İsrail kabinesinde Gazze çatlağı: 'Savaşı yürütmenin yolu bu değil'
İsrail Savunma Bakanı Gallant'ın Gazze'de askeri bir yönetime karşı olduğunu ve Başbakan Netanyahu'nun net bir stratejisi olmadığını söylemesi İsrail kabinesindeki çatlağı gün yüzüne çıkardı.
DUVAR - İsrail güçleri Gazze Şeridi'nin kuzeyine ve güneyde 1 milyonu aşkın zorla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah kentine yönelik saldırılarını sürdürürken, İsrail kabinesindeki Gazze'ye ilişkin çatlak kamuoyuna da yansıdı.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail kara kuvvetlerinin bundan aylar önce 'Hamas'tan temizlendiği' iddia edilen Gazze'nin kuzeyine döndüğü günlerde, Başbakan Benjamin Netanyahu'dan 'net bir strateji' talep etti. Gallant, Gazze Şeridi'nde askeri bir hükümet kurulmasını onaylamayacağını bildirdi. İsrail Savaş Kabinesi üyesi, eski savunma bakanı Benny Gantz ve Gadi Eisenkot da Gallant'ın pozisyonunu desteklerken, faşist Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve İç Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, söz konusu yorumları kınadıkları yönünde açıklamalar yaptı.
NETANYAHU'DAN 'HAMAS'IN OLMADIĞI SİVİL YÖNETİM' MESAJI
Kabinedeki söz konusu çatlak, İsrail basınında da yer buldu. İsrail'in sağ görüşlü Israel Today gazetesi, dün yayınladığı baskısında, Netanyahu ve Gallant'ın fotoğraflarına da yer vererek, "Savaşı yürütmenin yolu bu değil" manşetini attı.
Gazze'deki saldırıların sona ermesine ilişkin net bir stratejik hedef ortaya koymadığı ifade edilen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, daha önce yaptığı açıklamalarda, savaş sonrası Gazze'nin yönetiminde Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin yönetiminin dahlini reddetmişti. Çarşamba günü CNBC televizyon kanalına demeç veren Başbakan Netanyahu, Hamas üzerinde 'topyekun zafer' taahhüdüne bağlı olduklarını ifade ederek, Gazze Şeridi'nin sonrasında 'Hamas'ın olmadığı sivil bir yönetim tarafından, İsrail'in askeri sorumluluğu, tam askeri sorumluluk ile idare edilebileceğine' işaret etmişti.
'İSRAİL'İN İKİ SEÇENEĞİ VAR; YA SAVAŞI BİTİRİP ÇEKİLECEKLER YA DA...'
Chatam House Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı'ndan Yossi Mekelberg, İsrail'in olası stratejisi hakkındaki değerlendirmesinde, "İsrail için seçenekler şu; ya savaşı sonlandırıp çekilecekler ya da orada tüm niyet ve amaçlar için bir askeri hükümet kuracaklar ve kim bilir ne kadar süreliğine tüm bölgeyi kontrol altında tutacaklar. Çünkü bölgeden ayrıldıklarında Hamas yeniden ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullandı.
'YILDA 5,5 MİLYAR DOLAR VE 50 BİN ASKER GEREKECEK'
Reuters'ın değerlendirmesine göre, Savunma Bakanı Gallant'ın Gazze'de olası bir kalıcı askeri hükümet fikrini reddetmesinin ardında bunun maddi ve siyasi maliyeti yatıyor.
İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesi, cuma günü savunma birimlerinin gizli bir değerlendirmesine dayandırdığı haberinde, Gazze Şeridi'nde askeri bir hükümeti sürdürmenin maliyetinin yılda 20 milyon şekel yani yaklaşık 5,5 milyar ABD doları olduğunu yazdı. Bu maliyetin içinde, Gazze Şeridi'nin yeniden inşası için harcanacak meblağ yer almadı. Haberde ayrıca Gazze'de sürekli asker bulundurmanın Hizbullah ile karşılıklı saldırıların 8 Ekim 2023'ten bu yana sürdüğü Lübnan sınırından ve İsrail'in merkezinden asker çekilmesi gerekeceği anlamına geldiği değerlendirmesine yer verildi.
Eski bir istihbarat yetkilisi ve İsrail'in önde gelen Hamas analistlerinden olan Michael Milshtein'a göre, İsrail'in Gazze Şeridi'nin tamamen kontrolü altına alması, yaklaşık 50 bin asker gerektirecek. Milshtein, "Onlar çok esnek bir örgüt; çok hızlı bir şekilde uyum gösterebiliyorlar. Gerilla savaşının yeni modellerini benimsediler" diye konuştu.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)