İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 22 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güney ve orta kesimlerine düzenlediği saldırılarda 22 kişi öldü. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifiyle ilgili İsrailli bakanlarla görüştü.

Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Refah'a yönelik askeri harekat ve sivillere zarar veren her türlü eylemi derhal durdurma kararına rağmen devam ediyor. İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güney ve orta kesimlerine düzenlediği saldırılarda en az 22 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklandı.

AA'nın Filistin haber ajansı WAFA'dan aktardığına göre, İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un doğusundaki er-Ramida'da iki evi bombaladı. Bu saldırıda üçü çocuk olmak üzere 10 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı. Han Yunus'ta İsrail'in Ebu Hatır ailesinin evini hedef aldığı saldırıda da iki Filistinli öldü, birçok kişi yaralandı. İsrail ayrıca Han Yunus'taki Avrupa Hastanesi'nin çevresini hedef aldı.

İSRAİL'DEN İKİ MÜLTECİ KAMPINA SALDIRI: EN AZ 10 ÖLÜ

İsrail güçleri, bu saldırıların öncesinde Gazze Şeridi'nin orta kesiminde bulunan Bureyc Mülteci Kampı ve Nusayrat Mülteci Kampı'nda iki evi bombaladı. İsrail ordusunun Bureyc'te Akl ailesine ait evi hedef alan saldırısında altı kadın ve çocuk hayatını kaybetti, 15 kişi yaralandı. Hayatını kaybeden altı Filistinlinin cenazesi ve yaralılar Deyr El Belah'taki Aksa Şehitleri Hastanesi'ne götürüldü, İsrail'in bombaladığı evin enkazı altında kalanlar için arama ve kurtarma çalışmaları başlatıldığı ifade edildi.

İsrail ordusunun Nusayrat'taki Yirminci Cadde'de Ebu Nar ailesine ait evi hedef alması sonucu dört Filistinli yaşamını yitirdi. Refah'ta İsrail ordusunun Musbih bölgesine düzenlediği saldırıda yaralananlar kentteki Avrupa Hastanesi'ne ulaştırıldı.

BLINKEN, GALLANT VE GANTZ İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in Gazze'de rehine takası ve geçici ateşkes öngören üç aşamalı anlaşma teklifini duyurmasının ardından ABD'den konuya ilişkin açıklamalar yapıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, 2 Haziran Pazar günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ile bu bağlamda ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Blinken, Gantz ile yaptığı telefon görüşmesinde, Hamas'ın 'anlaşmayı gecikme olmaksızın kabul etmesi gerektiğini' vurguladı. Blinken, Gallant ile görüşmesinde ise söz konusu anlaşma teklifinin 'İsrail'in bölgeye daha fazla entegre olması ihtimalini sağlamak da dahil olmak üzere uzun dönem güvenlik çıkarlarını geliştireceğinin altını çizdi'. 

'HAMAS ONAYLARSA İSRAİL DE ANLAŞMAYA "EVET" DİYECEKTİR'

ABC televizyonuna konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby de söz konusu teklife ilişkin olarak 'Hamas'tan resmi yanıt beklendiğini' söyledi. Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın dünyaya duyurduğu kalıcı ateşkes planının ilk aşamasının taraflarca 'olabildiğince hızlı' şekilde hayata geçirilmesini umduklarını kaydetti.

BBC'nin aktardığına göre, ABD yetkilileri, Hamas'ın masadaki ateşkes teklifini kabul etmesi halinde İsrail'in de bu teklife 'evet' diyebileceğini düşündüklerini kaydetti.

NETANYAHU'NUN DANIŞMANI 'İYİ BİR ANLAŞMA DEĞİL' DEMİŞTİ

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun baş dış politika danışmanı Ophir Falk, dün İngiltere'nin The Sunday Times gazetesine verdiği demeçte, İsrail'in Biden'ın  açıkladığı 'çerçeve anlaşmayı' kabul ettiğini belirtmişti. Falk, anlaşma teklifini 'kusurlu' olarak nitelendirerek üzerinde 'çok daha fazla çalışma yapılması gerektiğini' savunmuştu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Falk, Biden'ın açıkladığı teklifi, "Bu, kabul ettiğimiz bir anlaşma; iyi bir anlaşma değil ama rehinelerin serbest bırakılmasını içtenlikle istiyoruz, hepsinin..." sözleriyle anlatmıştı. Anlaşma teklifinin 'çözülmesi gereken pek çok detayının olduğunu' savunan İsrailli yetkili, İsrail'in 'rehinelerin serbest bırakılması ve Hamas'ın yok edilmesi dahil olmak üzere şartlarının değişmediğini' söylemişti.

BIDEN NE TEKLİF ETTİ, İSRAİL VE HAMAS NASIL YANIT VERDİ?

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'daki konuşmasında, İsrail'in Gazze'de üç aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu belirtmiş, ilk aşamada 6 haftalık ateşkes sürecinde, İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmeyi ve tarafların elindeki esirlerin bir bölümünün serbest bırakılmasını öngördüğünü söylemişti.

Biden, düzenlediği basın toplantısında, çatışmaların kalıcı olarak sonlandırılması sürecine geçişle ilgili müzakerelerin yürütüleceği ikinci aşamada, erkek askerler dahil kalan tüm esirlerin serbest bırakılacağını, İsrail'in Gazze'den çekileceğini (ilk aşamadaki), geçici ateşkesin kalıcı olarak çatışmaların sonlandırılmasına dönüşeceğini, ikinci aşamada tarafların tüm başlıklarda anlaşmaya varması ve ateşkesin kalıcı hale gelmesi durumunda ise üçüncü aşamaya geçileceğini, bu aşamada da Gazze'nin yeniden inşa sürecinin gündeme geleceğini ve tarafların elindeki ölen rehinelerin teslim edileceğini belirtmişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise Gazze Şeridi'nde tüm hedefleri gerçekleşinceye kadar savaşın devam etmesinde ısrarcı olduğunu kaydetmişti. Hamas da İsrail'in sunduğu ve ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı 'kalıcı ateşkes, işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi, yeniden inşa ve esir değişimiyle' ilgili önerilerine olumlu baktıklarını duyurmuştu.

Son olarak İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Biden'ın açıkladığı Gazze'de ateşkes önerisini kabul etmesi halinde Başbakan Netanyahu'yu destekleyeceğini belirtmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)