İsrail, Refah'a saldırılarını sürdürüyor: 'Bu dehşet sona ermeli'

Filistinli-ABD'li Kongre üyesi Tlaib, İsrail'in Refah'ta çadır kampına yönelik saldırısına ilişkin açıklamasında, "Bu saldırı kasıtlıydı" dedi. BM Genel Sekreteri de "Bu dehşet sona ermeli" dedi.

Abone ol

DUVAR - İsrail'in 26 Mayıs akşamı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı çadırlara yönelik saldırısına dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Refah'a yönelik askeri harekatın derhal durdurulması emrine rağmen İsrail de Refah'a saldırılarını sürdürüyor.

AA'nın Filistin haber ajansı WAFA'dan aktardığına göre, İsrail ordusunun Refah kentine yönelik saldırıları gece boyunca devam etti. Refah'ın batısındaki Tel es-Sultan Mahallesi'ni topçu atışlarıyla yoğun bir şekilde bombalayan ve insansız hava araçlarıyla (İHA) ateş açan İsrail güçleri, Tel es-Sultan'da Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) depolarının yakınında bulunan Ebu Cerad ailesine ait çadırı bombaladı. Bu saldırı sonucu en az üç Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. İsrail ordusunun, Refah'a yönelik başka bir saldırısında bir Filistinli öldü.

'ŞARAPNEL YAKIT TANKINA İSABET ETTİĞİ İÇİN YANGIN ÇIKMIŞ OLABİLİR'

ABD'nin ABC News haber sitesi ise 45 Filistinlinin hayatını kaybettiği İsrail saldırısına ilişkin haberinde, İsrail'in hava saldırısı sırasında bir şarapnelin bir yakıt tankına isabet etmesi sonucunda Filistinlilerin kaldığı çadır kampında yangın çıkmış olabileceğini ileri sürdü. Habere göre, ABD'li bir yetkili, söz konusu yangının 'bir şarapnel ya da benzer bir nesnenin bir yakıt tankına isabet etmiş olabileceğini, bunun sonucunda çıkan yangının ise yakınlardaki bir çadıra sıçramış olabileceğini' ileri sürdü.   

ABC News'e göre, ABD'nin bu iddiayı yalanlamak ya da doğrulamak için elinde bir bilgi bulunmuyor ve İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) soruşturmasının sonuçlarını bekliyor.

BEYAZ SARAY: ORTAYA ÇIKAN YIKICI GÖRÜNTÜLER İÇLER ACISI

Öte yandan, İsrail'in Refah'a yönelik saldırısına ilişkin AA muhabirinin sorusuna yanıt veren ve adının açıklanmasını istemeyen bir Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, saldırıda sivillerin hayatlarını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını belirtti. ABD'li sözcü, "Refah'ta İsrail ordusunun dün gece onlarca masum Filistinliyi öldüren hava saldırısının ardından ortaya çıkan yıkıcı görüntüler içler acısı" ifadesini kullandı.

İsrail'in Hamas'ın peşine düşme hakkına sahip olduğunu ve söz konusu saldırıda iki Hamas üyesinin de öldürüldüğünü kaydeden sözcü, "Ancak İsrail'in sivilleri korumak için mümkün olan her önlemi alması gerektiği konusunda açık ve net olduk. Olayla ilgili ne olduğunu anlamak üzere İsrail ordusu ve diğer ortaklarla aktif şekilde görüşüyoruz" dedi.

ABD KONGRE ÜYESİ TLAIB: BU SALDIRI KASITLIYDI

İsrail'in Refah'a saldırısına ABD'li Kongre üyelerinden de tepki geldi. ABD Kongresi'nin Filistinli-ABD'li üyesi Rashida Tlaib, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, "Bu saldırı kasıtlıydı. Siz kazara devasa sayıda çocuğu ve onların ailelerini tekrar ve tekrar öldürüp sonra 'bu bir hataydı' diyemezsiniz. Soykırımcı manyak Netanyahu Filistinlileri etnik olarak temizlemek istediğini bize söylemişti. Sayın Başkan ne zaman ona (Netanyahu'ya) inanacaksınız?" değerlendirmesini yaptı.

BM GENEL SEKRETERİ'NDE REFAH SALDIRISINA KINAMA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de X hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail ordusunun pazar akşamı Refah kentinde zorla yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlediği saldırıyı kınayarak, "Bu dehşet sona ermeli" ifadesini kullandı. İsrail saldırısı sonucu ölümcül çatışmadan kaçmaya çalışan masum sivillerin öldüğünü belirten Guterres, saldırıyı kınadı. BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze'de güvenli hiçbir yer olmadığının altını çizerek, "Bu dehşet sona ermeli" ifadesini kullandı.

AB, İSRAİL'İN UAD KARARLARINA UYMASI KONUSUNDA MUTABIK KALDI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısının ardından basına açıklamalarda bulundu. İsrail ordusunun pazar akşamı düzenlediği saldırıyı 'şiddetle' kınadığını belirten Borrell, bu saldırının UAD'nin İsrail'in saldırılarını durdurmasını öngören yeni tedbir kararlarının akabinde gerçekleştiğine dikkat çekti.

Borrell, bakanların İsrail'in UAD'nin kararlarına uyması, Filistin yönetimine kaynak aktarımını engellememesi, UNRWA'yı 'terörist' olarak yaftalamaya ve faaliyetlerini engellemeye son vermesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu duyurdu.

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının AB Sınır Yardım Misyonunun (EUBAM) Refah'ta konuşlandırılmasına onay verdiğini ifade eden Josep Borrell, bu misyonun uzun süredir aktif durumda olmadığını, Filistin yönetimi, Mısır ve İsrail'in üzerinde anlaşması durumunda Gazze'ye personel giriş çıkışlarını kolaylaştırabileceğini söyledi.

Josep Borrell, bakanların ayrıca oybirliğiyle Avrupa Birliği-İsrail Ortaklık Konseyini toplayarak, taraflar arasındaki anlaşmanın şart koştuğu insan hakları ve demokratik ilkelere ilişkin yükümlülükleri hatırlatma kararı aldığını bildirdi.

Ne olmuştu?

Birleşmiş Milletler'in yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 24 Mayıs'ta aldığı tedbir kararlarında, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurmasına, insani yardımları engellememesine ve suçlarını araştıracak BM görevlilerinin Gazze'ye girişine izin vermesine hükmetmişti. İsrail, UAD'nin saldırıları durdurma kararı aldığı Gazze Şeridi'ndeki Refah şehrinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına saldırı düzenlemiş, saldırıda en az 45 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Görgü tanıkları, "İsrail ordusunun bombardımanı kamptaki çok sayıda çadırın yıkılmasına ve yanmasına neden oldu. Bu kamp, binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin yaşadığı Refah kentinde, İsrail ordusunun boşaltılmasını istediği bölgede yer almıyor" demişti. Tanıklar, savaş uçaklarının kampa en az 8 roketle saldırı düzenlediğini belirtmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)