İşsizlik maaşında 29 koduna dikkat
İşten çıkarılırken kodu 29 olarak belirtilen çalışanlar işsizlik maaşı alamıyor. Kodun kaldırılması için çalışanın işverene dava açıp kazanması gerekiyor.
DUVAR - İşten çıkarmalarda '29 numaralı kod' uyarısı... Akşam yazarı Okan Güray Bülbül, "İşveren İŞKUR’a işten çıkış kodunu ‘29’ olarak belirtmişse, çalışan işsizlik ödeneğini alamaz. Bunun için ya işverenin durumu düzeltmesi ya da dava açılarak haksız yere işten çıkarıldığının ispatlanması gerekiyor" dedi.
Okan Güray Bülbül'ün "İşsizlik maaşı alabilmek için çıkış kodunda ‘29’a dikkat!" başlığıyla (21 Eylül 2017) yayımlanan yazısında konuyla ilgili bir okurunun şu şekilde cevapladı:
GERİYE DÖNÜK ALABİLİR
Soru: Eşim özel bir okulda branş öğretmeni olarak ikinci yılını doldurmasına üç ay kala sözleşmesi bittiğinde (31.08.2017) işten çıkartılacağını öğrendi. Tebligatta iş akdinin ‘performans gerekçesi’yle feshedildiği yazıyordu. Ayrıca kıdem tazminatı ve sair ödemelerin de yapılacağı vurgulanıyordu. Eşim bu tebliği aldığında yedi aylık hamileydi ve son üç haftaya kadar çalışma raporu almıştı. Bu tebliğden sonra analık iznine ayrıldı. İşe iade davası açtık. Okul 31.07.2017 tarihli SGK işten çıkış bildirgesini 29 koduyla yapmış. Yani ‘işçinin iyi niyet ve ahlak kurallarına uymadığı için iş akdinin işverence bildirimsiz olarak haklı sebeple feshi’ şekline göre yapılmış. Bu durumun işsizlik maaşı almasına engel olduğunu ve işçinin itibarını zedelediğini vurgulamamıza karşın işveren vekilleri bu konuda adım atmadılar. Elimizde işverenin verdiği fesih bildirimi mevcut. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?
Cevap: İşten çıkış kodu ‘29’ olarak belirtilmiş ise işsizlik ödeneğini alamazsınız. İşverenin çıkış kodunu düzeltmesi gerekir. Yapmıyorsa işe iade davasının sonucuna göre İŞKUR’a başvurmalısınız. Dava sonucunda işten haksız yere atıldığınız ispatlandığında işsizlik maaşı alabileceksiniz. Ancak bunun için dava temyize gitmişse Yargıtay kararından, gitmemiş ise yerel mahkeme kararından itibaren 1 ay içerisinde İŞKUR’a başvurmanız gerekiyor. Kararla İŞKUR’a başvurarak geriye dönük işsizlik sigortasından maaş almayı talep edebilirsiniz. Geriye dönük ödenen işsizlik maaşı toplu olarak ancak faiz işletilmeksizin tarafınıza ödenecektir.