İsrail, Refah'a saldırılarını sürdürüyor: IFRC'den ateşkes çağrısı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları gece boyunca devam etti. İsrail, Refah'ta Filistinlilerin çadır kampına düzenlenen ikinci saldırıyı kendilerinin düzenlemediğini iddia etti.

Abone ol

DUVAR - İsrail savaş uçaklarının bu gece Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine düzenlediği hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinlinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı bildirildi. Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçaklarının Han Yunus'un güneyindeki Mean bölgesinde Ebu Cezer ailesine ait bir eve düzenlediği hava saldırısında, aralarında çocukların da olduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti, cenazeler şehirdeki Avrupa Hastanesi'ne kaldırıldı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, yerel kaynaklar da Yebna kampının merkezi, kentteki El Huda Camii yanı, Kiir Kavşağı yakını, Ali İbn Ebi Talib Camii yanı ve El Avde, En-Necme, Eş-Şarki bölgeleri ile Şabura kampının ortasındaki Berka Stadyumu'nda konuşlanan İsrail tanklarının zaman zaman bölgede yaşayanların evlerini bombaladığını kaydetti.

İSRAİL GÜÇLERİ REFAH'TAKİ EVLERE ATEŞ AÇTI

Kaynaklar, İsrail savaş uçakları ve askeri araçlarının Refah şehrinin merkezi ve batısında yaşayanların evlerine ve şehrin güneybatısındaki Tel Zurub bölgesi çevresine ateş açtığını belirtti. İşgal savaş uçaklarının, Gazze'nin Es-Sabra mahallesindeki Abdullah Azzam Camisi yakınında El-Gurra ailesine ait bir evi bombalaması sonucu beş kişi yaralandı.

Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamada da Kudüs Hastanesi çalışanlarından Dr. İsam Ravhi Muhammed Akıl'ın, Bureyc Mülteci Kampı'ndaki evinin hedef alınması sonucu öldüğü belirtildi. Açıklamada, Akıl'ın ölümü ile Kızılay ekiplerinden ölenlerin sayısının 30'a yükseldiği, bunlardan 17'sinin görevini yaptığı sırada yaşamını yitirdiği aktarıldı.

'6 MAYIS'TAN BU YANA 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ REFAH'TAN AYRILDI'

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İletişim Direktörü Juliette Touma da dün ABD'nin New Yotk kentindeki günlük basın toplantısına bağlanarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Touma, İsrail'in Refah kentinde zorla yerinden edilen Filistinlilerin bulunduğu kampa düzenlediği saldırıda can kaybının çok yüksek olduğunu, en az 200 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

6 Mayıs'ın ardından 1 milyondan fazla kişinin Gazze'nin güneyindeki Refah'tan ayrıldığını aktaran Juliette Touma, yerinden edilmenin halen sürdüğünü ifade etti. Touma, bu kişilerin daha önce birkaç kez yerinden edildiğini, bölgede yoğun bombardımanın sürdüğünü belirtti. Touma, son 3 haftada sadece 200 yardım tırının geçiş yapabildiğine dikkati çekerek, "İnsanların ihtiyaçları çoğalırken bu denizde damla" diye konuştu.

Touma, İsrail'in Refah'ta zorla yerinden edilen Filistinlilerin bulunduğu kampa düzenlediği saldırılara ilişkin ekiplerinden ve uluslararası tıp hizmeti veren kaynaklardan edindikleri bilgileri aktardı. Buna göre, 26 Mayıs'taki saldırılar sonrasında can kaybının çok yüksek olduğunu öğrendiklerini aktaran Touma, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu en az 200 kişinin öldürüldüğünü bildirerek, "Gazze'de her yerde ölüm var" dedi.

İSRAİL: ÇADIR KAMPINA SALDIRIYI BİZ DÜZENLEMEDİK

İsrail'in Refah kentine saldırıları, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) kentteki askeri harekatın derhal durdurulması emrine rağmen devam ediyor. İsrail ordusu, son 48 saat içinde Refah'ta zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı çadır kamplarına düzenlenen saldırılar hakkında açıklama yaptı. Ordu, dün düzenlenen ve en az 21 Filistinlinin hayatını kaybettiği ikinci saldırıyı kendilerinin düzenlemediğini iddia etti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrail'in 'sivil tahliye bölgesi' olduğunu duyurduğu bölgeye yönelik saldırıya ilişkin açıklama yapan İsrail ordusu, "Son birkaç saat içinde gelen haber ve raporların aksine, IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) El Mavasi'deki İnsani Bölge'yi vurmamıştır" ifadelerini kullandı. Gazze'deki sağlık yetkilileri ise dün düzenlenen saldırıda ölen 21 kişiden en az 12'sinin kadın olduğu bilgisini verdi. 

