İsrail'in kuzeyinde yangın: 'Sebep, Hizbullah'ın fırlattığı roketler'

İsrail basınına yansıyan haberlere göre, Lübnan Hizbullahı'nın attığı roketler sebebiyle İsrail'in kuzeyinde başlayan yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

Abone ol

DUVAR - İsrail'in Hizbullah ile karşılıklı saldırılarının sürdüğü Lübnan sınırında yangın çıktı. İsrail basınına yansıyan haberlerde, Lübnan'daki Hizbullah tarafından fırlatılan roketlerin İsrail'in kuzeyinde çıkardığı yangına 14 ekiple müdahale edildiği aktarıldı.

İsrail merkezli Ynet News haber sitesinde yer alan haberde, ülkenin kuzeyindeki Yukarı Celil bölgesinde yer alan sıradağlarda çıkan yangına 14 ekibin beş saattir müdahale ettiği bilgisi verildi. İsrail'in Margaliot yerleşim birimindeki evlere yaklaşan yangının kontrol altına alındığına işaret edilen haberde, bölgedeki bazı evlerin yangın nedeniyle tahliye edildiği belirtildi. Aynı sitede yer alan başka bir haberde de yangının Lübnan'daki Hizbullah tarafından dün atılan bir dizi roketin ardından çıktığına dikkat çekildi.

Yangınlara altı yangın söndürme uçağıyla müdahale edildiği vurgulanan haberde, Hizbullah tarafından fırlatılan yeni roketler nedeniyle yangınların tekrarladığına işaret edildi.

6 İTFAİYECİ YARALANDI

İsrail resmi televizyon kanalı KAN'a göre, ülkenin kuzeyinde çıkan yangınların kontrol altına alınması için takviye ekipler de talep edildi. İsrail'in Yediot Ahronot gazesi, kuzeydeki Yukarı Celile'nin Kiryat Shmona bölgesindeki yerleşimlerde süren yangınların kontrol alınması çalışmaları sırasında altı itfaiye çalışanının yaralandığını belirtti. Kiryat Shmona ve Taberiyye bölgesinde hava sıcaklığının 43 dereceyi geçtiği, yalnızca Celile ve Golan (işgal altındaki Suriye) bölgelerinde 15 yangın noktasının varlığının gözlendiği belirtildi.

LAPİD: NETANYAHU HÜKÜMETİNİN HİÇBİR STRATEJİSİ YOK

Öte yandan, ülkedeki ana muhalefet lideri ve eski başbakan Yair Lapid ise yangına ilişkin X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "Kuzey tutuşmuş yanıyor, İsrail'in caydırıcılığı da onunla birlikte yanıyor ve Netanyahu hükümetinin hiçbir yönetimi ya da stratejisi yok" ifadelerini kullandı. Faşist Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise yangınlara tepkisini Lübnan'ı tehdit ederek gösterdi. AA'nın aktardığına göre, Bakan Ben-Gvir, yangının kontrol altına alınmayışını iflas şeklinde değerlendirerek, "Tüm Lübnan'ın yanma zamanı gelmiştir" ifadeleriyle Lübnan'ı yakma tehdidinde bulundu.

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana saldırılarını sürdüren ve 36 bini aşkın Filistinliyi öldüren İsrail güçleri, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor. Bu çatışmalarda 325 Hizbullah mensubu, 65 Lübnanlı sivil, 19 Emel Hareketi, 13 Hamas, 15 İslami Cihad mensubu ile 14 İsrail askeri ve 10 İsrailli sivilin öldüğü bildirilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)