İsrailli eylemci, Eygi'nin öldürülmesini anlattı: Vuran asker, onu açık bir şekilde görüyordu

Filistin topraklarının işgalini protesto gösterisinde yer alan İsrailli Jonathan Pollack, İsrail askerlerinin Ayşenur Ezgi Eygi'yi açıkça hedef alarak öldürdüğünü söyledi.

Abone ol

DUVAR - Filistin'in Batı Şeria bölgesinde, İsrail işgalini ve yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerini protesto eden gruptaki ABD ve Türkiye vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi, İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürüldü.

Eylemcilerden İsrailli Jonathan Pollack, Eygi'nin Nablus şehrine bağlı Beyta beldesinde katıldığı gösteride öldürüldüğü anları anlattı.

"İsrail'in Beyta topraklarında Filistinlilerden gasp ederek inşa ettiği Evyatar isimli kaçak yerleşim birimini protesto etmek üzere Beyta'ya gittik" diyen Pollack, Beyta'da cuma namazının ardından Filistinli gençlerin İsrail askerleri tarafından kuşatıldığını söyledi.

Pollack, "Namaz biter bitmez, askerler ve köydeki gençler arasında olaylar başladı. Askerler hemen göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermiyle müdahale etti" ifadelerini kullandı.

'İKİ KEZ GERÇEK MERMİYLE ATEŞ AÇILDI'

Çatışma nedeniyle Beyta'daki köyün içerisine askerlerden yaklaşık 150-200 metre öteye meskun mahalle çekildiklerini belirten Pollack, İsrail askerlerinin bir evin çatısı üzerinde konuşlandığını aktardı.

İsrail askerlerinin Eygi'yi açıkça hedef aldığını ifade eden Pollack, şunları söyledi:

"İki sefer gerçek mermi ateşlendi. İlki ortada bir noktayı hedef aldı. Sonra ikinci bir gerçek mermi sesi duydum sonra insanların bana seslendiğini duydum. Yaralanan Eygi'nin 10-15 metre geride zeytin ağaçlarının altında durduğu yere doğru koştum. Onu yerde, bir zeytin ağacının altında yatarken buldum. Ölümcül bir kanaması vardı. Vuran asker, onu açık bir şekilde görüyordu."

Pollack, Eygi'ye ilkyardım yaptıklarını anlatarak, "Elimi kanamayı durdurmak için başının altına koydum. Nabzına baktım çok zayıf atıyordu. Ambulansı çağırdık, onu ambulansa bindirdik" dedi.

Eygi'nin önce Beyta sağlık merkezine, sonra sağlık görevlileri eşliğinde Rafidiye Devlet Hastanesi'ne götürüldüğünü ifade eden Pollack, "Hastanede, onu hayata döndürmeye çalıştılar ama başaramadılar. Vefat etti" ifadelerini kullandı.

'DİĞER SALDIRILARIN DEVAMI'

Yaşanan hadisenin İsrail askerlerinin Filistinlilere yönelik saldırılarının bir parçası olduğuna dikkati çeken Pollack, "Şunu söylemem gerekli ki bu diğer yaşananlardan ayrı bir olay değil. 2021'den beri hepsi Filistinli 17 kişi Beyta'da öldürüldü" dedi.

Ne olursa olsun Filistin halkının özgürlük mücadelesine desteklerini sürdüreceklerini dile getiren Pollack, "Bugün bunu duymamızın sebebi bir ABD vatandaşının trajik bir şekilde ölümü. Bu olay, diğer yaşananlardan ayrı değil. Bu Filistin halkının mücadelesine karşı yapılan baskının, İsrail'in Batı Şeria'da son aylarda şiddeti artırmasının ve İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü soykırımın bir parçası" diye konuştu.

(ANADOLU AJANSI)