İsrail'in 8 yıl önce mahkum ettiği Bakir: 'Kutlama yaparsanız yeniden tutuklarız dediler'

2015 yılında, henüz 16 yaşındayken İsrail polisinin tutukladığı Marah Bakir de Ofer Cezaevi'nden serbest bırakılanlar arasında.

Abone ol

DUVAR - İsrail ile Hamas arasında yapılan geçici ateşkes anlaşması kapsamında Batı Şeria yakınlarındaki Ofer Cezaevi'nden serbest bırakılanlar arasında yer alan Filistinli mahkum, El Cezire'ye konuştu. Marah Bakir henüz 16 yaşındayken, 'İsrailli güvenlik görevlisini bıçaklama' suçlamasıyla 2015 yılında cezaevine götürülmüştü. Şimdi 23 yaşında olan Bakir, 8 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Alıkonulduğu sırada İsrail askerlerinin kolundan vurduğu Bakir, ilk duruşmasına da ayakları kelepçeli vaziyette tekerlekli sandalye ile çıkmıştı. 

'DIŞARIDA OLDUĞUMA İNANAMIYORUM'

Ofer Hapishanesi'nden serbest bırakılacağı konusunda bu sabah kendisine bilgi verildiğini ve DNA testi yapıldığını söyleyen Bakir, "Biraz gerginim ve şaşkınım, dışarıda olduğuma inanamıyorum" dedi. Ailesiyle vakit geçirmeyi sabırsızlıkla beklediğini ve hukuk okumak için üniversiteye kayıt yaptırmayı düşündüğünü dile getirdi.

23 yaşındaki Bakir, İsrail polisinin, kendisine ve serbest bırakılan diğer tutuklulara, serbest bırakılmaları sırasında herhangi bir kutlama yapmaları durumunda 'yeniden tutuklanacaklarını' söylediğini aktardı.

'AİLEMİN DESTEĞİ YARDIM ETTİ'

Cezaevinde kaldığı 8 yıl boyunca tıbbi yardımdan mahrum bırakıldıklarını söyleyen Bakir, şöyle konuştu: "Hapishanede geçirdiğim yıllar zordu ama güçlü bir karakterim var. Ailemin desteği, zor zamanların üstesinden gelmeme yardımcı oldu." 

'FİLİSTİNLİ MAHKUMLARIN AİLELERİNİN EVİNE BASKIN DÜZENLENDİ'

Öte yandan, Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, Filistinli mahkumlar Amani Haşim ve Zeyna Abdu'nun Doğu Kudüs'teki evlerine İsrail polisi tarafından baskın düzenlendiğini duyurdu. İsrail polisinin, Zeyna'nın ailesini herhangi bir basın görüşmesi yapmamaları konusunda uyardığı aktarıldı.

Ailelerin, Meskubiyye'deki soruşturma odalarına çağırıldığı, telefonlarına el konulduğu belirtildi. 

İSRAİL ASKERLERİ FİLİSTİNLİLERE GAZLA SALDIRDI

İsrail ile Hamas arasında yapılan esir takası mutabakatı kapsamında İsrail hapishanelerindeki 24'ü kadın 15'i de 18 yaş altı çocuk olan 39 Filistinli esir serbest bırakıldı. Hamas'ın serbest bıraktığı 13 İsrailli esirin İsrail'e ulaşmasından kısa süre sonra işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Ofer Hapishanesi'nden 39 Filistinli esir serbest bırakılmak üzere Uluslararası Kızılhaç Komitesi yetkililerine teslim edildi. 

Yüzlerce Filistinli, serbest bırakılan esirleri karşılamak için Batı Şeria'nın Betunya Beldesi'ne toplandı. İsrail askerleri, Betunya'da toplanan Filistinlilere yoğun şekilde göz yaşartıcı gazla saldırdı. (DIŞ HABERLER)