İsrail işgali altında Batı Şeria: Yasadışı 'ileri karakol' sayısı 196’ya yükseldi

'İleri karakollar' hem İsrail hem uluslararası hukuka göre yasadışı olsa da İsrailli yasadışı yerleşimciler işgal altındaki Batı Şeria'da 'ileri karakollar' kurmaya devam ediyor.

Abone ol

DUVAR - İngiltere merkezli yayın kuruluşu BBC’nin yaptığı bir araştırma, yasadışı İsrailli yerleşimcilerin işgal altındaki Batı Şeria’da yeni toprakları ele geçirmek için kurduğu ‘ileri karakol’ sayısında son bir sene içinde büyük bir artış olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, son bir yıl içinde 29 karakol kurulmasıyla birlikte şu anda Batı Şeria’da en az 196 ‘ileri karakol’ bulunuyor. Ekim ayından bu yana İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarını sürdürdüğü son bir yılda yaşanan artış ise şimdiye kadar kayıtlara geçen en büyük artış oldu.

BBC’nin aktardığına göre, çiftlik, bir grup ev, hatta bir grup karavanla oluşturulan bu karakolların kesin bir sınırı bulunmuyor ve hem İsrail yasalarına hem de uluslararası hukuka göre yasadışı kabul ediliyor. Araştırma için açık kaynakları inceleyen BBC Dünya Servisi’nin gördüğünü ifade ettiği belgelere göre ise Benjamin Netanyahu hükümeti ile yakın bağları bulunan örgütler bu yasadışı karakolların kurulması için para ve toprak sağlıyor. 

‘2019’DAN BU YANA 89 İLERİ KARAKOL OLUŞTURULDU’

İşgal altındaki Filistin topraklarında kaç ‘ileri karakol’ olduğu konusunda resmi bir rakam bulunmuyor. BBC, bu araştırma için İsrailli yerleşim karşıtı platformlar ‘Peace Now’ (Barış Şimdi) ve Kerem Navot ile Filistin Yönetimi’nin sağladığı liste ve yerleri inceledi. Araştırma kapsamında yüzlerce uydu görüntüsü de incelenerek söz konusu yasadışı karakolların kurulduğu yıllar tespit edilmeye çalışıldı. Yapılan incelemeler, 196 ‘ileri karakoldan’ 89’unun, yani neredeyse yarısının 2019 yılından bu yana inşa edildiğini gösterdi.

Bazı yerleşimlerin Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik artan şiddetle de bağlantılı olduğuna dikkat çekilen haberde, İsrail ordusunun Batı Şeria’daki eski komutanlarından Avi Mizrahi’nin görüşlerine de yer verildi. Mizrahi, çoğu yasadışı İsrailli yerleşimcinin kanunlara uyan vatandaşlar olduğunu savundu ancak ileri karakolların varlığının şiddeti daha olası kıldığını da kabul etti. Mizrahi, “Ne zaman bu ileri karakolları yasadışı bir şekilde bir yere koysanız, aynı bölgede yaşayan Filistinlilerle gerilimi beraberinde getiriyor” dedi.

‘İSRAİL DEVLETİNİN KOLU’NUN SAĞLADIĞI TOPRAKLARDA ‘İLERİ KARAKOLLAR’

BBC’nin verdiği bilgilere göre, daha büyük olan ve çoğunlukla kentlerde kurulan yasadışı yerleşimlerin aksine ‘ileri karakollar’ için alınmış herhangi resmi bir plan onayı yok. Hem yasadışı yerleşimler hem de ‘ileri karakollar’ sivil bir topluluğu işgal altındaki bir bölgeye getirmeyi yasaklayan uluslararası hukuk uyarınca yasadışı kabul ediliyor. Batı Şeria’da yaşayan pek çok yasadışı yerleşimci ise Yahudi olmaları dolayısıyla bu topraklarla dini ve tarihi bir bağlarının olduğunu savunuyor. Bunun yanı sıra, ileri karakolların herhangi yasal bir statüsü olmasa da İsrail hükümetinin sayıları hızla artan bu oluşumları engellemeye çalıştığını gösteren neredeyse hiçbir kanıt bulunmuyor. 

Araştırmaya göre, Dünya Siyonist Örgütü’nün (WZO) yerleşimlerden sorumlu bir departmanı bulunuyor; bu departman tamamen İsrail kamu fonları ile fonlanıyor ve kendisini ‘İsrail devletinin bir kolu’ olarak tarif ediyor. ‘Peace Now’ platformunun elde ettiği ve BBC ile paylaştığı sözleşmeler, söz konusu departmanın defalarca ileri karakolların kurulduğu toprakları sağladığını ortaya koydu. Sözleşmelerde, WZO’nun bu topraklar üzerinde herhangi bir yapının inşa edilmesini yasakladığı ve toprakların sadece hayvan otlatmak ya da tarım yapmak için kullanılmasına izin verdiği belirtildi. Ancak uydu görüntüleri en az dört vakada buralara yasadışı ileri karakollar inşa edildiğini ortaya koydu.

İSRAİL HÜKÜMETİ, KARAKOLLARA YASAL STATÜ VERİYOR

BBC araştırmasının ortaya koyduğu bir diğer nokta ise İsrail'deki Netanyahu hükümetinin, geriye dönük bir şekilde ileri karakolları yasallaştırması, yani bu yerleri fiilen yerleşim haline getiriyor olması. Örneğin, geçen yıl hükümet en az 10 ileri karakolu yasallaştırma sürecine başladı ve en az altı diğer ileri karakola tam yasal statü sağladı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)