İsrail'in saldırılarında can kaybı artıyor: 4 ülkeden Roma'da 'Gazze' zirvesi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında Ekim 2023'ten bu yana 39 bin 324 Filistinli öldü. İsrail, ABD, Katar ve Mısırlı yetkililer, ateşkes ve rehine takasını görüşmek için bugün İtalya'da.

Abone ol

DUVAR - Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Ekim ayından bu yana sürdürdüğü saldırılarında yaşanan can kaybının arttığını açıkladı. Bakanlıktan bugün yapılan açıklamaya göre, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 39 bin 324 Filistinli hayatını kaybetti, 90 bin 830 Filistinli ise yaralandı. Bakanlık, İsrail'in saldırılarında son 24 saat içinde en az 66 kişinin öldüğü bilgisini verdi. 

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü de Telegram kanalından yaptığı açıklamada, İsrail'in kara saldırılarının başladığı 27 Ekim'den bu yana evlerini terk eden Filistinlilerin durumu hakkında bilgi verdi. Açıklamada, Gazze Şeridi'nde 1 milyon 300 bini aşkın Filistinlinin Gazze Şeridi içinde çeşitli bölgelere zorunlu göç ettiği, bu göçlerden çoğunun kuzeyden güneye gerçekleştiği bildirildi.

'YÜZBİNLERCE KİŞİNİN SIĞINDIĞI YERLER GÜVENLİ DEĞİL'

Açıklamada, Birleşmiş Milletler'in (BM) 'Gazze'deki bütün ailelerin en az bir kere, bazılarının ise dokuz kere yerinden edildiği ve bunun Cenevre Sözleşmesi ile uluslararası insancıl hukuka aykırı olduğunu' belirttiği raporuna işaret edildi. Yüzbinlerce kişinin sığındığı mekanların güvenli olmadığı ve çoğu çocuk ve kadın olmak üzere binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin İsrail'in saldırılarında hayatını kaybettiği ifade edilen açıklamada, uluslararası insancıl hukukun, tüm sivillerin korunmasını garanti ettiği ve korkutma, şiddet veya aç bırakma yoluyla zorla göç ettirilmelerini yasakladığı vurgulandı. İsrail'in son haftalarda barınma merkezlerine yönelik saldırıları yoğunlaştırdığına işaret edilen açıklamada, dün Deyr El Belah'ta sığınmacıların barındığı Hadice Okulu'na düzenlenen saldırıda da 15'i çocuk, sekizi kadın olmak üzere 31 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı belirtildi.

'REHİNE ANLAŞMASI ZİRVESİ ROMA'DA BAŞLADI'

Öte yandan, İsrail basınına yansıyan haberlerde, İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea'nın ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Gazze Şeridi'nde ateşkes ve karşılıklı rehine takası anlaşmasını görüşmek üzere İtalya'nın başkenti Roma'ya gittiği bildirildi.

İsrail'in Ynet News haber sitesinin "Rehine anlaşması zirvesi Roma'da başladı" başlıklı haberinde, Burns, Barnea, Al Sani ve Kamil'in görüşmelere başladığı bilgisi verildi. 

Gazze'de ateşkes ve rehine takası görüşmelerindeki zirve, aynı zamanda İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'ne dün akşam düzenlenen füze saldırısında çoğu çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiği ve bölgede gerilimin tırmandığı bir dönemde gerçekleşiyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)