İstanbul Üniversitesi öğrencileri yemek hakları için eylemde

İstanbul Üniversitesi öğrencileri kampüs kapısında yemekhaneye getirilen yeni düzenlemeyle ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Öğrenciler adına konuşan Onurcan Poyraz, "İstanbul'u ikiye bölünce bütçe var ama öğrencilerin yemeğine bütçe yok. Üniversite kar etme yeri değildir" dedi.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt'ta bulunan kampüsünde öğrenciler yemekhaneye getirilen yeni düzenlemeyle ilgili üniversite kapısı önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Öğrencilerin eylemi öncesinde çok sayıda polis kapıda konuşlandırıldı. Dün öğrencilerin darp edilmesiyle ilgili tartışmalar sürerken öğrenciler duruma tepki gösterdi.

REKTÖRLÜĞE TEPKİ

Öğrenciler sık sık, "Burası üniversite, işletme değil. Müşteri değil, öğrenciyiz, yemekhane hakkımız engellenemez. Ferman rektörün üniversiteler bizimdir, sermaye üniversiteden defol" sloganları atarak üniversite rektörlüğünü protesto etti. Öğrenciler ellerinde taşıdıkları, 'Survivor'da bu hafta kim elenecek. Bunlar aşımıza, ekmeğimize göz koyanlardır. Günün menüsü süzme mahmut çorbası coplu gazlı fasulye borç makarnası' yazılı dövizleri taşıyarak üç öğün yemek haklarının geri verilmesini istedi.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri kampüs kapısında bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Öğrenciler adına konuşan Onurcan Poyraz, "Öğrenciler ekonomik krizin getirdikleriyle zaten baş etmek zorundalar. Ailelerinin verdikleri para mı yetecek burs mu yetecek diye düşünmek zorundalar. Acaba iş bulacak mıyız, kredilerimizi ödeyip ödeyemeyeceğimizi düşünürken bizden para istiyorlar. İstanbul'u ikiye bölünce bütçe var ama öğrencilerin yemeğine bütçe yok. Üniversite kar etme yeri değildir" dedi.

Dün karara itiraz etmek için üniversiteye gelerek dilekçe vermek istediklerini ancak bu haklarının gasp edilip saldırıya maruz kaldıklarını anlatan öğrenciler üniversite yönetimine bu karardan vazgeçme çağrısında bulundu.

'AMFİLERDEN, YEMEKHANELERDEN, MEYDANLARDAN SES ÇIKARTIYORUZ' 

Öğrenciler adına konuşan Poyraz şöyle devam etti: "Günde üç öğün yemek hakkımızı geri istiyoruz. Aksi bir durumda kazanılmış haklarımızı sonuna kadar savunacağız. Öğrenciler 18 liraya yemek yesin diyorlar. Bu akıl ve mantığa aykırı. Daha dün Fatih'te bir kişi donarak can verdi. İstanbul Üniversitesi öğrencileri olarak alınan bu karara karşı amfilerden, yemekhanelerden, meydanlardan ses çıkartıyoruz."

Başka bir öğrenci ise şunları söyledi: "Bugün üniversitelerde adeta müşteri gibi görülüyoruz. Siz istiyorsunuz ki ailelerimiz de müşteriniz olsun. O kapıdan girerken güvenlikten izin almayacağız. Onlar kim?"

Öğrenciler, İstanbul Üniversitesi'nden atılan işçilerin de işlerine geri alınmasını istedi.

İstanbul Üniversitesi öğrencilerine destek için başka üniversitelerdeki öğrenciler de eyleme geldi.

ÖĞRENCİLER KORİDORDAN GEÇEREK DİLEKÇELERİNİ TESLİM ETTİ 

Öğrenciler basın açıklamasının ardından itiraz dilekçelerini polisin açtığı koridordan geçerek üniversite rektörlüğüne teslim etti.