İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 19 Filistinli öldü: Tanklar kuzeyde ilerliyor

İsrail'in gece saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 19 kişi öldü. İsrail tankları, son bir haftadır havadan ve karadan saldırı düzenlediği kuzey bölgelerde ilerliyor.

Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun gece saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 19 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İsrail'in Gazze'nin kuzeyine düzenlediği saldırılar dolayısıyla binlerce kişinin bölgede bulunan Cibaliya Mülteci Kampı'nda mahsur kaldığını bildirirken, İsrail tanklarının Cibaliya bölgesinin içlerine doğru ilerleyişini sürdürdüğü belirtildi. 

Reuters'ın aktardığına göre, İsrail güçleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan ve bölgenin en büyük mülteci kampının yer aldığı Cibaliya'ya havadan ve karadan saldırılar düzenliyor. Filistinli sağlık yetkililerine göre, son bir haftadır Cibaliya'ya saldırı düzenleyen İsrail güçleri, yaklaşık 150 Filistinliyi öldürdü. İsrail, dün Cibaliya'da dört eve düzenlediği saldırılarda da yaklaşık 20 kişinin ölümüne, onlarca kişinin yaralanmasına sebep olmuştu. 

İSRAİL ORDUSUNDAN YENİ TAHLİYE ÇAĞRISI

Kuzeye saldırılarını sürdüren İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki bir bölgede yaşayan Filistinlilerin bulundukları yerleri boşaltmalarını istedi. İsrail ordu sözcülerinden Avichay Adraee, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde D5 adı verilen bir bölgenin işaretlendiği harita kullandı.

Adraee, Arapça yaptığı paylaşımda, belirlenen bölgede yaşayanlara önemli mesaj olarak belirttiği bir talimatla, söz konusu bölgenin tehlikeli savaş bölgesi olduğunu ve oradaki insanların derhal bulundukları yerleri tahliye etmeleri gerektiğini duyurdu. Söz konusu bölgeden Filistinlilerin ayrılarak sözde 'insani bölge' diye tanımladığı bir başka bölgeye gitmelerini isteyen Adraee, daha önce yüzlerce suikast ve hava saldırılarının gerçekleştiği Salahaddin Caddesi güzergahında ilerlemeleri gerektiğini kaydetti.

MSF: BİNLERCE KİŞİ CİBALİYA MÜLTECİ KAMPI'NDA MAHSUR KALDI

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) da İsrail'in Gazze'nin kuzeyine düzenlediği saldırılar dolayısıyla binlerce kişinin oradaki Cibaliya Mülteci Kampı'nda mahsur kaldığını bildirdi.

MSF, İsrail'in Gazze'nin kuzeyine düzenlediği saldırılar dolayısıyla X'ten paylaşımda bulundu. Paylaşımda, "İsrail'in bölgeye saldırmasıyla binlerce kişi Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda mahsur kaldı" ifadeleri kullanıldı. MSF personeli beş kişinin de kampta olduğu bildirilen paylaşımda, bu kişilerin hayatlarından endişe edildiği kaydedildi.

Paylaşımda görüşlerine yer verilen MSF Proje Koordinatörü Sarah Vuylsteke, "Kimsenin içeri girmesine veya dışarı çıkmasına izin verilmiyor. Bunu deneyen herkes vuruluyor" dedi.

İsrail'in 7 Ekim'de kampın boşaltılmasını talep ettiği hatırlatılan paylaşımda, bu esnada bölgeye saldırılar düzenleyen İsrail'in insanların güvenli şekilde bölgeyi terk etmesini engellediği bildirildi. Paylaşımda ayrıca İsrail'in zorla yerinden etmelere son vermesi ve Gazze'deki insanlara yönelik saldırılarını durdurması çağırısı yapıldı.

AŞILAMA ÇALIŞMALARININ İKİNCİ TURU 14 EKİM'DE BAŞLAYACAK

Öte yandan, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ikinci turunun 14 Ekim Pazartesi günü başlayacağını duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNWRA) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) işbirliğiyle Gazze'nin orta kentlerinde 10 yaş altı çocuklara yönelik çocuk felci aşısı kampanyasının ikinci aşamasının başladığını duyuruyoruz" denildi. 

İkinci turunda 500 binden fazla çocuğun aşılanmasının hedeflendiği aşı kampanyasının 3 gün süreceği ve sadece 1 gün daha uzatılma imkanı olduğu belirtildi.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, 10 Ekim'de konuya ilişkin X hesabından paylaştığı mesajda, Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ikinci turunun 14 Ekim'de başlayacağını, İsrailli yetkililerle 'bölgelere yönelik insani aralar' üzerinde anlaşma sağlandığını bildirmişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı, 16 Ağustos'ta, Gazze Şeridi'nde ilk çocuk felci vakasının tespit edildiğini duyurmuştu. DSÖ, Filistin Sağlık Bakanlığı, UNICEF ve UNRWA işbirliğiyle, Gazze'de 10 yaş altı 600 binden fazla çocuğu kapsayan çocuk felci aşılama kampanyası başlatılmıştı. İlk tur 16 Eylül'de tamamlanmış, aşılama kapsamının yüzde 90'a ulaştığı bildirilmişti.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 42 BİN 175'E YÜKSELDİ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da İsrail'in Gazze Şeridi'ne 372 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde son 24 saatte gerçekleştirdiği beş katliamda 49 kişinin öldüğü, 219 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 42 bin 175'e, yaralı sayısının da 98 bin 336'ya yükseldiği kaydedildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)