İstanbul sözleşmesi feshedildi, sırada 6284 mü var?

İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekilmesinin ardından Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 sayılı kanunda da değişiklik çağrıları geldi. Sözleşmenin toplumda yaşanan tartışmalara son verme amacıyla feshedildiğini belirten AK Parti kaynaklarına göre 6284 sayılı yasada değişiklik öngören bir hazırlık ya da çalışma söz konusu değil.

Abone ol

ANKARA - Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ile Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ya da bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi’nin bir gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilmesi, bu sözleşmeyi de kendisine dayanak yapan 6284 sayılı kanunda da değişiklik yapılacağı iddialarını gündeme getirdi. İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkanların Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 Sayılı Kanun’un da değişmesi yönünde çağrıları da bu kaygıları arttırdı.

6284 sayılı kanunun amaç ve ilkeler bölümünde, “Bu Kanunun uygulanmasında ve gereken hizmetlerin sunulmasında “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, özellikle Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ve yürürlükteki diğer kanuni düzenlemeler esas alınır” deniliyor. İstanbul Sözleşmesinin feshinden sonra “6284 sayılı kanun da değişmeli” çağrısını AK Partili yöneticilere sorduk.

TARTIŞMALARA SON VERMEK İÇİN SÖZLEŞME FESHEDİLDİ

6284 sayılı kanunda değişiklik içeren bir çalışmanın olmadığını kesin dille reddeden kaynaklar İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekilmesinin nedenini ise şöyle açıkladı:
“Sözleşmeler niyet beyanıdır. İstanbul Sözleşmesi de kadına şiddete itiraz eden, buna karşı irade ortaya koyan bir sözleşmeydi. Şüphesiz bir kıymeti var. Ancak son birkaç yıldır bu sözleşme tartışılmaya, bazı kesimler tarafından anlamı dışında yorumlanmaya başladı. Sözleşmeden çıkılması bu tartışmalara son verme amacı güdüyor.”

6284 SAYILI YASADA DEĞİŞİKLİK İÇİN ÇALIŞMA YOK

AK Parti kaynaklarına göre şehirleşme ve modernleşme ile birlikte değişen toplumsal yapıda kadının rolü de değişti. Kadın kamusal hayatta daha etkili hale geldiğine dikkat çeken AK Parti kaynakları bu kapsamda kadının statüsünü güçlendiren hukuki düzenlemelerin de kendi iktidarları döneminde yapıldığına dikkat çekerek, “AK Parti siyasi olarak kadının kamusal hayatta güçlü olmasının yolunu açan nesnel zeminleri de değiştiren partidir” değerlendirmesi yaptılar.

AK Partili kaynaklar hukuki düzenlemelerde bir geri adım atılmayacağını savunurken, “AK Parti farklı kesimleri buluşturan bir parti. Sözleşmeden çekilmek başka bir niyet ya da kasıt anlamına gelmez. Sadece toplumsal tartışmaları bitirme amacı taşıyor” yorumunda bulundu.

6284 sayılı kanunda değişikliğe dair bir hazırlık ya da çalışma olmadığının altı çizilirken fesih sonrası gündeme getirilen “Ankara Sözleşmesi” için de adım atılacağına dikkat çekiliyor.