İsrail ordusundan Filistinli hak savunucusuna saldıran askere 10 gün hapis cezası

The New York Times gazetesinden Lawrence Wright ile konuşan Filistinli insan hakları savunucusu Issa Amro’ya saldıran İsrail askerine, 10 gün hapis cezası verildi.

Abone ol

DUVAR - İsrail ordusu, ABD merkezli The New York Times gazetesinden Lawrence Wright ile konuşan Filistinli insan hakları savunucusu Issa Amro’ya saldıran bir askere 10 gün hapis cezası verdi. Wright’ın Twitter hesabından paylaştığı videoda, Amro’yu yakasından tutarak yere düşüren İsrailli askerin, Amro’ya tekme attığı görüldü.

'SALDIRIYI HAKLI ÇIKARACAK HİÇBİR ŞEY YOK'

Wright, işgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinde meydana gelen saldırıya ilişkin, “Bugüne kadar hiçbir kaynağım gözümün önünde saldırıya uğramamıştı” ifadelerini paylaştı. Amro’nun ‘küfür ederek tartışma başlattığını’ savunan İsrail ordusunun açıklamasında, “Videoda görüldüğü üzere, asker uygun bir davranış sergilemedi ve IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) davranış kurallarına uymadı” denildi. Wright ise Amro’nun küfür etmediğini söyleyerek, “Bu şiddetli saldırıyı haklı çıkaracak hiçbir şey yok” dedi.

ABD, İSRAİL'İN YASADIŞI YERLEŞİM PLANINI ELEŞTİRDİ

Öte yandan Washington yönetiminden, Binyamin Netanyahu hükümetinin Batı Şeria'daki yasadışı yerleşim planına tepki geldi. ABD, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yasadışı yerleşim yerlerini onaylayarak ek olarak yeni yerleşim yerleri açma planını "derinden sorunlu" olarak niteledi. ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında, "İsrail'in binlerce yerleşim birimini ilerleteceğini bildirmesinden derinden rahatsızız." diye  konuştu.

Price, "Önceki yönetimler gibi biz de taraflar arasındaki güveni zedeleyen, gerilimi tırmandıran ve müzakere edilmiş iki devletli bir çözüm ihtimalini baltalayan bu tek taraflı önlemlere şiddetle karşı çıkıyoruz" ifadesini kullandı. İsrail hükümetinin Batı Şeria'da yasallaştıracağını açıkladığı 9 yerleşim yerinin İsrail yasalarına göre de aykırı olduğuna işaret eden Price, taraflara, bölgede iki devletli çözüm vizyonuna zarar verecek ve tansiyonu yükseltecek ek eylemlerden kaçınmaları çağrısında bulundu.

İsrail'de Binyamin Netanyahu hükümeti, önceki gün, bölgedeki şiddet olaylarını gerekçe göstererek, işgal altındaki Batı Şeria'da daha önce yasadışı olarak kurulan 9 yerleşim yerini yasallaştıracağını ve ayrıca yerleşim yerlerini genişleteceğini duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)