İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır?

İşten çıkartılanlar, İŞKUR üzerinden işsizlik maaşı alabiliyor. Peki işsizlik maaşına nasıl başvurulur, şartları nelerdir? İşsizlik maaşını kimler alabilir? İşsizlik maaşı hesaplanırken hangi kriterler ölçü alınır?

Abone ol

DUVAR - 'İşsizlik maaşı nasıl alınır?' sorusu, hem çalışanlar hem de işsiz kalanlar tarafından en çok sorgulanan konular arasında yer alıyor. İşsizlik maaşı almak isteyenler için İŞKUR'un bazı şartları bulunuyor. Peki, işsizlik maaşı nasıl alınır ve şartları nelerdir?

İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde de sigorta primleri belirleyici oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak yapılıyor. Hesaplanan ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor.

İşsizlik maaşının alınabilmesi için gerekli şartlar ise şöyle:

1. Çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,

2. Son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanla, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmaları koşuluyla maaş başvurusunda bulunabilirler.

İşsizlik maaşı başvurusu için hizmet akdinizin fesh edilmesinden sonra otuz gün içerisinde İŞKUR'a gitmeniz ya da 'www.iskur.gov.tr'den ilgili formu doldurmak gerekiyor.

(HABER MERKEZİ)