İsrail savaş kabinesi, ateşkesi görüştü: Müzakere heyetine 'esnek yaklaşım' yetkisi

İsrail basınına yansıyan haberlerde, Tel Aviv'e gidecek Mısırlı müzakere heyetiyle, Gazze'deki 20 ila 33 İsrailli rehinenin serbest bırakılması talebinin ele alınacağı ifade edildi.

Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde, yüz binlerce zorla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah kentine kara harekatı hazırlığında olduğunun konuşulduğu günlerde, İsrail savaş kabinesi dün akşam bir araya gelerek, Hamas ile Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda dolaylı olarak yürütülen ateşkes ve rehine takası görüşmelerini ele aldı.

The Times of Israel haber sitesinin aktardığına göre, İsrail, daha önce dile getirdiği, ateşkesin ilk etabında Hamas'ın Gazze'de rehin tuttuğu 40 rehinenin serbest bırakılması talebinde yumuşamaya giderek ilk etapta daha az rehinenin serbest bırakılması olasılığını değerlendirdi. İbranice basına yansıyan haberlerde, İsrail savaş kabinesinin İsrailli müzakerecilere, ilk etapta 20 rehinenin serbest bırakılmasını müzakere etme yetkisi verdiği belirtildi. Üst düzey bir yetkili ise bu sayının 33 olduğunu ifade etti.

'20 DEĞİL 33 REHİNENİN SERBEST BIRAKILMASI GÖRÜŞÜLECEK'

Hamas, daha önce yaptığı açıklamada, böyle bir anlaşma durumunda ellerinde kadın, çocuk, yaşlı, 50 yaş üstü erkek ve hasta rehinelerden oluşan 40 kişinin olmadığını dile getirmişti. Mısır'dan bir heyetin bugün rehine takası ve ateşkes görüşmeleri için Tel Aviv'e gitmesi beklenirken, İsrail savaş kabinesi 25 Nisan akşamı İsrail'in müzakere heyetine, Mısırlı heyetle görüşmelerde 'bu daha esnek yaklaşımı' ele alma yetkisi verdi. 

Bu haberlerin İsrail basınına yansımasının ardından, İsrail medyasına konuşan, ismi verilmeyen üst düzey bit yetkili ise ilk etapta salıverilmesi istenecek rehine sayısının basına yansıdığı gibi 20 değil, 33 olduğunu söyledi. İsrailli yetkililer, Gazze'de halen hayatta olan 33 kadın, yaşlı ve hasta rehine olduğuna inanıyor. Hamas'a göre bu sayı yaklaşık 20.

İSRAİLLİ REHİNELERİN YAKINLARINDAN PROTESTO: 'ANLAŞMA ŞİMDİ'

Öte yandan, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli rehinelerin yakınları, dün akşam, Gazze'de ateşkes ve Hamas ile rehine takası anlaşması talebiyle Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı önünde yol kapatarak protesto gösterisi yaptı. Göstericiler, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve iktidar koalisyonu aleyhinde slogan atarak hükümetten Gazze'de ateşkes ve Hamas ile karşılıklı rehine takası anlaşması imzalanmasını talep etti.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, "Anlaşma şimdi", "Onları eve getirin hemen" ve "Yardım" yazılı pankartlar ile Gazze'deki İsrailli rehinelerin resimlerini taşıyan göstericiler, Savunma Bakanlığı önündeki Menachem Begin Caddesi'ni bir süre trafiğe kapattı.

HAMAS'TAN SİLAH BIRAKMAK İÇİN 'BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ' ŞARTI

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el Hayye, İstanbul'da ABD merkezli Associated Press (AP) haber ajansına yaptığı açıklamada, İsrail ile beş yıl ya da daha uzun süreliğine bir ateşkese hazır olduklarını ve 1967 sınırları içinde bağımsız bir Filistin devletinin kurulması halinde örgütün silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın lağvedilebileceğini dile getirmişti. Hayye, Gazze ve Batı Şeria'da bir ulusal birlik hükümeti kurmak üzere El Fetih'in yönetimindeki Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) katılmak istediğini belirtmişti.

ABD ve 17 ülke ise ortak bir açıklama ile İsrail'in saldırılarının sürdüğü Gazze'de ateşkes çağrısı yapmıştı. Hamas'a rehineleri serbest bırakma çağrısında bulunan ülke liderlerinin açıklamasında, "Hamas tarafından Gazze'de 200 günden fazla süredir tutulan tüm rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerine yer verilmişti.

Söz konusu 18 ülke arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin yanı sıra Arjantin, Avusturya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Kolombiya, Danimarka, Fransa, Almanya, Macaristan, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, İspanya, Tayland ve İngiltere yer almıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)