İsrail'den Gazze'de gıda dağıtım merkezi ve okula saldırı: 30 ölü

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nde bir un dağıtım merkezi ile yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı bir okula düzenlediği saldırılarda en az 30 Filistinli hayatını kaybetti.

Abone ol

DUVAR - İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda bir gıda dağıtım merkezine ve Nusayrat'ta İsrail'in saldırıları sebebiyle zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı bir okula saldırı düzenledi. Saldırılarda en az 30 kişi öldü. 

Anadolu Ajansı'nın görgü tanıklarından aktardığına göre, İsrail ordusu Cibaliya Mülteci Kampı'nda bir un dağıtım merkezi önünde bekleyen çoğunluğu kadın ve yaşlı onlarca Filistinliyi vurdu. Sağlık kaynakları, söz konusu saldırıda en az 10 kişinin hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin de yaralandığını belirtti. Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı ve diğer birçok bölgeyi sıkı abluka altında tutan İsrail ordusunun ilk yardım ekiplerinin bölgedeki ölü ve yaralılara ulaşmasına izin vermediği aktarıldı.

İSRAİL'DEN OKULA SALDIRI: EN AZ 20 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

Gazze'deki sağlık yetkilileri, İsrail'in Nusayrat Mülteci Kampı'nda yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı bir okula düzenlediği saldırıda da en az 20 kişiyi öldürdüğünü bildirdi.

The Guardian'ın aktardığına göre, Gazze'deki Sivil Savunma Kurumu, Nusayrat'taki bölgenin dün bir dizi topçu ateşiyle vurulduğunu, saldırıda ailelerin toplu halde öldüğünü, onlarca kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) söz konusu haber ve bilgileri incelediklerini belirtti. İsrail, bu saldırının öncesinde, Gazze'nin kuzeyinde çocukların sokakta oynadığı sırada insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenlemişti. 

BBC, söz konusu İHA'nın sokakta yürüyen bir kişiyi vurduğunu, saldırıda çocukların öldüğünü ve aralarında yedi çocuğun da olduğu çok sayıda kişiyi yaralandığını aktarmıştı. Hamas da daha sonra konuya ilişkin açıklama yaparak, Gazze'de oynayan bir grup çocuğun İsrail ordusu tarafından hedef alınmasını 'korkunç bir suç ve ahlaki bir çöküş' olarak nitelendirerek uluslararası hukuk örgütlerini dava açmaya çağırdı.

'İSRAİL, ETNİK TEMİZLİK AMACIYLA HAREKET EDİYOR'

Hamas'tan saldırıyla ilgili yapılan açıklamada, "Siyonist işgalcinin Eş-Şati Mülteci Kampı'nda bir grup çocuğu hedef alması, korkunç bir suç ve tüm sınırları ve normları aşan ahlaki bir çöküştür. İşgalci Nazi, sadece öldürmek ve etnik temizlik amacıyla hareket ediyor" ifadesi kullanıldı. Hamas, uluslararası hukuk örgütlerine, çocuklara yönelik işlenen bu suçu ve İsrail saldırılarında binlerce kişinin öldürülmesini belgelendirme ve sorumluların hesap vermesi için dava açma çağrısında bulundu.

ÇOCUK FELCİ AŞILAMA ÇALIŞMALARININ İKİNCİ TURU BAŞLADI

Öte yandan, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne çocuk felci aşısının ikinci turunun bu sabah başladığı bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) yapılan açıklamada, bugün itibarıyla Gazze'nin orta kesiminde yer alan bölgelerde çocuk felci aşısının ikinci turunun başladığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'nin orta kesiminde çocuk felci aşısının yapılacağı noktaların haritası da paylaşıldı. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), konuya ilişkin açıklamasında, aşıların tüm çocuklara ulaştırılması için taraflara çatışmalara verilen insani araya uymaları çağrısı yaptı. 

Filistin Sağlık Bakanlığı, 16 Ağustos'ta, Gazze Şeridi'nde ilk çocuk felci vakasının tespit edildiğini duyurmuştu. DSÖ, Filistin Sağlık Bakanlığı, UNWRA işbirliğiyle Gazze Şeridi'nde 10 yaş altı 600 binden fazla çocuğu kapsayan çocuk felci aşılama kampanyası başlatılmıştı. İlk tur 16 Eylül'de tamamlanmış, aşılama kapsamının yüzde 90'a ulaştığı bildirilmişti.

GAZZE'DE CAN KAYBI 42 BİN 289'A YÜKSELDİ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 374 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği saldırılarda 62 kişinin yaşamını yitirdiği, 220 kişinin yaralandığı kaydedildi. Buna göre İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında son 10 günde 487 kişi hayatını kaybetti, 1831 kişi de yaralandı.

İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 42 bin 289'a, yaralı sayısı da 98 bin 684'e yükseldi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)