İsrail hapishanesinde işkence görüntüleri infial yarattı: ABD'den soruşturma çağrısı

Sde Teiman gözaltı merkezinde İsrail askerlerinin Filistinli tutukluya yönelik cinsel işkence görüntülerinin yayınlanmasının ardından, ABD'den soruşturma çağrısı geldi.

Abone ol

DUVAR - İsrail'in Negev Çölü'nde yer alan Sde Teima adlı gözaltı merkezinde alıkonulan Filistinlilere yönelik cinsel işkence ve istismar görüntüleri infial yarattı. Hak örgütlerin açıklamalarının ardından, Washinton yönetiminden de 'soruşturma' çağrısı geldi. 

Kanal 12 televizyonu, İsrail askerlerinin Sde Teiman gözaltı merkezinde tutulan bir Filistinliye cinsel işkence yaptığı anların güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerini yayınlamıştı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail askerlerinin Sde Teiman gözaltı merkezinde alıkoydukları bir Filistinliye cinsel işkence yapmasının İsrail'in kapsamlı şekilde soruşturması gerektiğini belirterek, "Herhangi bir mahkuma cinsel taciz ve tecavüze sıfır tolerans olmalıdır. Nokta. Bu, ABD'nin temel bir inancıdır" dedi.

AA'nın aktardığına göre Sözcü Miller, "Söz konusu videoyu ve mahkumlara cinsel taciz haberlerini gördük, bunlar korkunç. Bunlar, İsrail yönetimi ve ordusu tarafından net bir şekilde soruşturulmalı. Mahkumların insan haklarına kesinlikle saygı duyulmalı" diye konuştu.

'FAİLLER SORUMLU TUTULMALI'

İsrail'in bu tür mahkumlara işkence iddialarını ve haberlerini kesinlikle soruşturması gerektiğini vurgulayan Miller, "Bu olayların failleri sorumlu tutulmalı" diye konuştu. Miller, İsrail ordusunun konuyla ilgili başlattığı soruşturmanın sonucunu takip edeceklerini belirtti. Miller, bağımsız bir soruşturmayı destekleyip desteklemediklerine ilişkin yorum yapmazken, ABD olarak Filistinli mahkumların maruz kaldığı tecavüz olaylarıyla ilgili soruşturmaları yakından takip edeceklerini kaydetti.

Miller, bazı İsrailli yetkililerin mahkumlara cinsel istismarı meşrulaştıran açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Herhangi bir kimseye tecavüz meşrulaştırılamaz. Daha önce de söylediğim gibi mahkumlara yönelik cinsel saldırıya karşı sıfır tolerans olmalı" ifadesini kullandı.

BEYAZ SARAY: HABERLER OLDUKÇA ENDİŞE VERİCİ

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ise "Tecavüz, işkence ve taciz haberleri oldukça endişe verici" diyerek, bu konuda İsrail'e "tüm mahkumlara uluslararası hukuka uygun şekilde davranması gerektiğini" anımsattı.

Jean-Pierre, şu ifadeleri kullandı:

"Tecavüz, işkence ve taciz haberleri oldukça endişe verici. İsrail'e, tüm mahkumlara uluslararası hukuka uygun şekilde insani ve onurlu şekilde davranması gerektiği, mahkumların insan haklarına saygı duyması ve her türlü suistimal ve ihlalde sorumlu davranması konusunda açık ve tutarlı olduk."

BM: İDDİALARI TAKİP EDİYORUZ

Birleşmiş Milletler'den (BM) de, İsrail askerlerinin Sde Teiman gözaltı merkezinde alıkoydukları bir Filistinliye tecavüz etmesini gösteren kamera kaydıyla ilgili, "takibinin yapılması ve hesap verilebilirliğin sağlanması" yönünde açıklama yapıldı. BM Genel Sekreter Sözcüsü Farhan Haq, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Haq, İsrail hapishanelerinde Filistinlilerin maruz kaldığı insanlık dışı uygulamalarla ilgili soruya, "İnsan hakları normları bu ölçüde ihlal edildiğinde, bunun takibinin yapılması gerektiğine inanıyoruz" sözleriyle cevap verdi.

"Biz kendimiz, Filistinli tutukluların durumuyla ilgili endişelerimizle ilgili kendi raporlarımızı yayınladık" diyen Haq, "İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarıyla ilgilenen insan hakları meslektaşlarımız tüm bu iddiaları takip etmeye devam edecek" diye ekledi.

Söz konusu olayla ilgili "endişeleri" olduğunu söyleyen Sözcü Yardımcısı, "Temel insan hakları normlarının ihlaline ilişkin tüm bu iddiaların kapsamlı bir şekilde araştırılması ve hesap verilebilirliğin sağlanması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Haq, BM İnsan Hakları Konseyi'nden birçok kişinin bölgede inceleme yapmak için gerekli vizeyi İsrail'den alamadığı hatırlatılınca, "Sadece insan hakları çalışanlarından değil, aynı zamanda insani yardım çalışanlarımızdan ve sivil toplum örgütlerinin insani yardım çalışanlarından da var" dedi.

Ne olmuştu?

İsrail askeri polisinin, bir Filistinliye cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla 10 İsrail askerini gözaltına almak üzere 29 Temmuz'da Sde Teiman'a gelmesinin ardından gözaltına alınacak askerlerin direnmesi sonucu olaylar çıkmıştı. Başta faşist Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich olmak üzere bazı İsrailli bakanlar askerlere destek mesajları vermişti.

Bu mesajların hemen ardından aralarında milletvekillerinin de olduğu çok sayıda aşırı sağcı İsrailli, Sde Teiman'a baskın düzenlemişti. Benzer gruplar, akşam saatlerinde de gözaltına alınan askerlerin götürüldüğü askeri mahkemenin bulunduğu Beit Lid üssüne zorla girmişti. 

Gözaltına alınan 10 askerden 5'i İsrail mahkemesince serbest bırakılırken, diğerlerine ilişkin soruşturma sürüyor. İsrail mahkemesi, cinsel işkenceyle suçlanan 5 askerin gözaltı sürelerini 11 Ağustos Pazar gününe kadar uzattı.

(ANADOLU AJANSI)