CEZAYİR, BMGK'YE KARAR TASARISI SUNDU: 'SALDIRILAR DERHAL SON BULSUN'

UAD kararının ardından, Cezayir'in İsrail'in Refah'ta acilen saldırılarına son vermesi talep edilen karar tasarısını müzakereler için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerine gönderdiği bildirildi. Anadolu Ajansı muhabirinin ulaştığı karar tasarısında, tüm tarafların saygı duyacağı acil bir ateşkes talep edildi. Karar tasarısında İsrail'e 'acilen' Refah'ta askeri saldırı ve diğer faaliyetlerini durdurma çağrısı yapıldı.

Tüm esirlerin serbest bırakılması talep edilen karar tasarısında, bu çerçevede uluslararası hukuka uymanın önemine dikkati çekildi. Karar tasarısında BMGK'nin 2712, 2720 ve 2728 sayılı kararlarına uyulması istendi. UAD'nin İsrail'e yönelik aldığı ihtiyati tedbir kararları anımsatılan tasarıda, sivillerin ayrım gözetmeksizin hedef alınması kınandı.

ULUSLARARASI KIZILHAÇ VE KIZILAY FEDERASYONU'NDAN ATEŞKES ÇAĞRISI

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sürerken, bir ateşkes çağrısı da Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'ndan (IFRC) geldi. Reuters haber ajansına açıklamalarda bulunan IFRC Başkanı Kate Forbes, Gazze'de ateşkes ve bölgeye engelsiz insani yardım erişimi çağrısı yaptı. "Yardımların içeri girebilmesi için ateşkes sağlanmasına izin verecek siyasi bir çözüme umutsuzca ihtiyacımız var" diyen Forbes, "Fark yaratmaya hazırız. Orada ateşkes olası için erişimimizin olması gerekiyor" diye konuştu. 

Şubat ayındaki ziyareti sırasında Refah'taki 'menfur' durumu gördüğünü anlatan IFRC Başkanı, "Orada yeterli konut yoktu. Su yoktu, yeterince hijyenik tuvalet yoktu. Ekipmanı olmayan bir hastanemiz vardı ve maalesef korktuğum oldu" diyerek şu anda bölgede yeterli gıda da olmadığına dikkat çekti. Kate Forbes ayrıca 'tüm taraflardaki hükümetlere' çağrıda bulunarak, Gazze'ye yardımların girebilmesi için ateşkesi müzakere etmelerini istedi. Forbes, sözlerini şöyle sürdürdü: "Benim işim bu (ateşkes) olduğunda gerekli olan yardımı verebilmek. Onların işini yapması gerekiyor ki ben de kendi işimi yapabileyim."

ABD'NİN GEÇİCİ LİMANI ZARAR GÖRDÜ: 'EN AZ 1 HAFTADA TAMİR EDİLECEK'

ABD'nin Gazze Şeridi'ne deniz yoluyla yarım iletilebilmesi için inşa ettiği geçici limanın hasar gördüğü haberlerinin ardından, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) konuya ilişkin açıklama yaptı. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, olumsuz hava koşullarından zarar gören limanın iki gün içinde sökülerek İsrail'in Aşdod kentine götürüleceğini belirterek söz konusu tamir çalışmalarının 'en az 1 hafta' süreceği bilgisini verdi.

NBC News televizyonuna konuşan yetkililer, söz konusu limandaki hasar nedeniyle ABD'nin deniz yoluyla yardım sevkiyatını durdurmak zorunda kaldığını doğrulamıştı.

Yapımı 2 aydan fazla süren ve yaklaşık 320 milyon dolara mal olan geçici liman, 1000 ABD hizmet personeliyle 17 Mayıs'ta göreve başlamıştı. Daha önce de yaşanan sorunlar nedeniyle geçici limandan gelen yardımlar birkaç günlüğüne askıya alınmıştı. BM, 17 Mayıs'tan bu yana geçici limandan sadece 97 yardım tırı aldıklarını bildirmişti. BM, geçici limanın sadece kara yoluna takviyede bulunabileceğini, tek başına yeterli olmayacağını ifade ediyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)