İsrailli milyardere suikastla ilgili KKTC’de ilk tutuklama

İsrailli iş insanı Teddy Sagi'ye suikast planlama şüphesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir kişi tutuklandı. Adanın güney yakasında ise konuyla ilgili 5 kişi yargı karşısına çıkıyor.

Abone ol

DUVAR - İsrail'in 'en zengin dördüncü kişisi' olan iş insanı Teddy Sagi'ye yönelik suikast girişimi Kıbrıs’ın her iki yakasında da yankı buldu. Suikast planına dahil olduğu düşünülen bir kişi KKTC'de tutuklandı. İsrail medyası olayın 'İran’a ve Lübnan Hizbullah'ına kadar uzanabileceğini' öne sürdü.

'SORUŞTURMA YÜRÜTÜLÜYOR'

Adanın kuzeyinde yayına yapan Kıbrıs Postası gazetesi, Sagi’ye suikastı yapmayı planlayan Azeri kiralık katil Orkhan Aşadov’a susturuculu tabancayı temin eden Tural Aliyev’in bir polis operasyonu ile Kıbrıs’ın kuzeyindeki İskele’de tutuklandığını yazdı. Aliyev hakkında KKTC polisi tarafından soruşturma yürütülüyor.

Kıbrıs’ın Yeşil Hattı’ndaki Bilgi Değişim Ofisi aracılığı ile KKTC makamlarına bildirilen ve ikamet ettiği İskele bölgesinde polis operasyonu ile tutuklanan Aliyev dün 'Ağır bir suç işlemek için gizli ittifakta bulunma' suçlaması ile Mağusa Kaza Mahkemesi’nde yargıç karşısına çıkarıldı.

KUZEY'DEKİ TUTUKLAMA

Aliyev’in tutuklanmasından önce Orkhan Asadov’un da kaldığı bir otelde yapılan aramada Asadov’a ait olduğu düşünülen bir cep telefonu tespit edildi. Cep telefonu görüşmelerinin kayıtlarını inceleyen polis, Orkhan Aşadov’un İskele’de ikamet eden zanlı Tural Aliyev ile 2021 Ağustos ve Eylül tarihlerinde Mağusa'da susturuculu tabanca temini konusunda iletişime geçtiğini tespit etti. Aliyev’in tutuklanmasının ardından İskele ve Mağusa Polis Müdürlüklükleri’ne bağlı polis ekiplerinin Mağusa Limanı ve İskele bölgesinde ve İskele’ye bağlı bir köydeki bazı yerlerde operasyon ve arama gerçekleştirdikleri öğrenildi.

Mahkeme, adanın Güney kesiminde işlenmesi planlanan bir suikast olayında tutuklanan Orkhan Asadov ve beraberindeki 5 kişi ile gizli ittifak kurduğu tespit edilen Tural Aliyev’in soruşturma maksatlı 2 gün poliste tutuklu kalmasına karar verdi.  

GÜNEY'DEKİ SON BİLGİLER

Kıbrıs’ın genelinde güvenlik birimlerini harekete geçiren suikast girişimiyle ilgili olarak 5 kişi Kıbrıs Cumhuriyeti’nde yargıç karşısına çıkarılıyor. Azeri şüphelinin yanı sıra 3 kişinin Pakistanlı olduğu aktarılırken 1 şüphelinin ise kimliği hakkında bilgi verilmedi. Kuzeydeki yeni tutuklamayla beraber tutuklananların sayısı toplamda altıyı buldu.

Kıbrıs medyası son gelişmelerle ilgili olarak Azeri şüphelilerin, Sagi’nin yanı sıra başka şahıslara yönelik olarak da suikast planladıkları olasılığı üzerinde duruyor. Azeri uyruklu kişi, adanın kuzeyinden güneye Ledra Caddesi kontrol noktasından geçtikten sonra Eylül ayı sonlarında tutuklanmıştı. Kıbrıs Polisi olay ile ilgili olarak susturuculu bir tabancaya el koymuştu.

'TELEFONDA HİZBULLAH GÖRÜNTÜLERİ' İDDİASI

İsrail basınında yer alan bazı haberlerde güneyde tutuklanan Azeri şüpheli Rusya Federasyonu pasaportuna sahip olduğu yazıldı. Buna ek olarak şüphelinin cep telefonunda Hizbullah ile ilgili görüntülerin de tespit edildiği öne sürüldü.

Suikast girişimi zanlılarının 6 Aralık'ta Lefkoşa'daki mahkemenin güvenlik nedeniyle kapalı kapılar ardında yapılması ön görülen ilk duruşmasında resmen suçlanmaları bekleniyor. Mahkeme sürecindeki suçlamalar arasında cinayet için komplo kurmak, suç işlemek için komplo kurmak, bir suç örgütüne katılmak ve terörizm yer alıyor. Şüpheliler mahkeme sonuna dek gözaltında kalacaklar.