İsrail'de siren sesleri: Hamas, Tel Aviv'e füze saldırısı düzenlediğini açıkladı

Kassam Tugayları, Tel Aviv'e füze saldırısı başlatıldığını duyurdu. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze'nin Refah kentinden 8 füze fırlatıldığı belirtildi.

Abone ol

DUVAR - Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, Tel Aviv'e füze saldırısı başlatıldığını duyurdu. El Cezire'nin aktardığına göre Hamas'ın saldırıya ilişkin açıklamasına eklenen resimler, füzelerden bazılarının Refah şehrinin doğu kısmından, İsrail ordusunun elinde bulunan sınır kapısının çok yakınına atıldığını gösteriyor.

Kassam Tugayları'nın açıklamasında, "Siyonistlerin sivillere yönelik katliamlarına tepki olarak Tel Aviv'i bir dizi füzeyle hedef aldık" ifadelerine yer verildi.

İsrail ordusundan saldırıya ilişkin yapılan açıklamada ise, Gazze'nin Refah kentinden 8 füze fırlatıldığı belirtildi. İsrail'in bazı kentlerinde sirenlerin çalındığı kaydedildi. Ordu, füzelerden bazılarının Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğünü aktardı. 

En son 29 Ocak'ta gerçekleşen saldırıdan bu yana Gazze'den İsrail'in merkezine ilk kez füze fırlatılıyor.

DEMİR KUBBE NASIL ÇALIŞIYOR?

Demir Kubbe, İsrail'in geliştirdiği ve 10 yıldan uzun zamandır kullandığı hava savunma sisteminin adı. Bu sistem, İsrailli savunma şirketi Rafael ile İsrail devletine ait Hava ve Uzay Sanayileri kurumu tarafından ortak geliştirildi. Sistemin üretimi İsrail'in kuzeyindeki tesiste yapılıyor.

İsrail, Demir Kubbe sistemini 2011 yılında kullanmaya başladı. Bu, İsrail'in farklı menzillerdeki füze saldırılarına karşı geliştirdiği üç hava savunma sisteminden ilkini oluşturuyor. Sistem, yaklaşık 70 kilometre mesafeden atılan kısa menzilli roket, topçu mermisi ve havan atışını havada imha ederek durduruyor. 

Demir Kubbe kapsamında tehdidi algılayan radar sistemi yer alıyor. Bu radarlar, gelen roketin ne ölçüde tehdit oluşturduğunu tespit ediyor. Atılan roketin yerleşim yerlerine ya da önemli altyapı tesislerine yönelmesi halinde ise bunu imha etmek üzere füze gönderiliyor. Bu füzeler, mobil üniteler ya da sabit noktalardan ateşlenebiliyor ve bunlar aracılığıyla gelen roket havada imha ediliyor. Rafael, sistemin yüzde 90 başarı oranına sahip olduğunu söylüyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)