İsrail'in Barguti iddiasına eşinden tepki

İsrail'de 1187 esirin açlık grevine liderlik yapan Mervan Barguti'nin grevi gizlice bozduğu iddiası tepki çekti. Barguti'nin eşi, dokuz dakikalık görüntülere 'sahte' diyerek "Amaç, grevdekilerin moralini bozmak" tepkisini gösterdi.

Abone ol

DUVAR - 1000'i aşkın Filistinli esirin süresiz açlık grevi başlattığı İsrail'de, greve önderlik eden Filistinli lider Mervan Barguti'nin hücresinde gizlice bisküvi yediği iddiası tepki çekti. İsrail hapishane yönetimi Barguti'ye ait olduğu iddia edilen dokuz dakikalık bir video yayımlarken, Barguti'nin eşi Fadwa Barguti "Görüntüler sahte" tepkisini gösterdi. Barguti, 'İsrail'in esirlerin moralini bozmak için sahte görüntü yayınladığını' söyledi.

Barguti liderliğindeli 1187 Filistinli esir hapishane koşullarının düzeltilmesi talebiyle üç hafta önce açlık grevine başlamıştı. Greve, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın olası haleflerinden biri sayılan Barguti önderlik ediyordu. Grevin dünya çapında ses getirmesinin ardından İsrail hapishane yönetiminin tepki çeken videosu yayımlandı.

'TUZAK KURULDU'

27 Nisan ve 5 Mayıs tarihli görüntülerde, Barguti olduğu iddia edilen bir kişinin bir zarftan çıkan bisküvileri yediği belirtiliyor. Görüntülerin net olmamasının yanı sıra hapishane yönetimi de Barguti'nin söz konusu yiyecekleri hücresinde nasıl edindiğine dair açıklama yapmadı. İsrail gazetesi Haaretz'e konuşan kaynaklar ise Filistinli lidere 'tuzak kurulduğunu' öne sürdü.

'AMAÇ MORAL BOZMAK'

Barguti'nin eşiyse, İsrail işgali altındaki Ramallah'ta basın toplantısı düzenleyerek tüm bu iddialara karşı çıktı. Fadwa Barguti, görüntülerin 'sahte' olduğunu söyleyerek, "Esirler İsrail'in yalanlarını ve oyunlarını biliyor; video da İsrail'in çöküşüne işaret" dedi. Barguti, söz konusu görüntülerin 'işgalcinin açlık grevi karşısında yenilgiye uğradığının kanıtı' olduğunu söyledi.

İsrail hapishanelerindeki 1187 mahkum, 17 Nisan'dan bu yana süresiz açlık grevinde. Mahkumlar, daha iyi sağlık hizmeti, aileleriyle daha sık görüşme ve yargılanmadan tutuklanma uygulamasına son verilmesini talep ediyor. (Dış Haberler)

Filistinli tutsaklar neden açlık grevinde?