İsrail heyeti Mısır'dan döndü: 'Ateşkes görüşmelerinde ilerleme kaydedildi'

İsrail heyeti, Gazze'de ateşkes ve Hamas'la rehine takası gündemiyle yapılan görüşmelerin ardından başkent Kahire'den ayrıldı. Mısır'a göre, görüşmeler 'olumlu' geçti.

Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken, Hamas ve İsrail arasında yeniden geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılabilmesi için Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda, ABD'nin de katılımıyla yapılan görüşmeler de devam ediyor. İsrail basınına yansıyan haberlere göre, 13 Şubat Salı günü Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan müzakerelerin ardından İsrail heyeti ülkelerine döndü. 

İsrail'in The Times of Israel haber sitesinin aktardığına göre, bir yetkili, İsrailli temsilcilerin 'dinlemek' için görüşmelere katıldığını ve yeni bir anlaşma teklifinde bulunmadığını söyledi. Buna göre, İsrail'in istihbarat servisleri Mossad ve Şin Bet'in direktörleri David Barnea ve Ronan Bar ile İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) Nitzan Alon'un yanı sıra ABD'nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William J. Burns, Mısır İstihbarat Direktörü Abbas Kamel ve Katar Başbakanı Muhammed Bin Abdulrahman El Thani'nin de yer aldığı Kahire'deki görüşmeler, herhangi bir uzlaşmaya varılamadan sona erdi. 

MISIR: GÖRÜŞMELER OLUMLU GEÇTİ

İsrailli yetkililerin Mısır'da CIA Direktörü Burns, Katar Başbakanı El Thani ve Mısırlı yetkililerle görüşmeler yaptığı ifade edilirken, Mısır'ın El Kahire News haber sitesi, üst düzey Mısırlı bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Kahire'deki görüşmelerin 'olumlu' geçtiğini aktardı. Yetkiliye göre, Mısır'daki görüşmeler üç gün daha devam edecek.

Mısır'ın devlet istihbarat servisi de görüşmelerin kilit konularda 'danışma ve koordinasyona devam etme isteğiyle' sona erdiğini bildirdi. Açıklamada, 'mevcut durumdaki gelişmelerin ele alındığı' ve 'bölgede güvenlik ve istikrar çabalarını artıracak şekilde, ateşkes, sivillerin korunması ve iki devletli çözüm hedeflerine ulaşılması için devam eden danışma ve yoğun koordinasyonun teyit edildiği' bilgisi verildi. Fransa'nın AFP haber ajansına konuşan bir Hamas yetkilisi ise Hamas'ın Kahire'deki toplantının sonucunu beklediğini ama 'saldırganlık ve savaşa son verecek bir girişimi konuşmaya açık olduklarını' söyledi.

'GÖRÜŞMELER NİHAİ ANLAŞMA TASLAĞINA ODAKLANACAK'

ABD'nin Associated Press (AP) haber ajansı da konuya ilişkin haberinde, 'görüşmeler devam ederken ve İsrail kara harekatını güneye doğru genişletme tehdidinde bulunurken, İsrail ve Hamas'ın ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması yönünde ilerleme kaydettiğini' aktardı.

Buna göre, Mısırlı üst düzey bir yetkili, Katar, ABD ve İsrailli temsilcilerin Kahire'deki görüşmesi öncesinde 'nispeten önemli bir' ilerleme kaydedildiğini anlattı. Yetkili, görüşmenin Gazze'de 6 haftalık bir ateşkes ve tarafların kalıcı bir ateşkese yönelik müzakerelere devam etmesi için garantileri öngören 'nihai bir taslak' anlaşmaya odaklanacağını söyledi. 

İsrail'in çatışmalara geçici bir ara verilmesi talebine karşı Hamas'ın 'İsrail'in Gazze'ye saldırılarını sonlandırdığı kalıcı ateşkes talebinde bir değişiklik olmadığı' da belirtildi.

GÜNEY AFRİKA: REFAH'A SALDIRI, UAD KARARLARINI HİÇE SAYMAKTIR

Öte yandan, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde, zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah kentine kara harekatı sinyali vermesine gelen tepkiler de devam ediyor.

Güney Afrika'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Marthinus Van Schalkwyk, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen "İklim Değişiminin Gıda Güvensizliğine Etkisi" konulu üst düzey oturumda yaptığı konuşmada, İsrail'in Mısır sınırındaki Refah'a yönelik saldırısının, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) 26 Ocak'ta İsrail aleyhine aldığı ihtiyati tedbir kararlarını hiçe saymak anlamına geldiğini belirtti.

AA'nın aktardığına göre, Schalkwyk, "Mülteci kampına dönüşen Refah'ta daha geniş saldırı yapılacağının açıklanması, Filistin halkının yerinden edilmesini daha kalıcı hale getiriyor ve neredeyse tamamen yok olan geçim kaynaklarını tehdit ediyor. Bu, UAD'nin 26 Ocak'taki kararını hiçe saymak anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

GÜNEY AFRİKA, UAD'DEN 'ACİL YENİ TEDBİR' TALEP ETTİ

UAD, dün yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah kentine planladığı saldırının ortaya çıkaracağı büyük çaplı öldürme, zarar verme ve yıkım eylemleri sebebiyle Güney Afrika Cumhuriyeti'nin acil şekilde yeni tedbirlere hükmedilmesini talep ettiğini duyurmuştu. 

Güney Afrika'nın başvurusunda, İsrail'in Refah kentine planladığı saldırının büyük çaplı öldürme, zarar verme ve yıkım eylemlerine neden olacağı ve bunun, hem Divan'ın 26 Ocak tarihli ihtiyati tedbir kararlarının hem de Soykırım Sözleşmesi'nin ciddi ve telafisi mümkün olmayan şekilde ihlal edilmesi anlamına geldiği kaydedilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)