İsrail ve Hamas'tan 'ateşkes' açıklamaları: 'Hiç bu kadar yakın olmamıştık'

İsrail Savunma Bakanı Gallant, Gazze'de ateşkes ve rehine takası çabalarına işaret ederek, "Bir anlaşmaya daha önce hiç olmadığımızdan daha yakınız" dedi.

Abone ol

DUVAR - İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşmasına ilişkin Hamas'tan gelen yanıtı görüşmesinin ardından ABD'li bir yetkili, Hamas'ın 'Gazze'de yeni ateşkes teklifinin önemli bir ilerleme olduğunu' söyledi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da İsrail basınına yansıyan haberlere göre 'rehine anlaşmasına hiç olunmadığı kadar yakın olduklarını' belirtti. 

'İLERLEME VAR AMA BU, GÜNLER İÇİNDE SONUÇLANDIRILAK DEMEK DEĞİL'

The Guardian'ın haberine göre, ismi verilmeyen üst düzey bir ABD'li yetkili, Biden yönetiminin Hamas'ın son teklifini 'birkaç gün önce' aldığını ve Biden ve Netanyahu arasında yapılan yarım saatlik telefon görüşmesi öncesinde teklifi incelediğini bildirdi. İki lider arasındaki görüşmenin 'detaylı' olduğunu aktaran yetkili, Biden ve Netanyahu'nun 'anlaşma metninin üzerinden geçtiğini' belirterek görüşmeyi 'yapıcı ve cesaret verici' sözleriyle tarif etti. Yetkili, iki ismin 'anlaşmayı nihayete erdirmek ve uygulamak için atılması gereken adımlar ve yapılması gereken çalışmalar konusunda açık gözlü olduğunu' belirtti.

Anlaşma çerçevesinin mevcut olduğunu ve uygulama adımları üzerinde çalışılması gerektiğini söyleyen üst düzey ABD'li yetkili, "Hamas'tan geri aldığımız şey, daha önceki tutumlarında önemli bir düzenlemeydi ve bu cesaret verici. Aynısını İsraillilerden de duyduk" diye konuştu. Anlaşmanın henüz nihai olmadığını vurgulayan yetkili, "Bu, anlaşmanın günler içinde sonuçlandırılacağı anlamına gelmiyor. Uygulamaya yönelik bazı adımlar üzerinde yapılması gereken önemli çalışmalar var" ifadelerini kullandı. 

Anlaşmanın ön gördüğü safhalar arasındaki geçişlere ilişkin zorluklar olduğuna işaret eden yetkili, "Bence bu alanda önemli bir ilerlemeye sahibiz" değerlendirmesini yaptı. Öte yandan, yetkili, Hamas'ın sunduğu metinle ilgili detay vermedi. 

HAMAS: SON GİRİŞİMİ OLUMLU YANIT VERDİK

Hamas'ın yurt dışındaki Ulusal İlişkiler Departmanı Başkanı Ali Bereke ise Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı değerlendirmede hareketin, Gazze'de ateşkesi garanti altına alan bir anlaşmaya varılması yönündeki son girişime 'olumlu' yanıt verdiğini ve arabuluculara, Filistin halkının taleplerini gerçekleştirecek her türlü girişimi desteklediğini bildirdi.

Bereke, "Hamas ve Filistin direniş grupları, kalıcı ateşkes, siyonist işgal ordusunun Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi, yerinden edilenlerin evlerine dönüşü ve Gazze’nin yeniden imar ve inşası başta olmak üzere Filistin halkının taleplerini gerçekleştirecek her türlü girişime açıktır" dedi. Hareketin, Mısır ve Katar'ın ateşkese yönelik yeni girişimlerine 'olumlu yanıt verdiğini' belirten Bereke, arabuluculara Filistin halkının bu taleplerini gerçekleştirecek her türlü girişimi desteklediğini bildirdiğini söyledi.

Bereke, "Hamas hareketi olarak bizim görevimiz işgale karşı koymak, topraklarımızı özgürleştirmek, kutsallarımızı yeniden tesis etmek ve Filistin halkımızı savunmak için çalışmaktır. Eğer yeni girişim, Filistin halkına yönelik saldırganlığa son verir ve işgal ordusunun geri çekilmesini sağlarsa, biz de bunu olumlu karşılayacağız" diye konuştu.

'NETANYAHU, BUNU KENDİSİ İÇİN ŞAHSİ BİR SAVAŞ OLARAK GÖRÜYOR'

Bereke, müzakerelerin mevcut durumu ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ateşkese dair tutumuyla ilgili olarak da açıklamada bulundu. Bereke, "Top İsrail'de. Çünkü suçlu Netanyahu kalıcı ateşkesi reddediyor ve her zaman Filistin halkına yönelik saldırganlığını sürdürmek istediğini vurguluyor. Netanyahu, her zaman hileli dövüşüyor, yalan söylüyor ve savaşı uzatmak istiyor. Çünkü savaş durduğunda yolsuzluk suçlaması nedeniyle siyonist oluşumda yargılanacak. Bu nedenle bu savaşı erteliyor, uzatıyor ve bu savaşı kendisi için şahsi bir savaş olarak görüyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Netanyahu'nun 'Filistin halkına karşı bir soykırım savaş ve gerçek bir açlık savaşı' yürüttüğünü söyleyen Bereke, bu uygulamaların 'İsrail işgalinin hapishanelerindeki esirleri tehdit ettiğini ve Filistin halkına baskı yaptığını' ifade etti.

"Netanyahu'nun suçları, İkinci Dünya Savaşı'ndaki Nazi suçlarını aştı" değerlendirmesinde bulunan Bereke, uluslararası topluma ve Uluslararası Adalet Divanı'na 'Netanyahu ve ekibinin insanlığa karşı savaş suçlusu olarak cezalandırılması' çağrısını yineledi.

GALLANT: ANLAŞMAYA HİÇ OLMADIĞIMIZ KADAR YAKINIZ

The Jerusalem Post gazetesinin aktardığına göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da son gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. Gallant, konuya ilişkin olarak, "Bir anlaşmaya daha önce hiç olmadığımızdan daha yakınız" ifadelerini kullandı. 

İsrail parlamento (Knesset) üyesi Gadi Eisenkot da benzer bir açıklama yaparak, "Bir anlaşmaya son dokuz ayda olmadığı kadar yakınız. Bedeller çok yüksek olacak ama İsrail'in dört ay ya da gerekli olduğu kadar savaşı durdurmaya gücü yetebilir. Bu, savaşın sonu değil" dedi. Öte yandan, Eisenkot, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun savaşa bir anlaşma ile son verme yönünde bir karar alıp almayacağı ile ilgili şüpheli oluğunu dile getirdi. 

İSRAİL BASINI: MOSSAD DİREKTÖRÜ GÖRÜŞMELER İÇİN DOHA'YA GİTTİ

Öte yandan, İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea'nın da Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası önerisini görüşmek için Katar'ın başkenti Doha'ya gittiği bildirildi. İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan haberde, Doha'ya giden Barnea'nın Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani ile görüşeceği belirtildi. Barnea ile Al Sani'nin görüşmesinde İsrail ile Hamas arasında esir takası konusunda gündeme gelen önerinin ele alınacağı ifade edildi.

Haberde, David Barnea'nın Doha ziyaretinde müzakere heyetinde yer alan İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar ve İsrail ordusunda kayıp kişiler ve esirlerden sorumlu komutan Nitzan Alon'un yer almamasına dikkati çekildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)