatışmalara ara verilmesi konusunda varılan anlaşmayı tüm kalbimle memnuniyetle karşılıyorum" ifadesini kullandı.

Diplomatik kanallar aracılığıyla anlaşmaya aracılık eden herkese minnettarlığını belirten von der Leyen, "terörist" olarak nitelendirdiği Hamas'a tüm rehineleri derhal serbest bırakması çağrısında bulundu. Von der Leyen, "AB Komisyonu bu arayı Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için kullanmak üzere elinden geleni yapacaktır. Komisyon Üyesi Janez Lenarcic'ten Gazze'deki insani krizi hafifletmek üzere Gazze'ye yönelik sevkiyatları mümkün olan en kısa sürede artırmasını istedim" ifadesine yer verdi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de anlaşmadan memnuniyet duyduğunu kaydetti. Sosyal medyadan açıklama yapan Michel, "Gazze'de rehin tutulan kadın ve çocukların serbest bırakılmasına ilişkin anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum. Bu anlaşmaya aracılık eden Katar ve Mısır'a minnettarım. Hamas tüm rehineleri serbest bırakmalıdır. Çatışmalara verilen bu aranın ihtiyaç sahiplerine azami insani yardımın ulaştırılması için kullanılması da büyük önem taşımaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

BELÇİKA DIŞİŞLERİ: ÇOK ÖNEMLİ BİR İLK ADIM 

Belçika, İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara verilmesi için sağlanan uzlaşmayı memnuniyetle karşıladı. Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, konuyla ilgili açıklamasında, "Belçika, masum kadın ve çocukları serbest bırakacak anlaşmayı memnuniyetle karşılamaktadır. Bu, uluslararası hukuka uygun olarak daha ileri adımların atılması gereken çok önemli bir ilk adımdır" dedi.

Lahbib, çatışmalara insani ara verilmesinin Gazze'de sivillere yardım ulaşmasını sağlaması gerektiğini vurguladı. 

MACRON: REHİNELERİN SERBEST KALMASI İÇİN ARALIKSIZ ÇALIŞIYORUZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da X hesabından yaptığı açıklamada İsrail-Hamas anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için ara vermeden çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

ALMANYA: İNSANİ ARA YARDIMI ULAŞTIRMAK İÇİN KULLANILMALI

İsrail ve Hamas arasında varılan anlaşmaya ilişkin sosyal medya platformu X üzerinden bir paylaşım yapan Almanya Dışişleri Bakanı ve Yeşiller Partili siyasetçi Annalena Baerbock, "Dünya üzerinde hiçbir şey yaşadıkları acıyı yaşanmamış kılamasa da ilk en büyük rehine grubunun serbest bırakılacağı haberi bir ilerlemedir. İnsani ara, Gazze halkına yaşamsal öneme sahip yardımı ulaştırmak için kullanılmalıdır" ifadelerini kullandı.

ÜRDÜN: SAVAŞI DURDURACAK BİR ADIM

Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da çatışmalara 4 günlük ara verilmesi kararının Gazze'deki savaşı durduracak bir adım olduğu ve Fİlistinlilerin hedef alınması ve topraklarından çıkarılmalarını engelleyeceği belirtildi. Açıklamada, bakanlığın 4 günlük aranın Gazze'ye insani yardım girişine izin vermesini umduğu da aktarıldı.

ÇİN: İNSANİ KRİZİN DİNDİRİLMESİNE YARDIMCI OLMASINI UMUYORUZ

Çin Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin açıklamasında Gazze'de alınan geçici ateşkes kararının insani krizin dindirilmesine yardımcı olmasını umduklarını ifade etti. 

AVUSTRALYA DIŞİŞLERİ: SONRAKİ ADIMLARI GÖRMEK İSTİYORUZ

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, ülkenin Adelaide kentinde düzenlenen basın toplantısında, söz konusu uzlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Wong, sürdürülebilir ateşkese doğru atılacak sonraki adımları görmek istediklerini kaydetti.

Çatışmalara insani ara verilmesinin önemli ve gerekli olduğunu vurgulayan Wong, "Kalıcı barışın, İsrailliler ve Filistinlilerin uluslararası kabul görmüş sınırlar içerisinde güvenli ve müreffeh şekilde yaşamalarını sağlayacak iki devletli çözümü gerektirdiğini bir kez daha yineliyorum" ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)