İsrail ile Suudi Arabistan arasında gizli görüşme iddiası doğrulandı

Kendisini Sünni âleminin lideri olarak tanımlayan Suudi Arabistan, konu rakip İran olunca, İsrail'le normalleşme için Filistin'den çekilme koşulunu bir kenara mı bıraktı? İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Suudi Arabistan'la İran konusunda görüştüklerini doğruladı...

Abone ol

DUVAR - İsrail ile Suudi Arabistan'ın gizlice görüşmeler yaptığı, ilk kez bir yetkili tarafından doğrulandı. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Suudi Arabistan'la 'İran'a dair ortak endişeler konusunda' gizli temaslarda bulunduklarını doğruladı.

Ordu Radyosu'na konuşan Steinitz'e, 'İsrail'in Suudi Arabistan'la bağlantılarını neden gizlediği' soruldu. İsrailli bakan, "Birçok Müslüman ve Arap ülke ile gerçekten de kısmen gizli olan bağlarımız var ve bundan utanan taraf da biz değiliz" yanıtını verdi.

Steinitz, "Bu bağları gizli tutmak isteyen, karşı taraf. Bizim açımızdan genelde bir sorun yok ama ister Suudi Arabistan, ister diğer Arap ülkeleri, isterse de diğer Müslüman ülkeler olsun, ilişkilerin gelişmekte olduğu bir dönemde karşı tarafın isteğine saygı duyuyoruz. Ve bundan çok daha fazlası var ama bunu gizli tutuyoruz" ifadelerini kullandı.

KUDÜS VE BATI ŞERİA TALEBİ BIRAKILDI MI?

Steinitz'in İran basınında geniş yer bulan bu sözleri konusunda Suudi hükümetinden henüz açıklama gelmiş değil. Suudi Arabistan'ın kamuoyu önünde yürüttüğü resmi politika, İsrail'le 1967 savaşında işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmeden temas kurmamak yönünde. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cübeyr de geçen hafta Reuters ile söyleşisinde, İsrail ile herhangi bir temas için koşul olarak 2002 tarihli Arap Barış Girişimi'ne işaret etmişti. Suudi Arabistan'ın başını çektiği bu girişim, İsrail'le normalleşme için Doğu Kudüs dahil 1967'de işgal edilen topraklardan çekilmeyi öngörüyordu. (Dış Haberler)