İsrail, Hamas lideri Sinvar'ın öldüğünü açıkladı: Neler biliniyor?

ABD ve İngiltere basınına yansıyan haberlere göre, İsrail'in Refah'ta öldürdüğünü açıkladığı Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar, bu esnada Gazze Şeridi'nin kuzeyine gitmeye çalışıyordu.

Abone ol

DUVAR - İsrail, dün bir açıklama yaparak Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar'ın Gazze Şeridi'nde öldürüldüğünü açıkladı. Hamas, henüz Sinvar'ın ölümünü doğrulayan ya da yalanlayan bir açıklama yapmazken saldırının detayları basına yansıdı.

CNN International'ın haberine göre, İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023'teki 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından o dönemde Gazze'deki Hamas lideri olan Sinvar'ı Gazze'deki 'en çok aranan' isim ilan etmiş, 'yürüyen bir ölü' olduğunu ileri sürmüştü. İsrail, 7 Ekim'den bu yana 1 yılı aşkın süredir Gazze'ye saldırılarını sürdürürken, İsrail ordu sözcüsü, Sinvar 'ölü ya da diri yakalanana kadar' kendisini aramaya devam edeceklerini bildirmişti. ABD'li yetkililere göre, İsrail ordusu, daha önce birkaç kez Sinvar'a yaklaşmış, bir seferinde Sinvar ve bazı aile üyelerini Gazze'de bir tünelde gösterdiği iddia edilen video görüntüsü ele geçirilmişti. İsrail ordusu, daha önce de Sinvar'ın evinin etrafını sarmış, güneydeki memleketi Han Yunus'a yoğun saldırılar başlatmıştı. 

'BİR YILLIK ARAYIŞ ÇARŞAMBA GÜNÜ BEKLENMEDİK ŞEKİLDE BİTTİ'

'Bir yıldır devam eden arayışın çarşamba günü beklenmedik bir nihayete erdiği' belirtilen CNN'in haberinde, Yahya Sinvar'ın Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde öldüğünü yazdı. Konu hakkında bilgi sahibi iki İsrailli kaynağa göre, İsrail güçlerinin 'rutin bir askeri operasyonu' sırasında bölgede bulunan bir binadan üzerlerine ateş açıldı. İsrail askerleri ise üzerlerine açılan bu ateşe bir tanktan açılan ateşle yanıt verdi. 

İsrail ordusunun paylaştığı bilgilere göre, daha sonra ağır hasar gören söz konusu binanın içine doğru bir insansız hava aracı (İHA) gönderildi. Sonrasında İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından sosyal medyada da paylaşılan ve bu İHA tarafından çekildiği anlaşılan video görüntülerinde, Yahya Sinvar olduğu söylenen bir kişinin bir koltukta tek başına oturduğu, etrafında yıkıntıların olduğu, yüzünün büyük bir kısmı bir örtüyle sarılı bir biçimde doğrudan İHA'daki kameraya doğru baktığı görüldü. Söz konusu kişi, bunun ardından elindeki tahta bir sopayı İHA'ya doğru fırlatıyor ve görüntü burada sona eriyordu. 

'KUZEYE DOĞRU GİTMEYE ÇALIŞIYORDU'

Habere göre, İsrail güçleri binanın enkazını incelediğinde Hamas liderine benzeyen bir kişinin cansız bedeninin de burada olduğunu gördü. ABD'li bir yetkili ve konu hakkında bilgi sahibi bir başka yetkili, diş kayıtları ve diğer biyometrik bilgiler sayesinde İsrail'in Sinvar'ın kimliğini tespit edebildiğini anlattı. İsrail ordu sözcüsünün iddiasına göre, Hamas lideri, öldürüldüğünde İsrail'in son haftalarda saldırılarını yoğunlaştırdığı Gazze Şeridi'nin kuzeyine doğru gitmeye çalışıyordu. Ordunun açıklamasında, Sinvar'ın üzerinde bir silah ve 10 bin ABD doları değerinde İsrail şekeli bulunduğu da ileri sürüldü.

BBC: İSRAİL ASKERLERİ OLAY YERİNE BİR GÜN SONRA DÖNDÜ

BBC ise konuya ilişkin haberinde, İsrail ordusuna bağlı 828'inci Bislamach Tugayı’ndan bir ekibin Refah’ın Tel El Sultan bölgesinde devriye gezdiğini aktardı. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, tespit edilen üç kişi İsrail askerleriyle çatışmaya girdi ve hepsi öldürüldü. Bu noktada çatışmanın 'özel bir yanı' yoktu ve askerler olay yerine perşembe sabahına kadar geri dönmedi. Cesetler incelendiğinde, birinin Hamas liderine çok benzediği fark edildi.

Ancak bubi tuzağı ihtimaline karşı cesede dokunulmadı ve bunun yerine parmağın bir kısmı alınıp, test yapılması için İsrail’e gönderildi. İlerleyen saatlerde bölgede güvenlik önlemleri alınırken, Sinvar’ın cansız bedeni alındı ve İsrail’e sevk edildi.

IDF Sözcüsü Daniel Hagari, konuya ilişkin açıklamasında, askerlerinin Sinvar’ın orada olduğunu bilmediğini, ancak faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi. Sözcü, evden eve koşan üç erkek tespit edildiğini ve birbirlerinden ayrılmadan önce ateş açıldığını anlattı. Daha sonra Sinvar olduğu tespit edilen kişinin 'binalardan birine doğru tek başına koştuğu' ve İHA’larla yerinin tespit edilmesinden sonra öldürüldüğü kaydedildi.

UNRWA'DAN İSRAİL'E 'DEZENFORMASYON' SUÇLAMASI

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail kaynaklarında, Sinvar'ın yanında bir UNRWA çalışanının öldürüldüğü iddiasını yalanladı. 

AA'nın aktardığına göre, Lazzarini, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı. Bir kez daha teyit edilmemiş bilgilerin UNRWA ve çalışanlarını itibarsızlaştırmak için kullanıldığını vurgulayan Lazzarini, bugün, sosyal medyada ve İsrail basınında bir UNRWA çalışanının Gazze'de Hamas lideriyle birlikte öldürüldüğüne dair haberlerin yer aldığını belirtti. Lazzarini, "UNRWA personelinin hayatta olduğunu teyit ederim, kendisi şu anda Mısır'da yaşamakta" dedi. Genel Komiser Lazzarini, "Dezenformasyon kampanyalarına son vermenin zamanı geldi" ifadesini kullandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)