İsrail'den 20 yıl sonra ilk yasadışı yerleşim
İsrail, ABD'de Donald Trump'ın yönetime gelmesinin ardından hızlandırdığı genişleme politikasında 20 yıl sonra bir ilke imza atıyor. İsrail yönetimi, 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da yeni bir yasadışı yerleşim inşasına 20 yıl sonra ilk kez onay verdi. Filistinliler tepkili.
DUVAR - İsrail Güvenlik Kabinesi'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aksi yöndeki kararına rağmen oybirliğiyle verdiği onay, Nablus yakınlarındaki Emek Shilo bölgesine yeni bir yerlesim birimi inşa edilmesini öngörüyor. Bu yeni yerleşime, Amona'dan tahliye edilen Yahudi ailelerin yerleştirileceği belirtildi. Batı Şeria'daki en büyük yerleşim olan Amona geçen ay, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin Filistinlilerin özel arazisi üzerinde yasadışı biçimde inşa edildiği yönündeki kararının ardından boşaltılmıştı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bu tahliyenin üzerine Amona'daki ailelere 'yeni bir yer bulma' vaadinde bulunmuştu.
YERLEŞİMLER NEDEN YASADIŞI?
İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da inşa ettiği yerleşimler, Filistinlilere BM kararıyla vaat edilen devletin kurulmasının önündeki en büyük engellerden biri. Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 1967'den bu yana süren işgal sırasında 140 yasadışı yerleşim inşa edildi. Bu yerleşimlerde 600 bin Yahudi'nin yaşadığı tahmin ediliyor.
İsrail'in son kararı, Filistinlilerden de sert tepki çekti. Filistinli yetkililer İsrail Güvenlik Kabinesi'nin kararını kınarken, Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi üyesi Hanan Aşravi "Bu açıklama İsrail'in kendini istikrar ve barıştansa, yasa dışı yerleşimci nüfusunu tatmin etmeye adadığını bir kez daha gözler önüne seriyor" dedi.
ABD'NİN TAVRI NE?
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Aralık 2016'da aldığı son kararda, yerleşimlerin 'yasal dayanağı olmadığını' ve 'iki devletli çözümü tehlikeye attığını' vurgulamıştı. Barack Obama yönetiminin çekimser kalarak bu kararın önünü açması dikkat çekmişti. Ancak İsrail yanlısı bir politika izlemeyeceğinin sinyallerini veren Donald Trump'ın bakan seçilmesinin hemen ardından, İsrail işgal altındaki Doğu Kudüs'te de yüzlerce yeni konutu onaylamıştı. Trump yönetimi, Netanyahu'ya bu karar nedeniyle yerleşimlere son verme çağrısı yapsa da, 'barışın önünde engel' ifadesini kullanmayarak eleştiri toplamıştı. (Dış Haberler)