İstanbul'a 110 yıl sonra dekovil geliyor!

Bir zamanlar, Haliç'i Karadeniz'e bağlayan dekovil hattı yeniden inşa ediliyor. 25 kilometrelik hat üzerinde 10 durak yer alacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden yapılacak 25 kilometrelik hat üzerinde 10 istasyon bulunacak.

Abone ol

DUVAR - Haliç-Kemerburgaz dekovil hattı, geçmiş dönemlerde İstanbul'da faaliyet gösteren Silahtarağa Elektrik Santrali'yle şehrin kuzeyindeki linyit ocakları arasında bağlantı sağlıyordu. Bir süre önce izlerine rastlanan hat yeniden inşa ediliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden inşa edilen dekovil hattı geçmişte, bugün 'Santral İstanbul' olarak bilinen Silahtarağa Enerji Santrali'ne kömür taşımak için kullanılıyordu.

CNN Türk'te yer alan habere göre, proje ile tarihi öneme sahip Haliç-Karadeniz Sahra Hattı hizmete alınarak toplu taşımaya ve turistik gezilere imkan sağlanması amaçlanıyor. 13 Ocak'ta ihalesi yapılacak olan Dekovil Hattı'nın inşaatı 22 ayda tamamlanacak.

ZONGULDAK KÖMÜRÜ KULLANIYORDU

Faaliyete geçtiği ilk dönemlerde Zonguldak'tan çıkartılarak denizyoluyla İstanbul'a getirilen kömürü kullanan Silahtarağa Santrali, Birinci Dünya Savaşı yıllarında kömür temininde sıkıntı yaşamaya başlamıştı

Osmanlı Anonim Elektrik Şirketi'ne kömür bulmak için günümüzde Eyüp ilçesi sınırları içinde kalan Ağaçlı köyündeki linyit ocaklarından çıkartılan kömürün yeni ihdas edilecek bir dekovil hattıyla santrale getirilmesi yönünde karar alınmıştı.

1 Şubat 1915 tarihinde hattın ilk ayağı olan Silahtarağa - Ağaçlı arası dekovil hattının inşasına başlanmış ve ilk etabı kısa bir sürede tamamlanıp Temmuz 1915'te hizmete alınmıştı

20 Aralık 1916 günü hizmete giren ikinci etapla birlikte hattın günlük kapasitesi sekizer vagonlu yirmi dört çift katardan oluşmakta ve hat üzerinde günde ortalama 960 ton kömür taşınmaktaydı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden yapılacak 25 kilometrelik hat üzerinde 10 istasyon bulunacak. Proje ile Tarihi öneme sahip Haliç - Karadeniz Sahra Hattı hizmete alınarak toplu taşımaya ve turistik gezilere imkan sağlanması amaçlanıyor.