İsrail'den Han Yunus'un doğusu için tahliye emri

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine 'güçlü bir şekilde operasyon' düzenleyeceğini söyleyerek bölgedeki Filistinlilerin tahliyesini istedi.

Abone ol

DUVAR - İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğu kısımları için tahliye emri verdi. Ordu, daha önce de zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı çadırlara yönelik saldırılar düzenlediği kentin doğusundan atılan roketlere ve 'militan faaliyetlere' karşı 'güçlü bir şekilde operasyon' yapacağını bildirdi.

Reuters'ın aktardığına göre, İsrail ordusu, konuya ilişkin açıklamasında, 'sivil halkı çatışma bölgelerinden uzak tutmak için insani bölgenin sınırlarında düzenleme yaptığını' kaydetti. 

İSRAİL HEYETİ, PERŞEMBE GÜNÜ DOHA'YA GİDECEK

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken, Hamas ile ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılabilmesi için çalışmalar da sürüyor. İsrail Başbakanlık Ofisi, İsrail Dış İstihbarat Teşkilatı Mossad'ın Direktörü David Barnea'nın liderliğindeki heyetin, anlaşma müzakereleri için perşembe günü Katar'ın başkenti Doha'ya gideceğini açıkladı. 

İsrail basınına yansıyan haberlere göre, Başbakan Benjamin Netanyahu ABD'nin başkent Washington'a yapacağı ve Başkan Joe Biden ile de görüşmesi beklenen ziyareti öncesinde güvenlik kabinesiyle toplanarak müzakere edilen anlaşmayı görüştü. İsrail heyetinin, Netanyahu'nun müzakerelerde ısrar ettiği iki yeni şartı anlaşmaya uygun formüle etmek için çalıştığı belirtildi. ABD'nin hazırladığı taslak ateşkes teklifine ek olarak Netanyahu, 'İsrail'in Gazze-Mısır sınır hattını kontrol etmesi ve Gazze'nin kuzeyine Hamas unsurlarının dönmesinin engellenmesi için denetim mekanizması kurulması şartlarını' talep etmişti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, yaptığı yazılı açıklamada, salı ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray'da görüşecek Netanyahu'ya ziyaretinde başarı dilediğini belirtti.

Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin serbest kalması için sınırlı bir fırsat doğduğuna dikkat çeken Bakan Yoav Gallant, İsrail güvenlik teşkilatının müzakere heyetini bir anlaşmayla geri dönmeleri için 'tam olarak desteklediklerini' kaydetti. Başbakanlık dün sabah, daha önce 22 Temmuz'da yapılacağı duyurulan Netanyahu’nun Beyaz Saray’da Biden ile görüşmesinin bir gün ertelendiğini ve salı gerçekleştirileceğini açıklamıştı.

REHİNE AİLELERİNDEN NETANYAHU'YA TEPKİ: 'AYAK SÜRÜYOR'

Gazze Şeridi'ndeki İsrailli rehinelerin aileleri ise Netanyahu'nun rehine takası anlaşması imzalamadan ABD seyahatine çıkmasını eleştirdi. Maariv gazetesinin haberine göre, rehine ailelerinin çatı platformu, yaptığı yazılı açıklamada, Netanyahu'nun 'anlaşma olmadan Washington'a gitmesi ve müzakere heyetini perşembe günü göndermesinin anlaşma için ayak sürümek anlamına geldiğini' ve 'İsrailli esirlerin bekleyecek zamanının kalmadığını' ifade etti. Gazze Şeridi'ndeki İsrailli rehinelerin ailelerinden bir grup da Netanyahu'nun Washington'a gidecek olmasını Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda protesto etti.

İDDİA: SİNVAR, 7 EKİM'DEN HAFTALAR ÖNCE İSRAİL'E MESAJ GÖNDERDİ

Öte yandan, İsrail basınına yansıyan haberlerde, Gazze'deki Hamas lideri Yahya Sinvar'ın Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' saldırısını düzenlediği 7 Ekim 2023'ten önce İsrail'e el altından gizli bir mesaj gönderdiği iddia edildi.

The Times of Israel haber sitesinin aktardığına göre, İsrail'in Kanal 12 televizyonu, Sinvar'ın 7 Ekim öncesinde İsrail'e kişisel olarak gizli bir mesaj gönderdiğini, mesajında, 'muğlak bir şekilde İsrail hapishanelerindeki Filistinliler ve esirler konusunda bir alevlenme beklemeleri' konusunda uyarıda bulunduğunu ileri sürdü. Mesajda hangi ifadelere yer verildiği paylaşılmayan haberde, Sinvar'ın mesajında yaklaşık olarak "Hapishanelerde ve esirler meselesinde bir alevlenme bekleniyor" dediği aktarıldı.

'MESAJ, SALDIRI ÖNCESİ UYARI OLARAK YORUMLANMADI'

Haberinin yayınlanmasına İsrail'in askeri sansür mekanizmasının onay verdiğini kaydeden Kanal 12'ye göre, söz konusu mesaj İsrail tarafından alınmıştı ve Sinvar mesajın iletildiğini biliyordu. Haberde, Sinvar'ın mesajını kim tarafından ya da nasıl ilettiği konusunda bilgi verilmedi. Habere göre, bahsi geçen mesajda 7 Ekim'deki saldırıya ilişkin spesifik bir uyarı yer almıyordu ancak '7 Ekim olaylarına dramatik bir ışık tutuyordu.'

Sinvar'ın mesajının İsrail tarafından tutulan Filistinli tutuklular arasında şiddet ve karışıklıktan ziyade rehin ya da kayıp İsraillilerle ilgili olası gelişmelerle ilgili olduğunun anlaşıldığı ifade edilen haberde, Sinvar'ın mesajının 'çok hassas' kabul edildiği ve çok sınırlı siyasi ve güvenlik çevrelerinde paylaşıldığı bilgisi verildi. Buna göre, Mossad, Şin-Bet ve İsrail ordusu mesajla ilgili pek çok görüşme yapmış ve Başbakan Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant da bu görüşmeler hakkında bilgilendirilmişti.

Buradan çıkarılan sonuç ise Sinvar'ın mesajının kayıp ve rehin tutulan İsraillilerle ilgili olduğu şeklinde olmuştu. Kanal 12 televizyonu, İsrail'in Hamas'ın Gazze'deki liderinin mesajını 'bir saldırı öncesinde yapılan bir uyarı olarak yorumlamadığını' aktardı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)